Actualitate

Gabriel Munteanu:„Prefer să mă laude alţii, decât să mă laud singur…”

MUNTEANUO persoană cu statură impunătoare, în spatele căreia se află un om blând, foarte modest, o prezenţă agreabilă. Îi place să muncească fără greşeli, lăsându-i pe ceilalţi să aprecieze şi să respecte ceea ce face… La Şcoala de Agenţi de Poliţie „Vasile Lascăr” din Câmpina, Catedra de Educaţie Fizică şi Autoapărare are în componenţă un multiplu campion naţional, european, mondial şi medaliat olimpic la judo, în persoana comisarului de poliţie Gabriel Munteanu.

Reporter: De ce aţi ales judo?

Gabriel Munteanu: Fiind pe timpurile mai vechi, să spunem aşa, dintr-o comună mai mică, nu aveam alte posibilităţi de a face un sport. Erau doar fotbal şi judo. Centrul de la Filipeştii de Pădure, unde a fost antrenor Telearcă Dan, ajunsese la un moment dat un centru foarte dezvoltat în ţară, de unde şi eu şi alţi colegi am intrat în campionatele naţionale. Din şapte categorii, două erau de la Filipeştii de Pădure, erau campioni. Nimeni nu ştia de existenţa acestei comune în România şi mai ales de existenţa acestui centru de judo, atât de mult dezvoltat. Toţi îi dăduseră numele de… „Filipino del Forest”. Toţi ne strigau „filipinezii”, până i-am învăţat că această comună există în Prahova. Acum, din păcate, din cauza crizei şi a slabei dezvoltări a sportului, totul s-a desfiinţat, n-a mai rămas nimic… nici măcar saltelele.

Reporter: Care a fost drumul pe care l-aţi parcurs pentru a ajunge campion?

Gabriel Munteanu: Am început judo la 7 ani şi până la vârsta de 33 de ani am făcut sport de performanţă, fiind cooptat, la vârsta de 13 ani, la lotul de juniori. Până la 13 ani am confirmat calităţile de sportiv la campionatele naţionale de copii şi de juniori, unde am obţinut rezultate de campion naţional; mai târziu, am fost cooptat la lotul naţional de juniori la Alba-Iulia, unde am stat până la vârsta de 18 ani. Am menţinut performanţele sportive la judo şi am ieşit campion naţional şi la juniori şi la seniori, în ultima etapă, cea mai grea. Mai departe, am fost cooptat pentru lotul naţional şi lotul olimpic de seniori de la Poiana Braşov. Din acest lot făceau parte numai campionii României, cei mai buni din ţară, de la fiecare categorie. Eu eram la categoria 95 de kilograme. Fiind campion naţional al categoriei, am început să particip la turneele internaţionale: Germania, Franţa, Austria, Ungaria, Bulgaria… Pe la 19 ani am confirmat pregătirea mea cu rezultate internaţionale. Am ieşit campion la o Cupă Mondială în Bulgaria. La Munchen, în Germania, am luat locul II, la vestita sală Paris Bercy din Franţa am luat locul III, tot la o Cupă Mondială. Apoi, au venit calificările pentru Jocurile Olimpice de la Sydney din 1999. Apoi, am participat la Campionatele Mondiale de la Birmingham unde am luat locul V şi am intrat în cursa de calificare la Jocurile Olimpice. În ianuarie 2000 au început 10 turnee de calificare în Europa unde, participând, trebuia să câştig medalii şi am obţinut trei rezultate de campion, două locul II şi un loc III; din primii zece care se calificau la Jocurile Olimpice de la Sydney, am fost al doilea pe Europa. De asemenea, la Jocurile Francofone din Canada am obţinut locul II. Sunt campion naţional, cu modestie spun, de 18 ani! Am 18 titluri şi… nu cred ca va avea cine să mă bată, nici de acum înainte. Sunt campion balcanic, am fost medaliat cu argint în Israel, la campionatele europene, locul III în Olanda. În Ungaria am ieşit campion european de poliţie, pentru Ministerul de Interne. Tot la campionatele poliţiei, am ocupat locul III în Libia şi locul II la Moscova… şi titlurile pot continua.

Reporter: Ce înseamnă, de fapt, acest sport? Care îi este substratul?

Gabriel Munteanu: Judo este un sport care te învaţă să fii cât de cât disciplinat, datorită metodologiei şi principiilor sale, provenind de la vechii samurai din Japonia. Aceşti luptători aveau propriile coduri de civilizaţie: nu ai voie să înjuri şi… „capul plecat, sabia nu-l taie”. Trebuia să ai bunul simţ să recunoşti faptele greşite. Judo, în afara performanţei sportive, îţi oferă o educaţie aparte, în viaţa de zi cu zi. Am avut foarte mult de câştigat, este cea mai mare satisfacţie că am ştiut să folosesc principiile judo-ului şi-n viaţa cotidiană. Este un sport complex, care te faci să gândeşti corect, să urmezi paşii potriviţi în viaţă, şi să fii un model pentru ceilalţi.

Reporter: Ce urmăriţi prin pregătirea viitorilor agenţi?

Gabriel Munteanu: Îmi doresc ca agenţii de poliţie să înţeleagă ce înseamnă să fie bine pregătiţi pentru orice situaţie şi să le demonstreze cetăţenilor semnificaţia celor şapte ani de acasă. Dacă ne gândim la câte se întâmplă în ziua de astăzi, asta contează foarte mult; un agent trebuie să înveţe, nu neapărat prin forţă, cât prin comunicare, aceasta făcând parte din judo, să facă lucruri de calitate.

Reporter: Rezultatele deosebite pe care le aveţi nu au fost suficient mediatizate. De ce aţi preferat să fiţi campionul… din umbră?MUNTEANU-1

Gabriel Munteanu: Încerc să-mi văd de treaba mea. Prefer să mă laude alţii, decât să mă laud eu. Nu am un anume principiu, dar îmi place să nu ies în evidenţă; dacă ceilalţi respectă ceea ce fac şi ceea ce muncesc, este foarte bine. Vreau ca eu să fac lucrurile fără să greşesc.

Reporter: Ce înseamna Gabriel Munteanu pentru  Filipeştii de Pădure?

Gabriel Munteanu: O mare mândrie. Locuitorii comunei mă privesc cu mult respect, ca pe o persoană cu care se poate comunica şi căreia i s-a schimbat viaţa datorită sportului. Am  marea onoare de a fi primul şi, deocamdată, singurul cetăţean de onoare al comunei.

Reporter: Urmează să participaţi şi la alte competiţii?

Gabriel Munteanu: Anul trecut a avut loc, în România, o Cupă Mondială unde am obţinut o medalie de bronz, adunând astfel un punctaj pentru calificarea la Jocurile Olimpice de la Londra. Sunt zece sportivi, din toată Europa, care se califică la Jocurile Olimpice, pe categorie. Eu am deja un punctaj adunat dar, fiind acum profesor la Şcoala de Agenţi „Vasile Lascăr”, nu mai am posibilitatea de a participa la celelalte turnee, pentru a strânge şi alte puncte. Aşadar, am să mă opresc aici! În glorie!Diana ROMAN

To Top

Powered by themekiller.com watchanimeonline.co