Actualitate

Încă un val de concedieri, în Prahova

Încă 800 de persoane îşi vor pierde locul de muncă în urma disponibilizărilor din lunile iulie şi august. Numărul şomerilor a depăşit 30.000 în judeţul Prahova.

Din păcate, lucrurile se vor înrăutăţi odată cu concedierile din administraţia publică. „În momentul de faţă, încă un număr de opt firme au făcut notificări către Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă Prahova, cu privire la disponibilizările colective pe care le vor efectua în viitorul apropiat. Pentru lunile iulie şi august, aproximativ 800 de persoane vor fi disponibilizate în acest mod, principalele domenii de activitate din care provin fiind confecţii, tricotaje, fabricare ciment, pază, maşini şi utilaje şi construcţii”, a declarat purtătorul de cuvânt al AJOFM Prahova, Sorina Florescu.
De la începutul anului, 2.551 de persoane, din 41 de firme, şi-au pierdut locurile de muncă în urma concedierilor colective. Domeniile de activitate cu probleme sunt maşini şi utilaje, transporturi, fabricare îmbrăcăminte şi tricotaje. Sunt, însă, şi veşti bune. „În baza noastră de date sunt, în prezent, aproximativ o mie de locuri de muncă vacante, dar pentru cei cu studii superioare doar şapte”, a spus Sorina Florescu.

Fiecare cu problema lui
Proaspeţii şomeri vin, însă, la agenţie pentru a depune dosarele de şomaj, nu pentru a se interesa mai întâi de un loc de muncă. „Încercăm tot timpul să ne găsim de muncă, dar dacă nu avem încotro, în prezent? Altă resursă de bani nu există şi, până găsim, trebuie să luăm de undeva, mai ales dacă avem rate la bănci”, a declarat un tânăr, care îşi depunea actele pentru obţinerea indemnizaţiei de şomaj. „Sunt salarii mici, asta e… Singura speranţă din altă parte e plecarea afară…, e cea mai sigură. Eu am mai fost plecat, măcelar, tranşator… Am colegi care au fost şi sunt afară şi le merge foarte bine. E muncă mai multă, dar asta e”, a spus un alt prahovean rămas fără slujbă.
În lunile mai şi iunie, Prahova s-a mai confruntat cu un val de concedieri colective. Atunci, peste 1.000 de persoane au rămas fără un loc de muncă. Angajaţii vizaţi pentru concedierile colective au fost tot cei din domenii ca fabricarea maşinilor şi utilajelor, construcţii, fabricarea echipamentelor electronice, transport, dar şi din sectorul de colectare a deşeurilor.

Rata şomajului în Prahova a crescut iar. Aşa se face că acum am ajuns la un procent de 9,3% cu un număr de 29.137 de persoane fără loc de muncă, dintre care 20.293 de persoane sunt indemnizate. Din nefericire, sunt mai mulţi cei care termină şomajul şi rămân fără o slujbă şi fără banii de la stat, decât cei care reuşesc să se angajeze.
Conform statisticilor, cei mai mulţi şomeri sunt în mediul rural, respective 15.555, restul de 13.582 fiind din mediul urban. Localităţile cu cea mai înaltă rată a şomajului sunt Jugureni (18 %), Păcureţi (15 %), Vâlcăneşti (13,6%), Boldeşti-Grădiştea (12,7%) şi Măneciu (12,2 %), la polul opus situându-se oraşul Buşteni cu o rată de 3,7%, Ploieşti cu 4% şi Câmpina cu 4,7%.
La nivelul AJOFM Prahova există peste 800 de locuri de muncă disponibile şi, în plus, unii dintre cei care nu au slujbă pot spera ca recalificarea să fie soluţia de rezolvare a problemei. Agenţia are pregătite cursuri de perfecţionare, printer care cel de brutar, care începe de pe data de 21 iulie şi cel de confecţioner, cu debutul la 26 iulie. Pentru fiecare curs sunt disponibile câte 28 de locuri.Raluca EPARU

To Top

Powered by themekiller.com watchanimeonline.co