Imobiliare Valea Prahovei
Actualitate

Energie electrică din soare la Floreşti

voltaica-(2)Prima centrală solară de producţie a energiei electrice cu panouri fotovoltaice din România funcţionează, de câteva zile, la Floreşti.

Localitatea prahoveană, singura care a reuşit să obţină certificate verzi pentru producerea energiei fotovoltaice, este una dintre cele mai însorite localităţi din Muntenia. Bateria solară face parte dintr-un program pilot de utilizare a surselor de energie electrică regenerabilă şi are o putere totală de 22 de kw.
Centrala solară este formată din trei grupuri de panouri solare. „Va produce 48 de mw pe an, adică consumul a 21 sau 24 de apartamente cu trei camere la nivelul actual al populaţiei, a declarat preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Prahova, Mircea Cosma. La Floreşti, primii kw au fost obţinuţi după ce astfel de panouri solare au fost montate pe căminul cultural din satul Călineşti, dar şi la sala de sport din localitate. Investiţia se ridică la 88.000 euro, dar Floreştiul este prima localitate din ţară care produce astfel de energie cu licenţă. „Avantajul este că asigurăm curentul electric şi pentru noi şi mai dăm şi sistemului naţional. În felul acesta primim şi bani pe certificate. Pentru perioada următoare, ne gândim să ne extindem pe o colină nefolosită de la Călineşti, pentru a pune în valoare şi zona aceea şi a o face productivă”, a declarat primarul localității, Eugen David. De altfel, afacerea este mai mult decât avantajoasă.

Profitabilitate maximă
„Certificatele amortizează investiţia într-un timp cât mai scurt. Legea dă patru astfel de certificate verzi pentru fiecare mw introdus în reţeaua naţională. Un certificat verde este echivalentul a 55 de euro, ceea ce înseamnă că un megawatt înseamnă pentru Floreşti 220 de euro, plus preţul reglementat al energiei, adică 132 de lei”, a declarat directorul Agenţiei pentru Eficienţă Energetică şi Energii Regenerabile Ploieşti-Prahova, Bogdan Potlogia.
Tot la Floreşti, autorităţile locale vor să acceseze 50 de milioane de euro, din fonduri europene, pentru construirea unei centrale de cogenerare, care să obţină energie electrică şi termică din deşeuri.

To Top

Powered by themekiller.com watchanimeonline.co