Eveniment

În cinstea lui Hasdeu

aniversare-hasdeuCâmpinenii cinstesc memoria unuia dintre cei mai de seamnă oameni ai urbei. Cei 175 de ani scurşi de la naşterea savantului B.P. Hasdeu au fost marcaţi, weekend-ul trecut, la castelul din localitate.

„Ştim prea bine că aici Hasdeu şi-a trăit ultimii zece ani din viaţă, deci cel care i-a studia existenţa, opera sa…, nu are cum să nu vibreze la gândul că acolo pe unde păşeşte a păşit şi Hasdeu. Iar în ceea ce priveşte simţirea prezenţei…, da, de ordin spiritual, simţim prezenţa amândurora la Câmpina”, a declarat directorul Muzeului Memorial „B.P. Hasdeu” Câmpina, Jenica Tabacu, referindu-se la marele savant şi la fiica acestuia, Iulia.
Evenimentul a cuprins patru prelegeri literar-ştiinţifice susţinute de Ionel Oprişan, Ilin Stancu, Jenica Tabacu şi Armand Steriadi, premierea documentarului artistic „Iuliile lui Hasdeu au fost şi încă există”, un vernisaj de pictură şi un recital muzical. „La 28 februarie s-au împlinit 175 de ani, doar că la în acelaşi timp, la Chişinău aveau loc festivităţi la care am fost invitaţi şi pe care le-am onorat. De aceea am amânat puţin sărbătoarea de la Câmpina”, a explicat Jenica Tabacu.

O mare onoare
La eveniment a participat, între altii, consilierul local Florin Frăţilă, cât şi directorul Casei de Cultură „Geo Bogza” din Câmpina, Florin Dochia. „Este o manifestare de tradiţie care scoate în evidenţă personalitatea marelui savant care a trăit în oraşul nostru, o manifestare care întotdeauna aduce în prim-plan elemente noi din viaţa şi activitatea savantului câmpinean, o manifestare care ne face onoare în fiecare an când se întâmplă acest lucru”, a declarat consilierul local Florin Frăţilă. „175 de ani înseamnă foarte mult. Mă gândesc că în decembrie trecut au fost 125 de ani de la înfiinţarea publicaţiei Revista Nouă de către Bogdan Petriceicu Hasdeu… Este o bucurie că putem aniversa la Câmpina atâţia ani de la naşterea unuia dintre titanii culturii româneşti”, a spus directorul Casei de Cultură „Geo Bogza” din Câmpina, Florin Dochia.
Bogdan Petriceicu Hasdeu s-a născut la data de 26 februarie 1838 şi a fost un scriitor şi filolog român, pionier în diferite ramuri ale filogiei şi istoriei româneşti.
În 1888, după moartea singurei sale fiice, Iulia, savantul devine un fervent practicant al spiritismului, motiv pentru care a construit castelul Iulia Hasdeu din Câmpina. Elena TOMA

To Top

Powered by themekiller.com watchanimeonline.co