Imobiliare Valea Prahovei
Actualitate

Clubul Rotary restaurează Monumentul Eroilor

Monumentul Eroilor de pe Caraiman va intra într-un program complex de restaurare, reabilitare şi conservare, care se va întinde pe parcursul a cel puţin doi ani.

Fondurile necesare pentru demararea acestui proiect au fost strânse de Clubul Rotary Valea Prahovei, prin organizarea mai multor evenimente caritabile. La ultima şedinţă  a Consiliului Local Buşteni, a fost semnat un protocol de colaborare între administraţia locală şi rotarieni, în urma căruia Primăria Buşteni se va ocupa de autorizaţii şi avize, iar clubul de finanţare, expertize şi lucrări. Clubul a demarat campania de strângere de fonduri pentru acest proiect în urmă cu câţiva ani sub egida „Daţi un ban pentru Caraiman”. „Clubul Rotary a venit cu o propunere de calitate, care cuprinde trei etape foarte importante. Nu se doreşte numai o cosmetizare a monumentului, ci o reabilitare adevărată. În această perioadă se lucrează cu o echipă de experţi pentru proiectare, deoarece se vor stabili expertizele care trebuiesc făcute începând de la fundaţie, postament şi partea metalică. Se doreşte ca zonele care sunt afectate să fie refăcute exact din materialul din care s-a folosit iniţial la construcţia monumentului. Eu cred că va ieşi o lucrare de calitate. Primăria Buşteni a fost foarte încântată, iar Consiliul Local a aprobat acest parteneriat”, a declarat directorul de programe al Primăriei Buşteni, Ion Vasilescu.

O istorie frumoasă
Crucea Eroilor a fost realizată în perioada 1926 – 1928 prin grija Regelui Ferdinand şi a Reginei Maria în memoria eroilor prahoveni căzuţi la datorie în Primul Război Mondial. În momentul finalizării lucrărilor, monumentul era cea mai înaltă structură metalică din Europa, situată la peste 2000 metri altitudine, însă cu timpul construcţia s-a degradat. Anii şi-au pus amprenta atât pe postament, cât şi pe partea metalică, iar potrivit estimărilor, numai etapa de expertizare se ridică la aproximativ 100.000 de euro. Practic, după încheierea celor trei etape ale proiectului, monumentul care atrage anual mii de turişti români şi străini, va fi repus în valoare. Adelina ANEI

To Top

Powered by themekiller.com watchanimeonline.co