Lecția salubrității e greu de învățat

Un grup de cetăţeni de pe strada Calea Doftanei, din zona Zorile, au sesizat mai multe probleme legate de salubritate. Chiar dacă în hârtiile administraţiei, aceşti oameni figurează că locuiesc pe str. Calea Doftanei, de fapt, ei au casele sub nivelul străzii, fiind aproape de râul Doftana și au multe probleme ecologice.
Cei care ne-au sesizat ne-au condus pe poteci şi uliţe – nu există asfalt în zonă- și ne-au arătat grămezi de gunoaie azvârlite de cetăţeni. În afară de asta, s-au plâns şi de o societate, a cărei locaţie se află la câţiva zeci de metri mai sus de ei, pe strada Fabricii, care achiziţionează deşeuri diverse. Locatarii zonei spun că cei de la firmă dau foc la diverse lucruri și le provoacă disconfort cu fumul şi mirosurile grele emanate. „Societatea asta de lângă noi, cică ar fi centru de achiziţie a fierului vechi. Dar, am impresia că toate neferoasele care se colectează, cu izolaţie de plastic, sunt arse la o anumită perioadă de timp. E jale ce se face aici de fum, că nu putem să mai respirăm. Noi am făcut sesizare la primărie și ne-au trimis răspuns că nu e adevărat, că a venit control de la Poliţia Locală şi nu s-a găsit nimic, doar nişte sticle de plastic şi fier vechi. Eu am adunat 20 de semnături de la vecini şi am făcut sesizare către primărie”, ne-a spus Gheorghe Neagu, unul dintre locatarii nemulţumiţi.
Nici Mircea Coman, care locuiește în aceeaşi zonă, n-a pregetat să povestească inconvenientele de care se loveşte: „Societatea aceasta face foc pentru că arde Dumnezeu ştie ce plastic, făcând un miros de nu poţi să stai… Aruncă gunoaie pe domeniul public… Are o grămadă de zgură, de vreo doi-trei ani, pe care nu o ia nimeni din acel loc. Zgura asta se duce în gârlă, în râul Doftanei, în fântâni, fiind adusă de apă când plouă, când bate vântul. Când am fost la primărie, le-am spus să nu mai vină în cursul săptămânii. Dar, sâmbăta şi duminica şi ieri, de sărbătoare, era un fumu’ naibii! A fost ieri o explozie, că nu ştiu ce-o fi fost, ce s-o fi întâmplat. Altădată, cred că cineva de pe sus a chemat şi pompierii, pentru că ieşea fum din clădire. Se face foc în clădire, şi e un miros de plastic, de nu poţi să trăieşti”.
Iese fum fără foc?
Societatea Millions Construct, de care se plâng oamenii de pe strada Calea Doftanei, se ocupă de colectarea deşeurilor feroase şi neferoase, acumulatori uzaţi, hârtie-carton, sticlă, mase plastice, cauciuc, textile. Marius Florea, patronul firmei în cauză, recunoaşte: „Mai lucrez, se mai arde, eu ştiu…, un lemn, o hârtie. Ştiu că la domnul Mircea mai intră zgura în curte, în casă, la nea’ Gică la fel, în curte. Această cantitate de zgură se află în litigiu”. Într-adevăr, Marius Florea a explicat faptul că în privinţa celor aproape 500 de tone de zgură, se află în litigiu cu firmele Fabrimixt şi Sagrado, cărora le aparţine, în cantităţi diferite, şi care trebuie ridicată de către acestea. În privinţa gunoaielor aruncate în zona caselor, l-am abordat pe Alin Moldoveanu, consilierul personal al primarului Horia Tiseanu.
„Cum să arunci acolo, când restul câmpinenilor ştiu că trebuie să apelezi societatea de salubritate? Aceasta vine şi ridică resturile din construcţii şi gunoi menajer, când există o cantitate foarte mare. Din fericire, numărul celor care nu respectă acest regulament este mic, dar, din nefericire, mai există şi câmpineni necivilizaţi. Noi vom cerceta situaţia semnalată de aceşti cetăţeni. În cazul în care lucrurile se confirmă, cu siguranţă Poliţia Locală şi cei din primărie vor amenda şi vor stopa această practică. Chiar mă întreb dacă cei care stau în zona aceea au încheiat contract cu SC Floricon? Să nu se uite că atunci când se trimite firma Floricon să cureţe astfel de locuri pline de gunoaie, banii pe care îi plăteşte primăria sunt din banii tuturor câmpinenilor, din acele taxe şi impozite. E corect? Nu cred!”
Încercând să satisfacem nu doar curiozitatea consilierului Alin Moldoveanu, ci şi pe a noastră, am luat legătura cu patronul firmei de salubritate Floricon, întrebându-l dacă Mircea Coman, Gheorghe Neagu şi firma Millions Construct au încheiat contracte pentru ridicarea gunoiului menajer. Nu mică ne-a fost mirarea când am aflat că aceştia nu au un astfel de contract. Întrebarea care se naşte firesc este: unde aruncă acei locatari, implicit firma Millions Construct, gunoiul menajer sau alt gen de gunoi? Carmen NEGREU