Actualitate

Control la pensile de boală

Pensionarii încadraţi cu invaliditatea în gradul II sau III şi care  primesc banii pe card, sunt controlaţi de către stat cu poliţia la uşă.

Este vorba despre 4.200 de persoane din Prahova încadrate în pensii cu grad de invaliditate II și III şi pentru aceştia, angajaţii de la Casa de Pensii trebuie să verifice dacă primesc cuvenit sau nu aceşti bani de la stat. Asta pentru că în ceea ce-i priveşte autoritățile au ceva suspiciuni.
“Este vorba despre o acţiune care are drept scop verificarea locuirii statornice la domiciliu declarat al pensionarilor de invaliditate, gradul II şi III şi care au optat pentru plata pensiei prin card bancar. Scopul este identificare celor care beneficiază în mod necuvenit de aceste foloase, care şi-au redobândit capacitatea de muncă şi încă primesc bani de la stat şi pentru care nu se mai justifică plata acestei prestaţii. Este foarte posibil ca la finele acestei acţiuni să descoperim şi persoane plecate la muncă în străinătate şi care iau şi pensie”, a declarat purtătorul de cuvânt al Casei de Pensii Prahova, Iulian Boţoc.

Părerile sunt împărțite
Pensionarii au păreri diferite despre această modalitate de control. Unii spun că e bine că se fac controale, pentru că mai sunt şi oameni care încearcă să păcălească statul, iar alţii cred că este o aiureală că inspectorii vin cu poliţia la uşă.
Dacă pensionarul nu este găsit acasă, acesta este invitat la sediul Casei de Pensii pentru clarificarea aspectelor legate de starea sa. Dacă persoana nu dă curs acestei invitaţii, ea va fi îndrumată către Serviciul Judeţean de Expertiză Medicală pentru a fi reexpertizată. Până acum au fost verificați aproape 1.900 de pensionari. Peste 300 dintre aceştia lipseau de la domiciliu, astfel că la comisia de expertiză medicală au fost notificate 330 de cazuri. Dintre cei 11 pensionari de boală reexpertizaţi, niciunul nu a fost în neregulă.
Din păcate, probleme au chiar angajaţii Casei de Pensii. Pe lângă salariile diminuate cu 25%, 20 dintre ei îşi vor pierde locul de muncă în urma restructurărilor din sistemul bugetar. Aşa că, aceste verificări, ce nu sunt deloc uşoare, vor pica pe umerii a câtorva inspectori. Pensionarii de invaliditate gradul II și III primesc, în medie, până la  600 de lei pe lună. Raluca EPARU

To Top

Powered by themekiller.com watchanimeonline.co