Imobiliare Valea Prahovei
Invatamant

În vizită la prietenii din Izmir

Mărturisesc că am fost fericita beneficiară a proiectului în parteneriat multilateral Comenius – „European Jobs and Careers” iniţiat de doamna profesoară Angela Năsulea, directoarea Clubului Copiilor „Martha Bibescu” din Comarnic, în cadrul căruia s-au desfăşurat schimburi de experienţă între tinerii, respectiv, profesorii din patru din cele cinci ţări partenere în proiect: Spania (Tenerife), Italia (Termoli), Turcia (Izmir) şi România (Comarnic).
Am fost gazdele delegaţiilor din Tenerife şi Izmir, anul trecut, şi a delegaţiei din Termoli, Italia, anul acesta. La rândul nostru, am fost oaspeţii lor. Şansa de a-i cunoaşte atât pe tinerii spanioli, cât şi pe cei din Turcia, în aceeaşi perioadă a anului trecut, mi-a oferit ocazia de a realiza că amprenta educaţiei şi a credinţei fiecărui popor s-a remarcat din plin.
Dacă tinerii spanioli erau libertini şi exuberanţi, tinerii turci s-au dovedit a fi liniştiţi, oarecum retraşi. Încă de atunci, am simţit că sunt nişte oameni deosebiţi, cu o educaţie aparte, fapt ce a sporit curiozitatea de a-i cunoaşte la ei acasă.
Momentan, mă aflu sub puternica şi recenta impresie resimţită în urma deplasării în oraşul Izmir, din perioada 25 martie – 3 aprilie. Am plecat plini de emoţie spre o ţară nouă, exotică prin oameni şi obiceiurile lor, dar şi un leagăn de istorie, istorie împletită, de-a lungul secolelor, şi cu cea a poporului nostru.
În curtea liceului din Izmir ne aşteptau emoţionaţi atât elevi, cât şi părinţii acestora, care ne-au „înfiat” timp de o săptămână. Spun aceasta deoarece şi-au dat silinţa ca noi să facem parte din familia lor şi să ne simţim cât mai bine. Ne-au plimbat prin locurile încărcate de istorie şi ne-au făcut părtaşi la amintirile şi valorile spirituale ale poporului turc. Ne-au impresionat mărimea oraşelor, prin multitudinea de locuinţe şi de locuitori, dar şi modalitatea lor de a-şi petrece viaţa de zi cu zi.
Trebuie să recunosc că a fost o experienţă inedită, poate unică, prin încărcătura emoţională şi informaţională, pe care aş fi tentată oricând să o repet. Sunt conştientă că ni s-a oferit şansa de a ne îmbogăţi cunoştinţele şi percepţiile despre semenii noştri din alte ţări, modul de viaţă al altor popoare şi mai ales despre modul cum este organizat procesul educaţional, mie şi celorlalţi cinci elevi români implicaţi în acest proiect, datorită seriozităţii de care am dat dovadă nu numai la orele de cerc, ci şi la toate celelalte acţiuni organizate de Clubul Copiilor „Martha Bibescu” din Comarnic.
Andra-Alexandra Bălănică
cl. A XII-a, Grupul Şcolar
„Simion Stolnicu”, Comarnic

To Top

Powered by themekiller.com watchanimeonline.co