Imobiliare Valea Prahovei
Actualitate

Grădiniţa Specială din Câmpina este mutată la Breaza!

IMG_4034Evacuarea din sacul Moşului
Cu câteva zile înainte de Crăciun, angajatele Grădiniţei Speciale din Câmpina au aflat cu stupoare că vor primi „cadou” de sărbători, o evacuare din spaţiul pe care îl ocupă. Acestea au beneficiat, până de curând, de două cămăruţe minuscule, în aceeaşi clădire care adăposteşte şi copiii din cadrul Grădiniţei nr. 7. În urmă cu 5 ani, au mai trecut printr-o situaţie asemănătoare, când au trebuit să se mute din actualul Complex de Servicii Comunitare Sf. Filofteia, fost „Ada Marinescu”, în spaţiul pe care acum trebuie să-l părăsească din nou.
Aşa cum povesteşte educatoarea Filofteia Rotariu, din cadrul Grădiniţei Speciale,  au fost anunţaţi de către reprezentanţii Primăriei Câmpina ca, până pe 4 ianuarie 2010, să elibereze spaţiul din cadrul Grădiniţei nr. 7 şi să se mute la Breaza, în cadrul Centrului Şcolar Special, în structura căruia este inclusă.
Sistemul juridic administrativ, încărcat de birocraţie, în care este cuprinsă Grădiniţa Specială face şi mai dificilă rezolvarea problemelor acesteia. Cuprinsă în structura Centrului Şcolar Special din Breaza, acesta aparţine de Inspectoratul Şcolar Prahova, finanţarea pentru alocaţia zilnică de hrană şi rechizite (obligaţie instituită prin HGR nr. 1251din 2005), venind de la Consiliul Judeţean Prahova, prin Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţie a Copilului.

Permutări… administrative
Dar să revenim la evacuarea Grădiniţei Speciale. De unde a pornit această idee? La începutul lunii noiembrie, Primăria Câmpina trimite o adresă către DGASPC Prahova, prin care aduce la cunoştinţă acesteia că, în cadrul Grădiniţei nr. 7, respectiv Grădiniţa Specială, sunt înscrişi copii cu dizabilităţi în număr redus şi că nu există un contract de comodat, conform căruia să se plătească utilităţile pentru această grădiniţă. În aceeaşi adresă se face precizarea că imobilul în care funcţionează Grădiniţa nr. 9 trebuie restituit în baza legii, unui cetăţean suedez, costurile chiriei fiind foarte mari. În aceste condiţii, Primăria Câmpina intenţionează să transfere Grădiniţa nr. 9 în imobilul în care funcţionează Grădiniţa nr. 7, respectiv în spaţiul alocat Grădiniţei Speciale, care va lua drumul Brezei. Va fi interesant modul în care vor putea încăpea cei 70 de copii de la Grădiniţa nr. 9, în cele două cămăruţe pe care s-au străduit să le amenajeze educatoarele de la Grădiniţa Specială, apelând la bunăvoinţa sponsorilor.

Ce spune Consiliul Judeţean Prahova

Pentru a putea înţelege lucrurile în acest hăţiş administrativ, s-a purtat o discuţie cu Mihail Pavel, secretarul Consiliului Judeţean Prahova. Domnia sa consideră că „dacă unitatea învăţământului (Inspectoratul Şcolar Judeţean) îşi asumă obligaţia prevăzută prin HGR 1251 să le asigure hrana acestor copii, nu ar fi nici o problemă dacă s-ar găsi o altă locaţie în Câmpina. Trebuie înţeles faptul că DGASPC nu poate merge după unitatea de învăţământ, să le asigure hrana. Această hotărâre de guvern prevede clar cui aparţine această obligaţie. Noi am dat dovadă de înţelegere. S-a încheiat un protocol între DGASPC şi Inspectorat, având în vedere că banii veneau tot de la Consiliul Judeţean şi pentru că noi avem deja la Complexul „SF. Filofteia” o cantină, am fost de acord să asigurăm hrana copiilor. Educatoarele de la Grădiniţa specială s-au chinuit tot timpul să care mâncarea de la cantină la sediul lor. S-a dorit, la un moment dat, ca aceşti copii să ia masa împreună cu copiii de la grădiniţa nr. 7, numai că s-au opus cadrele didactice de aici. Li s-a propus chiar şi ore diferite de a servi masa, dar au refuzat în continuare. Nu m-am aşteptat la o astfel de reacţie din partea unor cadre didactice. Mi se pare inadmisibil ca o persoană care se ocupă de educaţia copiilor să spună că nu-i primeşte pe ăia cu handicap”. Alături de secretarul Consiliului Judeţean, a participat la discuţie şi directorul executiv din cadrul DGASPC, Vasilica Florea. Aceasta a afirmat că se putea găsi o rezolvare pentru hrana copiilor printr-o firmă de catering, numai că „Inspectoratul Şcolar se complace să le găsească alţii soluţii. Dacă s-ar fi implicat mai mult, sunt sigură că ar fi putut să aibă şi sprijinul primarului Horia Tiseanu.”

Ce spune Inspectoratul Şcolar Judeţean Prahova

Abordat în problema mutării Grădiniţei Speciale, inspectorul şcolar general din cadrul Inspectoratului Şcolar Judeţean, Nicolae Angelescu, recunoaşte că: „Funcţionarea acesteia în imobilul Grădiniţei nr. 7 nu se bazează pe vreun act. Consiliul Judeţean nu dispune de spaţii la nivelul municipiului Câmpina. Activitatea Grădiniţei Speciale s-a desfăşurat în spaţiul din cadrul Grădiniţei nr. 7 doar pe baza unei bune înţelegeri cu Primăria Câmpina. În aceste condiţii, Consiliul Judeţean a solicitat mutarea acestor copii la Centrul de la Breaza.”
În această poveste îşi mai face apariţia şi inspectorul şcolar de specialitate Lică Zaharia, care ar fi încercat să se implice, nereuşind totuşi să facă mare lucru, în sensul că nu s-a putut găsi un spaţiu pentru ca aceşti copii să-şi desfăşoare activitatea preşcolară alături de educatoarele lor. În discuţie, inspectorul şcolar general Nicolae Angelescu a subliniat faptul că Inspectoratul Şcolar Judeţean nu răspunde de asigurarea spaţiului şi de finanţare, aceste lucruri intrând în atribuţiile Consiliului Judeţean. Demersurile făcute de către această instituţie în încercarea de a rezolva această problemă au constat, aşa cum afirmă inspectorul şcolar general, doar în discuţii, pentru a se putea ajunge la o anume înţelegere, fără a se angaja financiar. Negăsindu-se nici un spaţiu pentru aceşti copii, s-a considerat că cea mai bună soluţie rămâne mutarea la Breaza. Chiar dacă copiii din cadrul Grădiniţei Speciale mergeau la recuperare la Complexul de Servicii Comunitare „Sf. Filofteia”, aflat în imediata lor apropiere, inspectorul şcolar general Nicolae Angelescu ia în calcul faptul că şi la Centrul din Breaza există specialişti: psihologi, logopezi etc. ce pot acorda aceeaşi atenţie copiilor.

Grădiniţa Specială sau pisica moartă din curtea instituţiilor

La prima vedere, copiii de la Grădiniţa Specială şi educatoarele lor par a fi aruncaţi de la o instituţie la alta. Nimeni nu dă explicaţii de ce au fost toleraţi „la mica înţelegere” fără a exista un act oficial, un contract, prin care aceşti copii să poată beneficia în mod oficial de un spaţiu adecvat lor. Fără nici o explicaţie, au fost aruncaţi în 2004 din fostul Centru pentru copii orfani „Ada Marinescu, actual „Sf. Filofteia”. Nu au fost acceptaţi nici măcar să ia masa împreună cu copiii de la Grădiniţa nr. 7.
Pentru că nu au putut fi abordaţi în această problemă nici inspectorul şcolar de specialitate şi nici directorul Costică Ioniţă de la Centrul de Plasament din Breaza, ne-am prevalat de o adresă a acestuia din urmă, trimisă către CJP. În această adresă, directorul Costică Ioniţă se plânge că nu poate asigura transportul copiilor de la grădiniţă la Complexul „Sf. Filofteia” pentru a lua masa şi specifică: „Situaţia menţionată este cunoscută de către inspectorul de specialitate pentru învăţământ special, profesorul Lică Zaharia, din anii trecuţi, dar acesta nu s-a implicat în nici un fel în rezolvarea ei.” Ca un amănunt de culise, facem cunoscut faptul că viceprimarul Primăriei Câmpina, Ion Dragomir, a ajutat copiii şi personalul Grădiniţei Speciale, aducând de multe ori cu maşina personală mâncarea pentru aceşti micuţi, cărând-o de la cantina Complexului „Sf. Filofteia”. Când nu s-a putut acest lucru, educatoarele s-au chinuit să meargă pe jos un kilometru, pentru a le putea aduce mâncarea. În această situaţie, nici nu se mai poate discuta despre normele igienico-sanitare, care s-au încălcat din plin.

Cine nu şi-a făcut temele?
Problema care se ridică în această situaţie, pentru cei 14 copii înscrişi la Grădiniţa Specială, cu deficienţe severe, este naveta dificilă la care vor fi supuşi, atât ei cât şi părinţii acestora. Pentru anul 2009-2010, au fost înscrişi copii cu vârste între 3 şi 7 ani, iar 11 dintre ei sunt încadraţi în grad de handicap sever.
Un alt aspect interesant este faptul că atât inspectorul şcolar general Nicolae Angelescu, cât şi secretarul Consiliului Judeţean, Mihail Pavel, deţin acte din care reiese doar un număr de doar 12 copii. Ceva, ceva ştia inspectorul Angelescu despre încă doi copii înscrişi în cursul anului. Ce se mai cunoaşte în mod greşit de către Inspectoratul Şcolar, inducând în eroare şi DGASPC şi Consiliul Judeţean, este domiciliul acestor copii. Dacă ne luăm după Inspectoratul Şcolar, atunci există doar 12 copii înscrişi la Grădiniţa Specială. Dintre aceşti copii, doar 4 sunt din Câmpina, restul fiind din Breaza, Sinaia, Floreşti, Talea, Băneşti, Secăria, Poiana Câmpina şi Scorţeni.
Greşit! Din cei 14 copii, şi nu 12, opt sunt din Câmpina, doi din Breaza, unul din Talea, unul din Floreşti, unul din Sinaia şi unul din Scorţeni. În acelaşi timp, dincolo de aspectele pur administrative, există problemele majore de sănătate ale copiilor, ce nu par a fi luate în calcul de către autorităţi. Nimeni nu-şi pune problema deplasării şi a scoaterii dintr-un anumit mediu a unor copii cu aceste probleme deosebite. De exemplu, Iliuţă este un copil din Câmpina, care nu se poate deplasa şi peste tot este cărat în braţe de către asistentul maternal. Are deficienţe grave, asociate cu o pareză. Mama lui Denis şi a lui Marius, tot din Câmpina, ridică problema financiară a navetei la Breaza, cât şi faptul că mai are doi copii acasă de care trebuie să aibă grijă.
Majoritatea acestor copii prezintă note autiste. A-i scoate dintr-un anumit ritm, o anume obişnuinţă, a rupe punţile de legătură afectivă, creată cu greu între ei şi personalul cu care fac recuperare la Complexul „Sf. Filofteia” înseamnă să strici toate progresele făcute în integrarea lor socială. Vrea cineva acest lucru? Greu de crezut.
Să încerci să rezolvi astfel de probleme doar prin hârtii plimbate şi discuţii… vorbite, fără a se lua în calcul partea umană a lucrurilor, ce ţine până la urmă de o implicare psiho-pedagogică cu un specific aparte, nu face decât să contureze o anumită mentalitate şi superficialitate faţă de dreptul la o viaţă cât de cât normală, pentru nişte copii şi părinţii sau reprezentanţii lor legali, care, până la urmă, fac parte din societatea noastră.
Vom reveni asupra acestui subiect.
I.L.

To Top

Powered by themekiller.com watchanimeonline.co