Actualitate

Culturi agricole în pericol

teren-agricolLa omul sărac, nici boii nu trag și nici agricultura nu merge… Cam în această situație se află județul Prahova în ceea ce privește culturile de primăvară. Pe de altă parte, producătorii agricoli sunt așteptați să depună cererile de subvenție pentru motorină.
Pentru perioada de primăvară, fermierii prahoveni au avut spre însămânțare o suprafață totală de 90.000 de ha, dar după încheierea campaniei au ieșit la numărătoare doar 70.000 de ha cultivate cu porumb și floarea soarelui.
Problema cea mai mare este la porumb, cu care ar fi trebuit însămânțată o suprafață totală de 60.000 de hectare și nu s-au cultivat decât 45.000 de hectare.
Cauzele sunt mai multe și țin, în egală măsură, și de bani și de vreme.
„Sunt două cauze principale care au condus la diminuarea suprafeței cultivate. Una este legată de neîncasarea subvenției pe anul 2009, plata pe suprafață, de la Agenția de Plăți, în special în zona de câmpie, unde predomină cultura mare, se pare din cauza problemelor unor fermieri, care au declarat suprafețe care nu le aparțineau și, pe de altă parte, un alt motiv este legat de faptul că această criză i-a speriat pe unii dintre fermieri și au renunțat să cultive întreaga suprafață”, a declarat purtătorul de cuvânt al Direcției pentru Agricultură și Dezvoltare Rurală (DADR) Prahova, Marian Marcu.

E nevoie de ploaie
Cât despre culturile de toamnă, deși la prima vedere totul ar fi în regulă, și acestea depind de precipitații, pentru că sistemul de irigații nu mai există.
“Dacă vorbim de grâu, producția medie estimată este, la societăți comerciale, în jur de 3.600 de kilograme la hectar, iar la producătorii individuali, 3.200 de kilograme la hectar. E o producție bună, spunem noi”, a declarat Marian Marcu.

Totuși, meteorologii anunță o vară secetoasă, iar dacă grindina și vijeliile își vor face iar de cap, așa cum s-a întâmplat mereu în ultimii ani, vom fi nevoiți să importăm cereale.
Cât despre ajutorul pe care îl poate da statul fermierilor, agricultorii prahoveni care au depus anul trecut  cereri de subvenție pentru culturile de primăvară primesc 100 de euro la hectar. Acești bani vor intra în conturi în jurul datei de 31 iunie 2010.

Subvenții agricole pentru motorină
Producătorii agricoli mai au timp până pe 28 iunie să depună cererile de subvenție pentru motorină. Fermierii trebuie să vină la Agenția pentru Plăți și Intervenție în Agricultură (APIA) Prahova, nu numai cu cererea, ci și cu facturi fiscale de la furnizorii de carburanți, de fiecare dată când se aprovizionează cu motorină. Comisia Europenă a aprobat, recent, un ajutor de stat pentru reducerea accizei în agricultură de la 293 euro pe tonă, la 21 de euro.
Fermierii vor cumpăra motorina la prețul întreg, dar ulterior li se va rambursa diferența dintre nivelul obișnuit al  accizei și cel aprobat pentru sectorul agricol.
“Îi așteptăm până în data de 28 iunie, ca să depună cererile de acord prealabil, cu cantitățile de motorină pe care dânșii și le vor calcula, în funcție de suprafețe și de efectivele medii furajate de animale, iar decontările se vor face trimestrial, după terminarea trimestrului, în cursul lunii următoare, în termen de 30 de zile”, a declarat șef Serviciul Ajutoare de Stat din cadrul APIA, Traian Zaharia.
Subvenția se va aplica din acest an până în 2012. Deocamdată, doar patru agricultori au depus la APIA Prahova cereri pentru subvenție la motorină.
Specialiștii instituției spun că anul acesta nu vor mai fi problemele de anul trecut, când terenurile invocate în cereri s-au suprapus la măsurători și întreaga comună a pierdut subvenția, pentru că de data asta totul a fost bine pregătit și măsurat în prealabil.Raluca EPARU

To Top

Powered by themekiller.com watchanimeonline.co