Turism

Drumeţii pe timp de iarnă în zona staţiunii Buşteni

BUŞTENI (900 m.) – CASCADA URLĂTOAREA – POIANA ŢAPULUI (860 m.)

Marcaj: punct roşu, punct albastru, Timp 1¾ – 2 h, Diferenţă nivel: 120 m.
Caracteristici: accesibil tot timpul anului, traseu uşor, nu necesită echipament special. Plecarea din Buşteni (Hotel Silva) prin pădurea de brad sau din Poiana Ţapului.

BUŞTENI (900 m.) – VALEA CERBULUI – CABANA GURA DIHAM (987 m.) – CABANA POIANA IZVOARELOR (1455 m.) – PICHETUL ROŞU (1455 m.) – MUNTELE BUCŞOIUL MARE – CABANA OMUL (2505 m.)

Marcaj: bandă roşie, triunghi roşu Pichetul Roşu – Muntele Bucşoiul Mare, Timp: 7 – 7½ h, Diferenţă nivel 1605 m.
Caracteristici: Buşteni – Pichetul Roşu accesibil tot timpul anului. Pichetul Roşu – Cabana Omul accesibil numai vara. Traseu de dificultate medie recomandat turiştilor foarte bine pregătiţi şi echipaţi.

BUŞTENI (900 m.) – PLAIUL MUNTICELU – POIANA COŞTILEI – PICHETUL ROŞU (1445 m.) – CABANA MĂLĂIEŞTI (1720 m.)

Marcaj: triunghi roşu, Bandă roşie, Timp 5 – 6 h, Diferenţă de nivel: 850 m.
Caracteristici: Buşteni – Pichetul Roşu accesibil tot timpul anului. Pichetul Roşu – Cabana Mălăieşti accesibil numai vara. Traseu de dificultate medie recomandat turiştilor foarte bine pregătiţi şi echipaţi. Traseul se intersectează cu Bu 5 în poiana Pichetul Roşu.

BUŞTENI (900 m.) – VALEA CERBULUI – CABANA GURA DIHAM (987 m.) – MUNTELE DIHAM (987 m.) – ŞAUA BAIULUI (1363 m.) – CABANA DIHAM (1320 m.)

Marcaj: triunghi albastru, Timp: 3 – 3 ½ h, Diferenţă nivel: 463 m.
Caracteristici: accesibil tot timpul anului. Este recomandat tuturor categoriilor de turişti. Nu necesită echipament special, dar este necesară o condiţie fizică medie.

AZUGA (940 m.) – VALEA GRECULUI – VÂRFUL LEUCA MICĂ – ŞAUA BAIULUI (1363 m.) – CABANA POIANA IZVOARELOR (1445 m.)

Marcaj: cruce albastră, Timp: 1 ½ – 2 h, Diferenţă nivel: 505 m.
Caracteristici: accesibil tot timpul anului. Este recomandat tuturor categoriilor de turişti. Nu necesită echipament special. De la cabana Poiana Izvoarelor se poate urma traseul Bu 5 spre cabana Omul.

Reguli pentru tactica de mers:
– începeţi mersul în aşa fel, ca să fie suficientă respiraţia numai pe nas;
– începeţi drumul la munte fără să vorbiţi. Asta vă ajută să reglaţi respiraţia şi vă dă posibilitatea să ascultaţi semnalele corpului, cum se adaptează el încetul cu încetul, dar constant pentru efort de durată. Această autoconcentraţie mută este de mare folos la începutul fiecărui drum;
– la începutul mersului, în primele 12-15 minute şi nu mai devreme, să ajungem la un puls de 120-150 pe minut;
– regula generală este: 180 de pulsuri pe minut, minus vârsta;
– mers constant, ritmic şi fără pauze – asta înseamnă un mers raţional;
– fiecare oprire mai lungă reduce randamentul considerabil;
– opririle mai lungi de 1-1,5 minute să le eliminăm pentru a menţine un randament maxim şi să eliminăm răcirea corpului şi implicit scăderea randamentului. Iar pentru aşa-zise opriri tehnice maximum un minut ca de exemplu: schimbare de lenjerie, legare în coardă, fotografiere, legare de colţari, manevre de asigurare, băut apă sau scos de mâncare din raniţă;
– înainte de a ajunge la ţelul propus (cucerirea vârfului, cabana, gura peşterii) vom merge ultimele 5-10 minute din ce în ce mai încet;
– să nu ne aşezăm, să ne culcăm sau să stăm de pomană.
Este valabil nu numai pe frig, ci şi pe timp cald. La apariţia de crampe musculare (semn de deshidratare şi lipsă de săruri minerale) să nu ne oprim pe loc, numai să reducem viteza de mers.

Reguli generale de urmat
în drumeţii:
– nu plecaţi în concediu sau în vacanţă la munte fără echipamentul adecvat anotimpului;
– înaintee de a pleca în excursie sau drumeţie pe munte documentaţi-vă asupra itinerariului, situaşiei întreţinerii marcajelor şi asupra prognozei meteo;
– nu porniţi singuri pe munte, ci în grup de minimum trei persoane, dintre care cel puţin una să cunoască temeinic zona respectivă;
– pe munte evitaţi să strigaţi şi să faceţi orice alte zgomote în zonele unde se pot produce avalanşe. La traversarea pantelor prielnice avalanşelor, trecerea se face la o distanţă de câţiva metri între membrii grupului. Cei din spate vor călca exact pe urma lăsată de capul coloanei;
– informaţi-vă la cabanieri asupra marcajelor itinerariului pe care doriţi să-l parcurgeţi, cât şi asupra celui mai apropiat punct Salvamont;
– dacă vreţi să schiaţi, nu abordaţi decât partiile pentru a căror dificultate aveţi pregătirea şi experienţa necesară;
– nu consumaţi băuturi alcoolice; acestea diminuează capacitatea de efort;
– acordaţi toată atenţia alimentaţiei. Pe munte, în sezonul de iarnă se recomandă cu precădere substanţele grase şi zaharoase, citronadele, băuturile calde şi bine îndulcite;
– trusa medicală minimală nu trebuie să lipsească din rucsac;
– anunţaţi orice incident primului post salvamont, prin mobil, telefonul oricărei cabane sau prin mesager, direct la primărie sau la cel mai apropiat post de poliţie din zonă.

To Top

Powered by themekiller.com watchanimeonline.co