Actualitate

Îngropaţi în mâl şi petrol

Patru gospodării din satul Pietrişu din Poiana Câmpina sunt pe punctul de a fi înghiţite de dealul care alunecă peste case. Mai mult, în curţi mâlul şi petrolul fac viaţa proprietarilor un calvar.

Încă de anul trecut, în zona respectivă s-a constatat o uscare masivă a vegetaţiei. Apoi, au apărut izvoare de apă sărată şi mirosul puternic de petrol. Oamenii bănuiesc că sondele din pădure ar fi cauza. „Nu are cum să iasă apă cu miros de petrol şi sare. Cum miroase la sondă, aşa miros şi apa, şi mâlul din curte. Malul a plecat şi, mai sus, a desfiinţat o casă de pe faţa pământului”, a spus un localnic.
Oamenii stau cu teamă în fiecare zi. „Mi s-a inundat toată curtea, a intrat apa în casă, saramura mi-a distrus absolut tot. Stau în stres, stau cu frică. Mi-e teamă că dimineaţa nu mă mai trezesc, dacă pică pe mine”, a spus o femeie, care se confruntă cu problemele acestea de mai bine de un an. S-au făcut analize de sol şi apă la trei laboratoare, dar, deşi s-au găsit valori mari, cei de la societatea comercială din industria petrolieră, care are activitate în zonă, susţin că aceste valori se încadrează în limitele normale şi că firma nu se face vinovată pentru această poluare. „S-au făcut analize la primărie, sunt valorile clar mai mari decât cele normale… noi nu am avut alunecări de teren până nu au venit aici cu o sondă”, a explicat un cetăţean.

Aşteaptă ajutor
Autorităţile locale nu pot rezolva problema. „Noi am făcut adrese către toate instituţiile abilitate să se ocupe de aşa ceva. Am solicitat fonduri la Prefectură, pentru că, pentru a face studiu geo-tehnic în această zonă, bugetul nu poate să suporte un asemenea proiect, şi nicio consolidare a acestei zone”, a declarat viceprimarul comunei Poiana Câmpina, Gheorghe Băltăşescu. Mirosul este insuportabil. Curţile sunt atât de pline de mâl, de nu mai rămâne niciun petic de pământ uscat. Oamenii privesc fără putere şi aşteaptă să îşi asume cineva responsabilitatea. Primăria Poiana Câmpina nu a ajuns la nicio concluzie cu societatea din industria petrolieră. „Am avut o întrunire a comisiei pentru Situaţii de Urgenţă, împreună cu delegaţi de la ISU Prahova, Prefectură, Inspectoratul în Construcţii, Garda de Mediu şi, în afară de faptul că ne-au mai trasat cinci sau şase măsuri, pe hârtie, nu s-a luat nicio hotărâre concretă”, a mai spus Gheorghe Băltăşescu.
Dacă nu se va interveni curând, situaţia se va înrăutăţi. Topirea zăpezii accentuează alunecările de teren din zonă. Diana ROMAN

To Top

Powered by themekiller.com watchanimeonline.co