Handmade de excepţie
O tânără din satul prahovean Berceni schimbă destinele a zeci de femei din comunitatea sa, oferindu-le şansa de a se reintegra pe piaţa muncii.
Totul a pornit în urma cu şapte ani, când Cosmina Pandele a aflat că mama ei, proaspăt disponibilizată, nu îşi mai poate găsi un alt serviciu din cauza vârstei trecute de 40 de ani.
De aici şi până la a deschide un atelier de mozaicuri şi cusut a fost doar un pas. De la un simplu proiect, Cosmina a reuşit repede să transforme ideea într-o mică afacere, unde îşi găsesc un serviciu femei aflate în dificultate din Berceni.
“Împreună cu prietenii mei m-am gândit ce aş putea aduce nou pe piaţă, ceva vandabil, ca să putem ajuta în acelaşi timp şi pe doamnele din comunitate, care nu se mai pot angaja. Aşa că am deschis atelierul Pacora unde avem angajate doar femei de aici din localitatea mea, fie şomere sau cu diferite dizabilităţi.
Aici facem mozaicuri, împletituri şi costume de carnaval pentru copii. Suntem o mare familie care pune pasiune în ceea ce face”, povesteşte cu drag Cosmina Pandele, fondatoarea atelierului.
Sprijin oferit semenilor
Din 2004, de când Cosmina a pus bazele fundației “Second chance”, a reuşit să dea o a doua şansă multor femei din Berceni care nu mai sperau să aibă un serviciu aducând totodată şi un plus de valoare artei handmade prin sute de modele de mozaic.
„Nu m-am gândit niciodată că de la un serviciu de ani de zile în telefonie o să ajung să lucrez în atelierul fiicei mele. Oricum, la vârsta mea nu aş fi avut nici o şansă să mă pot angaja în altă parte. Pentru femeile trecute de 40 de ani uşile sunt închise peste tot. Ne place ceea ce facem aici. Muncim cu drag şi pasiune”, a explicat Maria Neagu, mama Cosminei.
În acest moment, în atelierul Pacora lucrează opt femei din Berceni, fiecare cu povestea ei de viaţă şi recunoscătoarea că fundaţia le-a acordat o a doua şansă în viaţă.
„Din cauza sindromul Cuşin, de care sufăr, nu aş fi găsit niciodată un loc de muncă, iar banii oferiţi de stat pentru astfel de boli, respectiv 230 de lei, nu mi-ar fi ajuns. Aici mi s-a oferit şansa să pot munci şi să pot avea şi eu o viaţă normală”, ne-a declarat o angajată a atelierului.
Alte zece femei din comunitate beneficiază prin aceeaşi fundaţie de munca la domiciliu, acestea ocupându-se de împletituri. M. B.