În drum spre Sinaia: porţile oraşului
ORAŞUL SAU STAŢIUNEA? Doi tineri m-au întrebat mai demult în tren ce gară urmează. Sinaia, le-am răspun imediat. După o scurtă pauză, cei doi au întrebat din nou: oraşul sau staţiunea? Lăsând la o parte aparenta ei simplitate, întrebarea este justificată şi plină de sens. Ea se referă de fapt la aşteptările celor ce vizitează Sinaia. În realitate, turiştii îşi doresc să cunoască şi să vadă zona istorică, muntele, Mânăstirea, Castelul Peleş şi mai puţin partea urbană sau industrială a oraşului. Ce găsesc ei de fapt, se afl\ă în spatele ”porţilor oraşului” şi se formează pe fundalul unei ”prime impresii” mai degrabă reţinute decât pozitive. PRIMA IMPRESIE: Se spune că ”nu ai niciodată o a doua şansă să faci o primă impresie bună”. Şi această ”primă impresie” o ai chiar de la intrare. Cunoşti omul gospodar încă de cum intri în curtea casei lui. Gardul reparat este proaspăt vopsit, poarta nu scârţâie, aleea din curte a fost măturată, iarba a fost tunsă, florile sunt plivite şi pomii îngrijiţi. Dacă ne gândim la Sinaia ca la ograda unui gospodar, constatăm că ”porţile ei de intrare” cam scârţâie. DE LA TARGOVIşTE. Venind de la Târgovişte, Sinaia ne primeşte la umbra unui fag falnic, într-o rână şi discret. Zgâlţâiţi zdravăn după coborârea de pe Păduchiosu, începem încet să ne revenim privind lângă noi pădurea şi apele pârâului Vânturiş şi abia dacă observăm plăcuţa indicatoare de intrare în oraâ. În schimb, este linişte şi curăţenie pentru că, în lipsa oricărui trotuar, nu ai cum să ajungi aici pe jos iar cei ce vin cu maşina nu pot opri din cauza lipsei unui refugiu de parcare.
DE LA BUCUREŞTI. Venind dinspre Bucureşti, Sinaia îşi aşteaptă vizitatorii la un cap de pod, cu obişnuitele marcaje rutiere plasate anost şi greu de văzut, suprapuse peste garduri diferite şi divers colorate, un loc neîngrijit şi strâmt care începe să semene din ce în ce mai mult cu o groapă de gunoi. Ai senzaţia că intri în minunata staţiune pe uşa din dos, cea rezervată de obicei servitorilor. Apoi îţi apar în drum nişte blocuri, o fabrică, din nou blocuri şi te întrebi cu îngrijorare: unde este staţiunea turistică Sinaia? DE LA BRAŞOV. Venind de la Braşov, Pepsi Cola şi Sinaia ne urează ”bun venit”, fiecare în felul său, de la înălţimea unui mare panou publicitar, sub privirile vigilente ale camerelor de supraveghere. Dacă în oraş un astfel de panou electronic poate fi binevenit, aici el este absolut inutil. Pentru a putea citi mesajele care se succed ai nevoie de un mic răgaz. Ca pieton nu poţi zăbovi pentru că nu sunt trotuare şi nici treceri de pietoni iar conducătorii auto care intră în această periculoasă intersecţie sunt preocupaţi de cu totul altceva. GARA SINAIA este cu siguranţă cea mai importantă poartă de intrare în oraş pentru că aici, în afară de frumuseţea şi valoarea istorică a clădirilor ce compun acest ansamblu, se întâlnesc două dintre cele mai importante căi de comunicaţie ale României: calea ferată şi Drumul Naţional nr.1, Bucureşti- Braşov. Zilnic, în acest loc se concentrează un număr foarte mare de călători, turişti şi localnici aduşi de tren sau de transportul auto în comun. Ajuns în gară, prima impresie este de dezordine şi de abandon pentru ca imediat să te trezeşti dezorientat printre mai mulţi oameni grăbiţi, angrenaţi într-o mişcare aleatorie, pierdut într-un spaţiu larg pe unde trec în acelaşi timp tot felul de maşini prin orice loc şi în orice direcţie.
Vorbind deci despre cum arată ”porţile de intrare” ale oraşului, indiferent de unde ai veni, dinspre Târgovişte, de la Bucureşti sau Braşov, călătorind cu maşina, pe jos sau cu trenul, staţiunea Sinaia merită mult mai mult.arh. Nicolae Dan MANEA