Actualitate

Datoriile spitalelor la control

spitalAngajaţii spitalelor cu indici de performanţă scăzuţi stau zilele acestea ca pe ace.

Deocamdată, Ministerul Sănătăţii nu are o listă cu unităţile sanitare care se vor închide, iar reprezentanţii de la Bucureşti susţin că se lucrează împreună cu specialişti de la Banca Mondială pentru a vedea ce este de făcut în această situaţie. Până atunci însă, ministerul ar trebui să hotărască asupra modului în care se va face descentralizarea unităţilor ce vor reveni în administrarea primăriilor.
Problema este că foarte multe spitale au datorii pe care edilii nu vor şi nu pot să le preia. Despre acest proces s-a discutat intens la Prefectura Prahova, unde a venit şi un reprezentant de la minister. “Guvernul încercă să se implice în modul cel mai serios pentru ca spitalele să fie preulate de către primării, fără datorii. Nu vă pot spune, cine şi din ce surse va plăti aceste datorii, deocamdată”, a declarat Cristian Irimia, ministru secretar de stat în Ministerul Sănătăţii.

170 miliarde lei vechi
În Prahova, datoriile strânse de unităţile sanitare însumează 170 de miliarde de lei vechi. Doar spitalul din Câmpina are singur datorii de peste 100 de miliarde de lei vechi, mai mult decat Spitalul Judeţean de Urgenţă Ploieşti cu 25 de miliarde de lei vechi, Maternitatea din Ploieşti cu 15 miliarde de lei vechi sau Spitalul din Vălenii de Munte cu 11 miliarde de lei vechi, la un loc. Direcţia de Sănătate Publică Prahova admite că la Câmpina e o situaţie de competenţa organelor judiciare. În plus, această unitate sanitară are cea mai mare cheltuială cu personalul dintre toate spitalele din judeţ, iar conducerea DSP nu vede nimic suspect în asta şi spune că cel puţin din prisma personalului auxiliar, organigrama este aici completă, fără a fi ceva ilegal.Raluca EPARU

To Top

Powered by themekiller.com watchanimeonline.co