Delapidare la prestaţii sociale
A furat statul timp de cel puţin 10 ani fără ca nimeni să bănuiască ceva.
Este povestea incredibilă a unei foste angajate a Agenţiei pentru Prestaţii Sociale Prahova, care cu ajutorul aplicaţiei informatice cu hibă, a reuşit să-şi rotunjească veniturile cu cel puţin 10 miliarde de lei vechi. A fost ajutată să îşi ducă la îndeplinere planul de mai multi factori poştali care se ocupau de livrarea banilor către aşa-zişii beneficiari.
A păcălit programul PC
Iniţial, adică prin 2001, funcţionara în vârstă de 46 de ani a tipărit cupoane false pentru alocaţiile de plasament, pe numele ei sau al unor rude şi astfel intra în posesia sumelor trecute chiar de ea în aceste cupoane. În 2009, când programul a fost schimbat cu o aplicaţie mai deşteaptă, femeia a trecut la planul 2 şi exact acesta i-a adus ghinionul. A luat banii prin reintroducerea în sistemul de plată a unor alocaţii revocate. Afacerea a fost descoperită abia pe 6 ianuarie 201, când la poştă a fost găsit un cupon fals, în dublu exemplar. Pe 9 ianuarie, angajata şi-a dat demisia. Conducerea Agenţiei a demarat o anchetă internă. A ajuns cu verificările până în 2001 şi a descoperit că femeia a sustras şi sume de peste 7.000 de lei lunar. “Nu ar fi putut face nimic dacă nu era ajutată de factorii poştali. De altfel, poşta a şi descoperit ilegalitatea”, a declarat Cristian Bărbulescu, director APS Prahova. Din cauza verificărilor făcute în cadrul anchetei, mai ales în cazul tuturor celor 1.500 de dosare pentru alocaţiile de plasament, banii au ajuns cu întârziere la asistenţi, iar în unele cazuri nu ajunseseră deloc la începutul săptămânii trecute. În cazul a patru asistenţi maternali toate plăţile au fost sistate, pentru că femeia le-a folosit fără voia lor numele ca să le poate ridica banii, chipurile restanţi, după ce asistenţii primiseră revocarea plasamentului. În mod ciudat, chiar dacă de-a lungul timpului mai multe audituri interne şi externe au fost făcute în cadrul agenţiei, nimeni nu a observat nimic.
Colegele de birou ale angajatei au fost de-a dreptul şocate. Femeia părea la fel, ca fiecare, cu datorii şi probleme de familie normale. Nu de puţine ori era sunată de reprezentanţii băncilor unde avea credite pentru că rămăsese în urmă cu plata ratelor. Nici când pleca în concedii nu era ceva de mirare, pentru că spun colegele, soţul femeii câştiga destul de bine, din ceea ce povestea chiar ea. Reprezentanţii Poştei Române nu au comentat incidentul, dar se pare că factorii poştali implicaţi au fost concediaţi. Cum ancheta este în derulare, nu se ştie cu exactitate prejudiciul. Se bănuieşte că este vorba de cel puţin 10 miliarde de lei vechi. În cadrul Agenţiei de Prestaţii Sociale Prahova lucrează în prezent 29 de angajaţi pentru un număr de peste 300.000 de beneficiari. Raluca EPARU