Actualitate

Farmaciştii au ajuns la capătul răbdării

Săptămâna trecută, peste 100 de farmaciştii din Prahova au protestat în faţa sediului Casei de Asigurări de Sănătate (CAS) din Ploieşti.

Aceştia nu mai pot onora reţetele gratuite şi compensate, deoarece unităţile au de recuperat deconturile din noiembrie 2009 şi CAS Prahova nu a primit nici facturile din ultimele două luni. Ei se află în situaţia de a face evaziune fiscală pentru că nu au ştampila Casei pe facturile care le intră în contabilitate.
“Este foarte clar că micile farmacii vor da faliment în ritmul acesta, pentru că nu avem bani să ne plătim furnizorii, utilităţile, asta nu mai vorbind de angajaţi”, a spus farmacista Claudia Nicolae. “Deocamdată, continuăm să dăm reţete compensate din banii noştri pentru a susţine sistemul şi pentru a rezista şi noi şi pacienţii. În cazul în care nu mai eliberăm reţete gratuite şi compensate, CAS ne poate rezilia contractul. Asta înseamnă că timp de un an nu mai putem face un altul”, a declarat şi farmacista Ruxandra Şendreanu.

La un pas de faliment
Reprezentanţii farmaciştilor spun că peste 60% dintre farmacii sunt într-o situaţie foarte dificilă, chiar la un pas de a da faliment.
Aceştia mai susţin că relaţia lor cu CAS Prahova este una încordată, că instituţia nici măcar nu s-a deranjat să anunţe pe site-ul său că nu mai are bani.
La rândul său, conducerea CAS Prahova a declarat că nu mai poate primi facturi, deoarece fondul pentru medicamente s-a epuizat. Şi asta, chiar dacă se încalcă contractele cadru încheiate cu farmaciile.
“În Prahova, necesarul de medicamente este foarte mare. Farmaciştii trebuie să aştepte rectificare bugetară pentru că altceva nu putem face. Nu ştim când vor veni banii şi de aceea nu le putem primi facturile”, a declarat preşedintele CAS Prahova, Roxana Crăciun.
Deocamdată, singurele farmacii din județ care mai pot elibera reţete sunt cele care fac parte din lanţurile farmaceutice mari.
De partea cealaltă, persoanele bolnave susțin că nu au bani
să cumpere medicamentele prescrise de medici şi că nu au altă alternativă în afară de a renunța la ele pentru
un timp. Raluca EPARU

To Top

Powered by themekiller.com watchanimeonline.co