Actualitate

Locuri insuficiente în grădiniţe, în Sinaia şi Câmpina

locuri-insuficiente-pentru-prescolari-1Veşti proaste pentru părinţii sinăieni și câmpineni care vor să-şi înscrie copiii la grădiniţe pentru anul şcolar 2010 -2011. Locurile sunt insuficiente pentru prichindei și nici soluții nu prea sunt din partea autorităților, pentru remedierea situației existente.

Circa 124 de copii nu vor găsi locuri în grădinițele din Sinaia, iar soluţii nu sunt, deocamdată, pentru rezolvarea acestei probleme. „Conform ultimului recensământ, în staţiune sunt 304 copii preşcolari, iar la cele nouă grupe din grădiniţe ar intra un număr maxim de 20 de copii la fiecare grupă, adică 180. Cu restul nu ştim ce se va întâmpla. Aşteptăm să se materializeze hotărârea luată de domnul primar de a mansarda grădiniţa Floare de Colţ. În acest caz vom mai putea înfiinţa două grupe, dar nu ştim dacă lucrarea va fi gata în toamna aceasta, sau în toamna anului şcolar următor”, a precizat directorul grădiniţei Floare de Colţ, Mioara Petre. Instituţia pentru preşcolari Fluturaşii nu poate face înscrieri, deoarece nu mai este nici un loc liber. La Puişorul Moţat se mai găsesc patru locuri, iar la grădiniţa nr. 1, 11. „Anul acesta am avut înscrişi 66 de copii, iar pentru următorul an nu mai avem niciun loc, deoarece foarte puţini pleacă la şcoală. Pentru 2011 – 2012 avem deja câteva cereri, deoarece părinţii au vrut să fie siguri că  prind locuri”, a declarat directorul grădiniţei Fluturaşii, Georgeta Varga.

Bona sau bunicii salvează situația
Părinţii care nu reuşesc să-şi înscrie copiii la una dintre unităţile de învăţământ preşcolar din Sinaia se gândesc să-i lase pe micuţi acasă un an, în grija unei bone sau a bunicilor. „Nu ştiu ce variantă am dacă băiatul meu nu mai are loc la grupa mică. Cred că mai aşteptăm un an, sau găsim o altă soluţie. Preferam să-l duc la program prelungit, deoarece eu şi soţia mea lucrăm de dimineaţa până seara. În cel mai rău caz, angajăm pe cineva care să stea cu el ziua, sau îl ducem la bunici”, a spus Ionuţ Cuculea. Singura grădiniţă cu program prelungit din Sinaia mai poate accepta doar 20 de micuţi. În unitatea respectivă s-au schimbat şi condiţiile. Anul acesta îşi pot înscrie copilul numai cei care au domiciliul în staţiune. Părinţii pot depune dosarele numai în perioada 1 – 12 martie, însă rămâne de văzut la ce unităţi preşcolare, în condiţiile în care nu mai sunt locuri libere.

Necaz peste tot
Probleme mari sunt și în Câmpina, în ceea ce priveşte locurile pentru copii la grădinite. Deşi normele prevăd ca la o singură clasă să fie doar 15 micuţi, conducerile instituţiilor de profil au trecut peste ceea ce a hotărât statul şi au primit, în unele cazuri, chiar şi dublul numărului de preşcolari. „Am o grupă de 33 de copii și norma este de 15, dar, fiind grădiniță de centru, oamenii solicită această unitate. E puțin mai greu, dar atunci când pui suflet în ceea ce faci, totul este ok”, a declarat Valeria Sandu, cadru didactic în învăţământul preşcolar din Câmpina. Din păcate, este mai greu să te descurci cu un număr aşa de mare de copii și, cu toată experienţa şi pasiunea de care dau dovadă educatorii, situația nu se rezolvă. „Dacă anul trecut am înscris 170 de copii la program prelungit și 80 la program normal, anul acesta ne rămân pentru anul 2010-2011, deja, 110 la program prelungit și 68 la program normal. Asta înseamnă că noi am îndeplinit planul de școlarizare cu cei rămași în grădiniță”, a declarat educatoarea Savu Elena, cea care deține datele existente la nivelul întregului municipiu. Este de aşteptat ca nici în anii următori să nu se rezolve problema locurilor pentru copii în grădiniţe. Doar dacă, nu cumva, cineva se va gândi să mai construiască un astfel de edificiu, cel puțin.Adelina ANEI, Relu NISTOR

Imobiliare Valea Prahovei
To Top

Powered by themekiller.com watchanimeonline.co