Imobiliare Valea Prahovei
Actualitate

Lucrare fără sfârşit, pe bani publici

Amenajarea primului sens giratoriu din Câmpina pare o lucrare fără sfârşit derulată pe bani publici. Aceastaa fost câştigată la licitaţie prin contractul 11078/25.05.2010, pentru cel mai mic preţ, de către firma Matero Ama, carea mai câştigat şi alte licitaţii de asfaltare în localitate, dar care, aşa cum realitatea o dovedeşte, are mari probleme cu termenele de execuţie.

Conform caietului de sarcini, proiectarea şi execuţia trebuia să se facă în patru luni, dar lucrările începute în septembrie urmau să se finalizeze în două luni şi nu sunt gata nici astăzi. Aşa se face că, la intersecţia străzii Pictor Nicolae Grigorescu cu Bulevardul Carol e… şantier. „Lucrarea de sens giratoriu, propriu-zisă, a avut termen de realizare 30 noiembrie. Valoarea totală a lucrării ajunge la patru miliarde de lei vechi”, a declarat Directorul de Investiţii din Primăria Câmpina, Eliza Oprescu.
Aşa cum se întâmplă de fiecare dată când termenul limită este depăşit, vina poate fi căutată în norii de ploaie şi în termometrele care au indicat temperaturi scăzute sau în ograda celor responsabili cu utilităţile. „Au fost motive întemeiate pentru care s-a întârziat. A durat mai mult devierea de reţele electrice, toată documentaţia tehnică şi lucrarea în sine”, a spus Eliza Oprescu.
Vine şi amenda…
Autorităţile s-au învârtit şi ele în… sens giratoriu până au constatat că depăşirea termenului de execuţie e demnă de aplicarea unei sancţiuni. „Noi am trimis somaţii la constructor şi o să aplicăm penalităţi la valoarea contractului, la valoarea rămasă neexecutată. Cu cât se încheie lucrările mai devreme, cu atât penalitatea va fi mai mică, pentru că se aplică pe zi de întârziere”, a precizat Eliza Oprescu. Cât despre conducătorii auto… Treci prin zonă, cedezi trecerea, apoi intri în sensul giratoriu şi… rişti să nu mai ieşi. S-au format gropi adânci, prin care maşinile joase trec cu greu, iar şoferii cu mulţi nervi.
Oare cât va mai dura lucrarea la investiţia care acum e executată în proporţie de aproximativ 60%? Greu de spus, dat fiind faptul că asfaltul nu se poate turna în condiţii normale decât la o temperatură de 10 grade Celsius. Cât despre sancţionarea executantului, amenda nu ţine loc de drum bun nici acum, nici la alte lucrări proaste şi fără sfârşit derulate pe bani publici. Ori suntem constructori, ori nu mai suntem!

„Vai de noi… ne rupem maşinile. Să urgenteze lucrările. În general, toată strada asta nu este altceva decât o cârpeală”.

„Se lucrează foarte lent şi am impresia că este totul negândit. Când a plouat, în loc să meargă apa spre canal, a luat-o prin alte părţi”.

„Se mişcă foarte foarte prost. De două luni lucrează… Adică unul sau doi lucrează şi cinci-şase stau. Acesta este ritmul. Aşa o fi licitaţia, să dureze până de Crăciun”.
Diana ROMAN

To Top

Powered by themekiller.com watchanimeonline.co