Invatamant

Haos în învăţământul prahovean

unitati-scolare-inchise-1Greva generala organizată de cadrele didactice, joi, 22 aprilie, a cuprins doar 60% dintre unitățile școlare din Prahova. Dintre cele 765 de instituții, în 251 cursurile s-au ținut în mod normal, iar în 63, greva a fost parțială.  Și grădinițele au fost afectate de forma de protest a sindicaliștilor.

Cel mai greu a fost la licee, unde s-a desfășurat o probă a Bacalaureatului. Din 45 de centre de examinare, doar în 11 dintre ele profesorii au preferat să facă grevă și să reprogrameze candidații. În Ploiești, majoritatea liceelor au decis să își lase elevii acasă, ba chiar i-au anunțat să nu se prezinte la cursuri, cu o zi înainte. “Trebuie să respectăm și drepturile elevilor de a susține această probă și am decis la nivel de școală să se țină proba”, a declarat profesorul de informatică din cadrul Colegiului Național “Al. I. Cuza” din Ploiești, Emilia Frusinoiu. Au fost, însă, și profesori care, deși au semnat pentru grevă, i-au chemat, totuși, pe elevi pentru diferite activități extrașcolare.

La fel și la grădinițe
Greva a afectat într-o mică măsură și programul grădinițelor. Preșcolarii ploieșteni nu au fost primiți doar în zece grădinițe cu program prelungit. “Sunt zece, celelalte sunt cămine mari, cu număr mare de copii și ar fi fost o problemă să se facă grevă doar pentru o zi având în vedere că revin și vineri”, a spus vicepreședintele Sindicatului Învățământului Preșcolar Prahova, Lucia Petcu.
Conducerea Inspectoratului Școlar Prahova a susținut că în doar 251 de unități de învățământ s-a desfășurat programul normal.
Cadrele didactice care au participat la greva generală, sau care nu au participat, dar au semnat pentru ea, nu vor fi plătite pentru cursurile neefectuate, iar orele nu se vor recupera.

Pe Valea Prahovei…
84% dintre dascălii de pe Valea Prahovei au ales să nu intre la ore şi majoritatea unităţilor şcolare au stat închise.
La grădiniţe, copiii au fost primiţi, însă nu au desfăşurat activităţile specifice, ci doar au fost supravegheaţi de educatoare.
Sindicaliştii din învăţământ cer aplicarea hotărârilor judecătoreşti prin care angajaţii şi-au câştigat drepturile în instanţă, modificarea legii de salarizare unitară, nepolitizarea actului educaţional şi acordarea sporurilor pentru condiţiile grele de muncă şi pentru condiţiile vătămătoare de sănătate. Liderii sindicali au întocmit un memoriu ce cuprinde toate nemulţumirile cadrelor didactice. „Hotărârile judecătoreşti nu se respectă. Este vorba de Legea 221/2008, de legea 330/2009 care spune că trebuie să se menţină salariul brut conform lunii decembrie din 2009. O altă nemulţumire este faptul că se desfiinţează titularizarea şi mulţi au nesiguranţa zilei de mâine. Noua lege a educaţiei lansează ideea politizării actului educaţional. De asemenea, personalul nu mai beneficiază de sporurile privind condiţiile vătămătoare şi periculoase”, a precizat liderul de sindicat de la Școala „Principesa Maria” din Sinaia, Veronica Iordache.
Deşi iniţial a fost anunţată grevă generală în toate şcolile, profesorii s-au împărţit în două tabere: cei care au marşat la mişcarea sindicală şi cei care au mers la cursuri. Sindicatele din învăţământ nu exclud proteste care să afecteze încheierea situaţiei şcolare şi examenele, iar asta inclusiv prin grevă generală pe termen nelimitat. “Avem 84% participare la grevă şi, prin urmare, 16% dintre colegi s-au prezentat la cursuri”, a precizat liderul de sindicat FSLI, Dan Bujor.
Reprezentanţii Ministerului Educaţiei şi cei ai federaţiilor sindicale vor purta şi alte runde de negocieri. Dacă nu vor fi găsite soluţii pentru stingerea conflictului, profesorii vor intra pe 7 iunie, în grevă generală pe termen nelimitat.Adelina ANEI, Raluca EPARU

To Top

Powered by themekiller.com watchanimeonline.co