Invatamant

Elevi din Valea Doftanei, într-un proiect european

valea-doft-2Proiectul „Produse pentru viitorul Europei”, la care s-a înscris școala din localitatea Valea Doftanei, îşi propune să ofere elevilor oportunitatea de a pune în valoare calificarea lor, dar le asigură, totodată, şi noi experienţe.

Participând la tot felul de activităţi, copiii învaţă cum să găsească, să producă şi să prezinte produse tradiţionale care ar putea reprezenta un interes pentru piaţa internaţională.
„Proiectul a început în anul 2009, ne-am înscris pentru acesta, a fost jurizat la Viena şi ulterior a fost finanţat cu 1.000 de euro. De asemenea, am găsit şi partenerii: o şcoală din Ungaria, din oraşul Miskolc, şi una din Serbia, din Backa Topola. Am vizitat, în decembrie, şcoala din Ungaria, am participat la foarte multe activităţi centrate pe producerea unui preparat care să poată fi valorificat în piaţa europeană. De asemenea, şi în Serbia s-a derulat un bogat program atât în spaţiul şcolar, cât şi în localitatea respectivă. Fiind între cele două evenimente, 1 şi 8 Martie, am pregătit şi un program artistic”, a declarat directorul Grupului Şcolar Agromontan Teşila, Vasile Bâtu.

Oaspeți încântați
Oaspeţii au fost plăcut impresionaţi de primirea pe care le-au oferit-o elevii claselor primare. „Este foarte frumos aici, sunt impresionată, pe cuvânt. Afară este iarnă, ninge, simt totul în suflet. Erzsebet din Ungaria m-a găsit pe mine şi apoi mi-a spus că a mai găsit pe cineva din România. Am spus ok, este bine! Suntem trei ţări, trei şcoli. E puţin mai dificil decât între două şcoli, dar este foarte interesant”, a declarat coordonatorul proiectului pentru partea sârbă, Danica Zilic.
Ideea proiectului este de a promova produse tradiţionale din fiecare ţară. În Ungaria a avut loc un festival unde au fost prezentate produse de patiserie specifice zonei, în Serbia produsele tradiţionale cu ocazia Sfântului Sava, iar România a pus în valoare ziua de 8 Martie. „E un prilej deosebit pentru noi să învăţăm despre tradiţii, limbă şi alte lucruri culturale din ţările vecine. Conform planurilor noastre, vrem să păstrăm legătura cu ceilalţi parteneri ai proiectului şi să îl putem continua. De asemenea, vrem să ne facem prieteni în România şi Serbia”, a declarat Raiszne Toke Erzsebet, reprezentantul părții ungare.
Invitaţii vor părăsi România duminică. Până atunci, aceştia vor avea ocazia de a vizita oraşul Ploieşti şi Valea Prahovei.Diana ROMAN

Imobiliare Valea Prahovei
To Top

Powered by themekiller.com watchanimeonline.co