Actualitate

Învinşi de soartă – Disperarea de a avea o casă

cas-social-butnar-(2)O femeie în vârstă de 38 de ani şi fetiţa sa de patru ani au nevoie urgentă de o locuinţă. Cele două stau într-o casă ce urmează a fi demolată, după ce în urmă cu un an şi jumătate locuinţa lor a fost mistuită de un incendiu. Femeia este şomeră şi abia se descurcă să asigure traiul de azi pe mâine.

Când ţi-a ars casa cu toate bunurile din ea şi ai rămas să trăieşti cu un copil de patru ani într-o locuinţă insalubră care stă să se dărâme, poţi spune că eşti lovit de ghinion. Constanţa Butnar este în această situaţie şi povesteşte cu lacrimi în ochi cum s-a dus pe apa sâmbetei toată agoniseala ei şi a părinţilor ei. Până în urmă cu un an şi jumătate locuia împreună cu soţul său şi cu fetiţa lor, într-o casă din Urlaţi, situată pe strada Mărunţiş. Imobilul era moştenit de la părinţii săi, dar nu a mai apucat să-i facă cas-social-butnar-(3)succesiunea. În urmă cu un an şi jumătate, a ars ca urmare a unui scurtcircuit. Când a sosit acasă cu fetiţa, Constanţa nu a mai găsit decât un maldăr de moloz şi cenuşă. „Bine că nu a murit nimeni, mi-am zis mai apoi. Dar când nu mai ai unde să trăieşti, nu poţi gândi doar pozitiv. Au scăpat doar câteva lucruri pe care le-am adunat de sub moloz. De atunci am încercat să recunstruiesc pe vechea fundaţie o cameră. Nu am bani, însă, pentru că de o lună am rămas şomeră şi, cu tot cu alocaţia fetiţei, câştig doar 500 lei pe lună. După necaz, am fost la Primăria Urlaţi şi mi s-a dat suma de 1.500 de lei, cu care am reuşit să torn fundaţia pentru camera aceasta. Primarul mi-a mai trimis şi nişte cărămidă veche. Am mai avut materiale, puţine, la o vecină. S-au furat şi din curtea mea şi de la ea. Dacă aş avea cu ce să încep lucrările, ar fi altceva, pentru că ar fi mereu cineva acolo”, spune Constanţa.

Doar mamă şi fiică
De bărbat s-a despărţit pentru că era cam beţiv şi nu îi putea oferi Liviei, fetiţa lor, un climat familial bun. Mai rău este că, tatăl care apare în actele fetiţei nu vrea să mai facă parte din viaţa copilului. Nu-i plăteşte nici pensie alimentară şi nu-i pasă că fata lui trăieşte acum într-o dărăpănătura, în Ceptura. Aceasta este însă o ruină plină de pericole. Chiar la intrarea în cele două încăperi amenajate de Constanţa, este un tub cu apă, acoperit doar pe jumătate cu o scândură putredă. Copilul este atent la tot ce mişcă pentru că ar putea deveni oricând o victimă. Un perete al camerei în care dorm cele două stă să pice şi nici soba nu prezintă foarte mare siguranţă pentru că fumegă adesea.

La mila semenilor
Jucării de pluş salvate de sub moloz şi un pat…O măsuţă pusă chiar lângă sobă pentru ca Livia să aibă unde să se joace. „Îi spun mereu copilului să aibă grijă şi să nu se sprijine pe peretele care ar putea să pice în orice secundă. Este paiantă, ce să faci…bine că stăm chiar şi aici, că nu ştiu ce m-aş fi făcut”, spune supărată Constanţa. De altfel, proprietarul acestei case, un om cu suflet mare care nu a cerut chirie, a cumpărat imobilul pentru a-l demola. La primăvară s-ar putea apuca de lucru şi Constanţa nu ştie încotro o să o apuce. A reuşit să ridice un sfert din zidul unei camere, la vechea casă, dar nu are bani să continue şi mai este şi împrumutată. Constanţa nu cere bani, ci doar materiale de construcţie: cărămidă, fie ea chiar veche, ţiglă, şi în general orice ar putea să o ajute să ridice o cameră în care să locuiască cu fetiţa.Raluca EPARU

Cine doreşte să o ajute pe Constanţa Butnar, este rugat să contacteze redactorii săptămânalului „Valea Prahovei”, la redacţia din Ploieşti, Strada Maramureş nr. 12, sau la telefon- 0344.115.184.

To Top

Powered by themekiller.com watchanimeonline.co