Orfanii prahoveni, ajutaţi de poliţiştii britanici
În perioada 11-17 aprilie, membrii organizaţiei britanice Copdrop – formată din foşti poliţişti – au fost,
din nou, prezenţi în Prahova, la doi ani de la cea mai recentă vizită oficială, pentru a veni în sprijinul copiilor instituţionalizaţi din judeţul nostru.
Copdrop este o organizaţie non-profit din Marea Britanie, bazată pe strângeri de fonduri, sume utilizate ulterior în beneficiul copiilor orfani din România. Dacă anii trecuţi de sprijinul lor au beneficiat, în mare măsură, copiii de la Centrul de Servicii Comunitare „Sf. Andrei” din Ploieşti, anul acesta foştii poliţiştii britanici au mers în localitatea Secăria, unde au ajutat 14 copii, cu vârste cuprinse între 3 şi 16 ani, dintre care 12 aşteaptă, încă, să fie adoptaţi de oameni cu suflet bun.
Premieră pentru unii
Şapte dintre membrii organizaţiei Copdrop au fost prezenţi anul acesta în Prahova – dintre care cinci sunt la prima lor vizită în ţara noastră. Pentru Frank Speake şi Julian Millington, co-fondatorii Copdrop, este deja al zecelea an în care se dedică acţiunilor filantropice. În schimb, noul preşedinte al organizaţiei, Tony Smith, a venit pentru prima oară în Prahova.
Vizita făcută săptămâna trecută a fost, de altfel, şi prima de acest gen din localitatea Secăria pentru grupul britanic. Aici, foştii poliţişti au ajutat la îmbunătăţirea condiţiilor de viaţă ale copiilor rămaşi orfani, prin forţele proprii, aşa cum sunt obişnuiţi deja. Au dărâmat patru ziduri ce încadrau cele două terase ale duplex-ului din Secăria, ziduri aflate în stare avansată de degradare şi care constituiau un adevărat pericol pentru micuţi. Membrii organizaţiei filantropice au reconstruit garduri din lemn care să îngrădească cele două terase, în interiorul cărora micuţii locatari se pot juca acum în voie şi în siguranţă. Totodată, au făcut o nouă vizită şi la Ploieşti, mai precis la Centrul de Servicii Comunitare “Sf. Andrei”, unde de-a lungul anilor contribuţia lor a putut fi observată sub forma sălii de hidroterapie, a celei de fizioterapie sau a camerei senzoriale, menită să îi liniştească pe micuţii agitaţi, toate construite sau echipate din fonduri Copdrop. Asta, pe langă toate celelalte lucrări de renovare şi modificare realizate la acest centru sau pe lângă numeroasele jucării şi echipamente cumpărate pentru copiii de aici.
Cu concursul elevilor
În demersul lor de a-i ajuta pe copiii instituţionalizaţi din Secăria, britanicii au fost ajutaţi de elevi ai Grupului Şcolar ”Simion Stolnicul” din Comarnic, dar şi de foşti elevi ai unităţii de învăţământ, cu care aceştia au colaborat şi în trecut. În plus, drept mulţumire pentru eforturile depuse de britanici pentru îmbunătăţirea calităţii vieţii copiilor cu nevoi speciale din Prahova, formaţiile de dans de la Clubul Copiilor „Martha Bibescu” din Comarnic le-au oferit şi un moment artistic. Înainte de plecarea poliţiştilor, directoarea Clubului din Comarnic, d-na prof. Angela Năsulea, le-a înmânat acestora câte un Certificat pentru Cel mai Bun Prieten. O recunoaştere a meritelor acestora de fi acţionat timp de peste zece ani în folosul copiilor instituţionalizaţi din România, într-o perioadă în care imaginea copiilor români din orfelinate nu face cinste ţării noastre peste hotare. Alina OANCEA