Imobiliare Valea Prahovei
Invatamant

Lungul drum al burselor către elevi

Romeo Marica, din Lunca Mare, tatăl unei eleve de clasa a XI-a de la Liceul Energetic din Câmpina, ni s-a adresat cu o sesizare referitoare la faptul că, din luna martie, fiicei sale Iuliana Marica nu i s-au mai dat banii pentru abonamentul de transport, situaţie în care se află şi alţi elevi. Pe lângă aceşti bani, eleva beneficiază şi de o bursă medicală, în valoare de 50 de lei, pe care trebuie să o primească lunar, deoarece suferă de astm. La fel, în liceu mai sunt elevi care beneficiază de o astfel de bursă. Romeo Marica s-a interesat la Primăria Câmpina – care alocă aceşti bani -, şi a aflat că fuseseră viraţi, prin trezorerie, către şcoală, la termen, dar ultimele burse medicale au fost date, pe lunile iunie şi septembrie, abia săptămâna trecută.

Dorind să afle motivele pentru care şcoala întârzie plata acestor burse, Romeo Marica s-a adresat, în scris, conducerii liceului, fiind asigurat, de către directorul Stan Sârbu, că va primi un răspuns, conform legii, în 30 de zile. Cererea a fost semnată de mai mulţi părinţi nemulţumiţi de slaba gestionare prin care ajung bursele medicale la copiii lor. Numai că, de pe 18 octombrie şi până la acest moment, Romeo Marica nu a primit niciun răspuns, fapt ce l-a determinat să se adreseze presei, acuzând o anume atitudine arogantă din partea unor persoane care fac parte din aparatul didactic auxiliar al şcolii. „Ce mă deranjează e faptul că anumite persoane din şcoală interpretează interesul nostru pentru bursa medicală şi banii de navetă, la modul că pentru asta vin copiii la şcoală, că le stau în gât cei 50 de lei sau banii de abonament. Nu! Copiii vin la şcoală ca să înveţe, iar aceşti bani sunt un ajutor dat de stat, în condiţii pe care copiii noştri le îndeplinesc”, a spus, indignat, Romeo Marica, aducându-şi aminte şi de un moment când contabila i-a repezit fiica atunci când aceasta a întrebat-o de banii de abonamente.
Expunându-i directorului Liceului Energetic, Stan Sârbu, toată această situaţie, acesta a recunoscut că există unele întârzieri în plata banilor pentru abonamente, cât şi a burselor medicale. Totuşi, a fost surprins să afle că Romeo Marica nu a primit răspuns la cererea pe care i-o adresase, în condiţiile în care îşi amintea de discuţia avută cu acesta. „E vina noastră. Eu am transmis o sarcină către contabilitate, să se dea răspuns la această cerere. M-au asigurat că s-a răspuns. E vina mea că nu am verificat. Am mai arătat oamenilor, la şedinţa cu părinţii, două materiale prin care eu solicitam sumele de bani care să vină de la Inspectoratul Şcolar şi mă refer la banii pentru navetă”, a spus Stan Sârbu, după care a chemat-o pe contabila Mioara Pinţă şi a întrebat-o când vor fi daţi elevilor banii pentru bursele medicale pe lunile iulie, august şi octombrie. „Deocamdată, nu i-am scos. Îi primesc şi eu pe bucăţele. Îi cer lunar şi acum, în decembrie, scot şi bursele. Nu poţi să ţii cont, aşa, la fiecare. E în funcţie de sumele pe care le are şi primăria lunar. Nu-mi dă banii pe trimestru. În fiecare lună, cer. Îmi dă suma respectivă şi o calculez. Acum, s-a întâmplat aşa: din cauza noii legi cu bursele, care a apărut la 1 noiembrie, am stat pe loc, cu toate. N-am dat nici pe septembrie, nici pe octombrie, pentru că nu am ştiut ce facem. Este lege nouă dată”, a încercat să explice Mioara Pinţă.

Lămuriri, lămuriri…
Întrebată fiind de ce nu apelează la juriştii din cadrul Inspectoratului Şcolar, contabila a răspuns că „nu ne lămureşte niciun inspectorat. Stăm cu legea în faţă şi ne întrebăm unii pe alţii”. Până la urmă, am reuşit să aflăm că, până pe 5 sau 6 decembrie, lucrurile se vor reglementa în ce priveşte aceste plăţi. Directorul Sârbu a dorit să afle şi cum stau lucrurile în ce priveşte atitudinea acesteia în relaţia cu Iuliana Marica, atunci când cere relaţii despre data când se vor da banii. „Nu ştia când se dau banii pe abonamente. Bineînţeles că iarăşi nu ştia!”, a răspuns contabila, subliniind că a anunţat în cancelarie, diriginţii, când se dau banii pentru burse şi abonamente. „Probabil că au avut practică, dacă nu a aflat”, a spus Mioara Pinţă. Cât priveşte ignorarea răspunsului la cererea făcută de Romeo Marica, aceasta a răspuns cu nonşalanţă, reuşind să-şi pună şeful într-o situaţie delicată: „Nu l-am scris, pentru că am primit banii. O să-i scriu că a primit banii! Ce să-i scriu?”
Cu mult calm, directorul Stan Sârbu i-a explicat angajatei că „subînţelegerea că odată cu venirea banilor, s-a rezolvat problema, nu trebuia să ne absolve de conceperea răspunsului la cerere”. Cert este că disfuncţiile apărute în repartizarea acestor bani, fie pentru abonamente, fie pentru bursele medicale, s-au creat nu doar din motive obiective, cum ar fi birocraţia, programări la trezorerie, banca şi regulile ei…, ci şi dintr-o lipsă de comunicare simplă, civilizată, şi nu în ultimul rând, de respectare a unei legi care prevede că o instituţie publică cum este şcoala trebuie să formuleze un răspuns, în scris, părintelui care solicită informaţii ce ţin de relaţia copilului său, elev, cu şcoala.  Carmen NEGREU

Imobiliare Valea Prahovei
To Top

Powered by themekiller.com watchanimeonline.co