Actualitate

Ghinionul de a avea rău-platnici în bloc

Problemele de sezon au început să apară pentru cetăţenii din Breaza. Locatarii blocului nr. 3, scara A, s-au trezit pe 9 decembrie că au rămas fără apă menajeră. Pe scara blocului locuiesc 20 de familii, numai că 7 dintre ele nu şi-au achitat factura pentru consumul apei.

Revoltaţi, cei care îşi achitaseră obligaţiile în calitate de locatari şi-au arătat nemulţumirea atât faţă de societatea HidroPrahova, cât şi faţă de asociaţia de locatari. „Ne-am trezit cu apa tăiată, pentru că nu şi-au plătit facturile vreo şapte familii de pe scară. Din cauza acestora, s-a oprit apa şi pentru restul, care şi-au plătit facturile. Cei de la HidroPrahova ne-au spus că nu pot să se ducă şi să le închidă apa doar celor care nu au plătit. Dar, astă vară, au venit cei de la Poliţia Comunitară şi cu administratorul asociaţiei şi ne-au zis să nu mai ne agităm atât, că “mergem la cei restanţieri şi le oprim apa din casă.” Dar uite că, acum, ne-a oprit-o la toţi! HidroPrahova a făcut şi la alţii aşa. Au plătit sau nu, le-a oprit apa şi i-a pus pe toţi să-şi facă instalaţie separată. Oamenii nu au bani. Toţi sunt pensionari. Ne-am dus la HidroPrahova ca să aflăm că nu s-au virat banii pentru apă de la blocul 3, scara A. S-au virat pentru alte blocuri, iar cei care au fost încasaţi de pe scara noastră nu s-au virat”, a spus Ana Sandu (foto). „Au venit cei de la HidroPrahova, fără să facă somaţie în prealabil, şi au ridicat câteva contoare de la câteva blocuri, pe motiv că există nişte datorii, într-adevăr. Dar, în fiecare bloc, sunt doar câţiva. Apa nu se poate opri doar la cei care nu au plătit, pentru că sistemul e conceput de aşa natură. Înainte de HidroPrahova, a fost societatea Civitas, care i-a pus pe oameni să facă separare cu apometre în casă şi, acum, actuala societate spune că nu mai e valabil. Oamenii au făcut nişte cheltuieli, cu două apometre, unul la bucătărie, unul la baie, pentru că sunt două coloane, pe un sistem mai vechi. Acum trebuie să sufere toată lumea pentru câţiva oameni care nu-şi plătesc facturile. Nu văd ca fiind corectă această situaţie”, a spus preşedintele asociaţiei respective, Alexandru Vintiloiu.

Altă opinie
La rândul său, Ciprian Chiţoi, consilier, reprezentantul Consiliului Local în cadrul Adunării Generale a Acţionarilor a societăţii HidroPrahova, a declarat: „În mod normal, aici „miros” o ilegalitate. Atâta timp cât un serviciu este plătit, este greu să-l întrerupi dacă nu există un caz de forţă majoră. Şi aici nu văd acest lucru. Eu aş pune problema altfel: după ce că Breaza are un preţ exorbitant de mare la apă, 4,6 de lei, aceasta nu este nici măcar potabilă. M-a îngrozit calitatea apei şi pe mine! Am vrut să fac un buletin de analiză, dar, dat fiind faptul că sunt consilier şi ştiu ce probleme există, am mai amânat. Doar amân! Nu se poate să continuăm în starea asta de fapt şi în 2011, pentru că sunt oameni care beau această apă! Cred că nici pentru spălat nu este bună. Riscăm să ne îmbolnăvim. Preţul apei intră într-o obligaţie asumată faţă de Uniunea Europeană prin care suntem puşi în imposibilitatea de a avea altă variantă. De la 1 ianuarie 2011, toate localităţile afiliate la HidroPrahova vor avea un tarif unic. Aşa ne-am aliniat şi noi. Până la urmă, Breaza ar trebui să fie principalul beneficiar al acestui proiect european, pentru că s-a alocat o sumă foarte mare de bani, pentru realizarea reţelei de canalizare şi aducţiunea cu apă. La momentul acesta, îmi este greu să prevăd o soluţie, pentru că apa e pompată din râul Prahova. Oricât de brutal ar suna acest lucru, asta e realitatea”.
La Breaza, a dispărut marele consumator – Uzina Hidrojet. Din această cauză, HidroPrahova spune că pierderile de pe reţea trebuie acoperite. Cum? Prin ridicarea preţului. Proiectul european va rezolva aceste pierderi.
După întâlnirea dintre autorităţile locale, reprezentanţii societăţii HidroPrahova, locatari, preşedinte şi administratorul asociaţiei, s-a ajuns la o concluzie. Administratorul, Carmen Covrig, nu a virat banii încasaţi de la oameni din luna septembrie şi nici nu a afişat fluturaşii daţi de către HidroPrahova, prin care se anunţa oprirea apei, primind un avertisment din partea societăţii. HidroPrahova a dat drumul la apă, dar se poate întâmpla din nou aceeaşi situaţie, dacă datornicii nu-şi vor achita facturile.  În prezent, aproximativ 130 din cele 658 de apartamente din Breaza înregistrează datorii la plata utilităţilor. Carmen NEGREU

To Top

Powered by themekiller.com watchanimeonline.co