Actualitate

Lupta pentru performanță

Clubul Sportiv Petro-Energia din Câmpina, înfiinţat la începutul acestui an, are mari probleme în ceea ce privește susținerea din partea autorităților locale, ajungând chiar în instanță pentru obținerea unor drepturi.

Până anul trecut, sportivii antrenaţi de Mihai Pascu – cel care acum este președintele Clubului Petro-Energia-, obţinând rezultate notabile la diferite concursuri, erau susţinuţi financiar de către CS Petrom Ploieşti.
Dar povestea de iubire s-a încheiat și, cum în componenţa clubului există cinci campioni ai României, vicecampioni naţionali medaliaţi cu bronz, Mihai Pascu s-a adresat autorităţilor publice locale, făcând demersuri pentru înfiinţarea unui club sportiv local, prin intermediul căruia să poată fi asigurate condiţiile necesare desfăşurării unor antrenamente. Numai că, de fiecare dată s-a lovit de un refuz. În aceste condiţii s-a luat hotărârea de a se înfiinţa CS Petro-Energia, pentru a se putea continua activitatea sportivă.
Clubul fiind la început de drum, antrenorul a apelat din nou la administraţia câmpineană, prevalându-se de legea 350/2005 care obligă autorităţile locale să asigure condiţii corespunzătoare de pregătire şi participare la competiţii sportive.
„În acest context, prin adresa nr.8/15.03.2011, am solicitat primăriei Câmpina să ne acorde accesul în folosinţă gratuită, pe o perioadă de zece ani, la ştrandul de la Casa Tineretului (exceptând sezonul de vară, 1 iunie -1 septembrie), împreună cu două săli plus vestiare şi grup sanitar, la subsolul clădirii. Spre surprinderea tuturor, prin adresa nr. 5170/24.03.2011, Primăria Câmpina şi Comisia de Sănătate, Cultură, Culte şi Tineret, Sport şi Turism, ne-a respins cererea”, a declarat Mihai Pascu.
Este interesant de analizat răspunsul semnat de primarul Horia Tiseanu şi secretarul Paul Moldoveanu, care precizează faptul că adresa a fost trimisă comisiei de specialitate, reieşind faptul că „în urma analizei, membrii comisiei de mai sus au hotărât că acest demers nu este oportun, activitatea de atletism a clubului dvs. putând să se desfăşoare pe terenul de sport aflat în administrarea Casei Tineretului, în baza unui contract de închiriere”.
De ce este interesant răspunsul acesta? Pentru că întrebând membrii comisiei de specialitate, consilierii Dan Telegescu, Marian Dulă, Luminiţa Dumitrescu, Florin Marcu, dacă au analizat cererea preşedintelui CS Petro-Energia, aceştia au răspuns la unison că nu au avut cunoştinţă de aşa ceva. De altfel, consilierul Luminiţa Dumitrescu a fost cea care a ridicat problemele lui Mihai Pascu în şedinţa Consiliului Local Câmpina din 31 martie, făcând precizarea că nu s-a ştiut de aşa ceva în comisia de specialitate.

Fără echivoc
Totodată, primarul Horia Tiseanu s-a pronunţat în şedinţa respectivă, cu privire la cerinţele antrenorului Mihai Pascu, cât se poate de tranşant:
„În sfârşit, domnul Pascu a înfiinţat un club sportiv, poate să ceară fonduri conform legii 350/2005, pentru că există acea sumă de bani de 150 000 de lei prevăzută pentru acţiuni culturale, de către cluburi sportive şi asociaţii. Dar dânsul vroia neapărat bazinul de înot, terenul de volei ş.m.d.. Doreşte prea multe lucruri domnul Pascu şi clubul sportiv, fără a respecta legile ţării, fără a cunoaşte legile ţării. Şi pentru că dorinţele lui nu au fost respectate, a dat în judecată Primăria Câmpina şi Consiliul Local. Astfel se va evidenţia faptul că nu a acţionat conform legilor ţării, deci a făcut o acţiune inutilă”. La rândul său, Mihai Pascu se întreabă cărei legi se supune răspunsul dat de primărie, un act juridic din care reiese că o comisie de specialitate a analizat ceva ce… nu a analizat.
Poate că ar trebui privit din altă perspectivă şi parteneriatul dintre FC Unirea şi Consiliul Local Câmpina, acesta din urmă devenind membru fondator doar în hârtii, clubul urmând a fi înfiinţat abia la vară când va începe campionatul 2011-2012. Deocamdată nu există decât Asociaţia Sportivă Unirea înfiinţată în 2004 şi ale cărei performanţe în fotbal înseamnă patru ani de chin, pentru a intra în Liga a III- a Naţională sau Divizia C, cum se mai spunea, fără să reuşească acest lucru. Reuşesc, în schimb, că aşa e fotbalul, să aducă o mulţime de oameni în tribune spre deosebire de atletism, care nu e promovat şi susţinut destul. Şi, uneori, mulţimile sunt privite şi ca o potenţială masă electorală…

E foarte greu pentru copii
Revenind la sportivii antrenaţi de Mihai Pascu, se constatată prin cele spuse de câţiva dintre ei, cât de greu le este acestor copii să se antreneze pe maidane. Mihai Izvoranu, alergător la proba de 110 m garduri, finalist, ne-a spus cu tristeţe: „Dorim să continuăm să practicăm acest sport, în condiţii propice, pentru a face performanţă. Cu toată modestia, noi calităţi avem, dar nu avem unde să le fructificăm. Vlad Voiculescu, triplu vicecampion al României la aruncarea discului şi aruncarea greutăţii, făcând parte din lotul de perspectivă al ţării povesteşte ce a văzut la alţii mai preocupaţi de sport:
„Astă vară, fiind în cantonamentul de la Snagov, pot spune că am luat contact cu o altă lume a sportului şi mi-am dat seama că sunt total opuse celor din Bucureşti, cel puţin. Sportivii de aici, având unde să se pregătească, au un avantaj faţă de noi. În momentul de faţă, practic, nu putem face performanţă în condiţiile în care ne antrenăm”.
„Mergeţi să vedeţi condiţiile în care se antrenează aceşti copii. O fac în spatele casei mele, pe un maidan. În aceste condiţii, activitatea lor sportivă devine foarte dificilă. Cred că reprezentanţii administraţiei nu au copii, sau sunt prea mari. Sau, nu-i interesează. Cred că e mai plăcut să stea la grătar”, a spus Andrei Capeleanu – tatăl Angelicăi Capeleanu, care are doar 14 ani, dar la campionatul naţional de sală s-a clasat între primele opt locuri la aruncarea greutăţii -, referindu-se la grătarul aflat în spaţiul solicitat de antrenorul Mihai Pascu de la ştrandul Casei Tineretului.
În aceste condiţii, aflat pe punctul de a-şi pierde nişte buni sportivi, Mihai Pascu a acţionat în instanţa de judecată în contencios administrativ, atât instituţia primăriei cât şi Consiliul Local, primul termen fiind în luna noiembrie. Carmen NEGREU

Imobiliare Valea Prahovei
To Top

Powered by themekiller.com watchanimeonline.co