Sanatate

Lupta împotriva cancerului la sân

La fiecare 14 minute, o pacientă moare de cancer la sân. În încercarea de a lupta împotriva acestui flagel, Asociaţia Bolnavilor de Cancer Prahova a lansat proiectul „Sunt femeie orice-ar fi”.

În fapt, este vorba despre o campanie menită să atragă atenţia populaţiei feminine asupra riscului la care se expune prin depistarea cancerului de sân într-o fază avansată, când, practic, puţine lucruri se mai pot face pentru sănătatea pacientului. “În primul rând, femeile trebuie să aibă foarte multă grijă de ele ca om şi apoi ca femeie. Mesajul este de sensibilizare pentru tinerele femei şi cele adulte care consideră că după o anumită vârstă nu mai contează feminitatea, iar noi vrem să dovedim că da, contează. Proiectul se intitulează astfel, tocmai pentru că vrem să arătăm că şi în cazul în care pot suferi o operaţie, feminitatea rămâne şi nu se pierde”, a declarat preşedintele Asociaţiei Bolnavilor de Cancer Prahova, Iolanda Gheorghiu.

Cinci oraşe în proiect
Campania „Sunt femeie orice-ar fi” este finanţată de Consiliul Judeţean Prahova. În parteneriat cu mai multe instituţii culturale din judeţ, timp de patru luni, peste 4.000 de femei din Ploieşti, Câmpina, Breaza, Buşteni şi Sinaia vor fi învăţate să-şi autoexamineze sânii. „E foarte important, în orice boală, să previi, să depistezi la timp. Soluţiile de tratament şi de prognostic îndelungat sunt altele, deci din acest motiv este foarte important să sensibilizăm oamenii că trebuie să vină la doctor încă de la primele semne. Acesta este principalul obiectiv al campaniei, de a încerca să prezentăm semne, pentru că foarte mulţi oameni nu vin la medic pentru că nu ştiu”, a explicat dr. Alina Turcu, specialist oncolog.
Conform datelor statistice existente la nivel macro, în România sunt diagnosticate, anual, 6.000 de cazuri noi de cancer la sân. M. B.

To Top

Powered by themekiller.com watchanimeonline.co