Imobiliare Valea Prahovei
Actualitate

Poveste penală din curtea şcolii

La jumătatea lunii martie a acestui an, Bianca Zaharia, o elevă de 12 ani din Băicoi, a suferit un accident la ora de sport, fracturându-şi mâna stângă. Părinţii elevei au considerat că s-ar fi putut evita acest necaz, dacă firma de construcţii, care efectua lucrări în curtea şcolii nr. 3 din Băicoi, ar fi protejat, conform legii, spaţiul de lucru, iar conducerea şcolii şi-ar fi arătat interesul în acest sens.

„Pe terenul şcolii, firma NAOCAM SRL, efectua lucrări contractate prin Primăria Băicoi, pentru supraînălţarea unor parapete. Copilul meu, fiind la ora de sport, jucând handbal, a tras cu mingea pe lângă poartă. S-a dus după minge în alergare uşoară, iar în spatele porţii de handbal, s-a împiedicat de o sârmă subţire, acolo unde se efectuau lucrările respective. În urma căzăturii s-a ales cu fractură de cap median, pentru care va trebui să stea 30 de zile în ghips”, a spus tatăl elevei, Petre Zaharia.
Ca orice părinte îngrijorat de siguranţa fizică a copilului său şi care ştia că şi-a trimis fata la şcoală într-o stare perfectă de sănătate, Petre Zaharia s-a adresat conducerii şcolii. A fost total surprins şi într-un mod neplăcut, de reacţia directorului adjunct, Constanţa Rădulescu.  „M-a interpelat şi s-a purtat într-un mod absolut execrabil. Şi e puţin spus! M-a certat efectiv, că să-i mulţumesc lui Dumnezeu că nu s-a întâmplat mai rău. Mi-a zis, de ce fac atâta tam-tam, că nu o să schimb eu lumea. Nu am avut nicio reacţie, pentru că, din bun simţ, dânsa fiind femeie şi având o vârstă, am vrut să fiu respectuos. Am întrebat-o doar dacă are copii şi mi-a spus că are o fată avocat. Atunci, i-am sugerat să o întrebe despre ce ar putea fi vorba, în principiu, din punct de vedere al responsabilităţii, în accidentul suferit de copilul meu. Ulterior acestei discuţii, directorul Gheorghe Brătilă, care predă biologia fetei mele, cum a intrat în clasă, a certat-o, întrebând-o de ce fac atâta tam-tam, că ea e de vină, că n-a fost atentă. Şi asta, în condiţiile în care şantierul nu a fost împrejmuit, securizat corespunzător, aşa cum prevede legea, nici la o săptămână de la incident şi de când au venit organele de cercetare penală, cărora m-am văzut nevoit să mă adresez”, a spus, supărat, tatăl Biancăi Zaharia.

Opinia profesorului
A fost întrebat despre acest incident şi profesorul de sport, Bogdan Stroe, care a povestit: „Bianca a alergat în spatele porţii unde, în apropierea gardului, s-a împiedicat de o sârmă întinsă, pe care nu o văzuse nimeni, la linia gropilor. Lucrurile sunt clare, se vede şi de pe camerele de luat vederi. Nu am fost atenţionat sub nicio formă. Când pleacă muncitorii, se pun nişte benzi alb cu roşu. Dar, la sfârşitul programului. Deci, în timp ce ei lucrează şi copiii sunt în recreaţie, zonele de lucru sunt libere. În ziua respectivă nu era nimic, nici panouri nici benzi. Am atenţionat elevii că sunt nişte gropi şi atâta tot. Când m-am dus să o ridic pe Bianca, am întrebat-o ce s-a întâmplat. Mi-a spus că s-a împiedicat într-o sârmă. M-am uitat şi abia am văzut-o şi eu. Şi eram lângă ea”!
Dorind să avem un punct de vedere şi din partea firmei NAOCAM Construct SRL, cu privire la acest incident, l-am abordat telefonic pe inginerul Ilie, care ne-a spus că firma nu-şi asumă nicio culpă, pentru că eleva nu avea voie să intre în zonă. „ Era o sârmă care delimita zona. A fost bandă galbenă. Le-au rupt copii, că se joacă cu ele.” Comentariul inginerului a devenit interesant când s-a amintit de faptul că părinţii au depus o reclamaţie la poliţie în legătură cu această întâmplare nefericită. Domnia sa a ţinut să precizeze că „tatăl fetiţei a depus plângere, mama neavând nicio problemă pe tema asta. Mama fetiţei este mai de înţeles. Tatăl ei vrea bani. Dacă nu vroia bani, nu-mi trimitea mie mesaj că vrea 9.000 de lei. Am fost acasă la el, nu mi-a dat voie să vorbesc cu copilul. Să vă interesaţi în Băicoi, cine este acest om, tatăl fetiţei, inclusiv la poliţie”. Negăsind nicio relevanţă între „CV”-ul lui Petre Zaharia şi mâna fracturată a fiicei sale, pe spaţiul de lucru al  firmei, ne-am permis să nu dăm curs sugestiei inginerului Ilie. În schimb, ne întrebăm de ce, în condiţiile în care „firma nu-şi asumă nicio culpă”, la trei zile de la accident, inginerul Ilie s-a dus acasă la familia Zaharia, propunându-le o înţelegere. Sau cel puţin aşa se susţine. „Pe 18 martie a venit la noi inginerul Ilie de la firma Naocam. A spus că a fost trimis de către patroană, să discutăm şi să vedem cum putem să ajungem la o înţelegere amiabilă, ca să nu ajungem în instanţă. I-am explicat că fata mea va avea de suportat 30 de zile în ghips. I-am spus că o să mă gândesc, că trebuie să mă consult cu un avocat, pentru că şi dacă aş ajunge în instanţă, tot aş cere despăgubiri. Şi i-am mai spus să nu creadă că o să cer o sumă cu care să mă îmbogăţesc de pe urma traumei suferită de copilul meu. După ce m-am consultat cu un avocat, i-am dat mesaj, specificând suma de 9.000 de lei pe care să mi-i dea oficial şi nu simplu, din mână”.
Încercând să luăm legătura cu conducerea Şcolii nr. 3, am reuşit să dăm de directorul adjunct al acesteia, Constanţa Rădulescu, persoană care a refuzat categoric să comenteze accidentul petrecut în timpul orelor de curs. Între timp, Melania Zaharia, mama elevei accidentate, ne-a contactat, aducându-ne la cunoştinţă că inginerul Ilie de la firma NAOCAM Construct a abordat-o pe fiica sa la şcoală. Bianca Zaharia, neputând să participe la ora de sport din cauza mâinii aflată în ghips, se afla singură în clasă, păzind lucrurile colegilor. Inginerul Ilie, ignorând faptul că în situaţia creată nu poate aborda un copil minor, fără ca acesta să se afle cel puţin în prezenţa unui părinte sau a unui adult îndreptăţit, respectiv un cadru didactic, i-a spus că îi pare rău de ce s-a întâmplat, dar că ea este de vină şi că îi poate arăta înregistrările filmărilor de la şcoală, pe care le are pe laptop, că s-a împiedicat de altceva şi nu de aceea sârmă.

Legea să-şi spună cuvântul
În momentul de faţă, la poliţia din Băicoi se desfăşoară o anchetă ca urmare a plângerii depusă de către Petre Zaharia, pentru a se afla cine se face vinovat de accidentul suferit de fiica sa. În urma acesteia, familia Zaharia se va adresa instanţei de judecată. Până atunci, însă, oamenii nu se pot abţine să se întrebe de ce şi cum a ajuns filmul înregistrărilor de pe camerele de luat vederi de la şcoală în laptop-ul inginerului Ilie, atâta timp cât acestea pot fi considerate probe ale anchetei. În ceea ce o priveşte pe Bianca Zaharia, un copil de 12 ani, cu excepţia părinţilor, se pare că nu o întreabă nimeni altcineva cum a suportat durerile, cum a reuşit să doarmă noaptea şi cum a putut să se descurce o lună de zile, doar cu o mână. Ea va trebui să urmeze, după scoaterea ghipsului, o terapie de recuperare pentru sechele post traumatice, care poate dura în jur de 20 de zile. Carmen NEGREU

Imobiliare Valea Prahovei
To Top

Powered by themekiller.com watchanimeonline.co