Actualitate

Foamea i-a scos în stradă pe funcţionarii publici prahoveni

Pornită din spirit de solidaritate cu colegii de la București și Constanța, greva funcționarilor publici din sectorul finanțelor a fost urmată de o serie de proteste care au avut loc, săptămâna trecută, în mai multe instituții publice din întreg județul.

Seria protestelor a început miercurea trecută, când peste 200 de angajați ai Direcției Generală de Finanțe Publice (DGFP) Prahova au ieșit în fața sediului instituției din Ploiești, declanșând o grevă spontană, sătui să mai muncească pentru salarii de mizerie. Diminuările salariale au ajuns la 70%, așa că angajații au închis birourile și ghișeele și au ieșit să prostesteze, cu fluturașul de salariu în mână. Oamenii au declarat că nu mai pot îndura disprețul cu care sunt tratați. A doua zi, la protest s-au alăturat și angajații Gărzii Financiare Prahova. “Nu ne întoarcem în birouri, oamenii nu vor să se întoarcă în birouri, vor să rămână aici în semn de solidaritate cu colegii din țară și din minister, care au dormit noaptea pe holuri. Oamenii, se pare, sunt dispuși la gesturi extreme și noi nu putem să-i mai stăpânim”, a declarat liderul de sindicat al DGFP Prahova, Aurel Fanica. “Suntem întreg efectivul Gărzii Financiare Prahova, adică peste 30 de salariați, în mare parte comisari. Protestăm pentru că ni s-au redus 75% din venituri, nu 25% din salariu. Poate nu este viabil acest sistem bazat pe stimulente, dar în același timp nu poți face o reducere așa de drastică a veniturilor unor salariați, în două luni de zile”, a spus liderul de sindicat al GF Prahova, Mircea Stan.

Grevă și la Câmpina
Salariile sunt din ce în ce mai mici exact în sistemul care ar trebui să aducă bani la bugetul de stat și funcționarilor de la finanțe care își desfășoară activitatea în Câmpina le-a ajuns și lor cuţitul la os. Oamenii au decis să iasă și ei în stradă miercuri, conştienţi de faptul că dacă închid porţile, Ministerul Finanţelor este ca şi mort, după cum au spus ei.
Deşi erau conştienţi de faptul că întreruperea activităţii nu poate face decât rău, oamenii au avut un singur lucru de spus guvernanţilor: să vină în teritoriu, să vadă cum se trăieşte în aceste zile, pe banii pe care îi iau de la stat. Pe de altă parte, nu puţini au fost oamenii care au ajuns în dreptul Direcţiei Financiare din Câmpina, pentru diverse treburi, şi au aflat că nu au cu cine discuta. Deşi aceștia au plecat supăraţi, cei care au declanşat spontan protestul nu au avut de gând să-şi reia lucrul ţinându-se grevă și a doua zi.
Exemplul lor a fost urmat de cei de la Trezoreria Câmpina, care au avut de spus un lucru: dacă nici ei nu mai muncesc, cine o să strângă banii de la contribuabili? După ce miercuri, unii dintre angajații acestei instituții au mers în faţa Direcţiei Financiare, pentru a protesta alături de colegii lor, în dimineaţa zilei de 14 octombrie, în faţa sediului lor, au arătat cam cum ar trebui să demonstreze cineva în faţa unor decizii ale guvernanților, care îi lasă fără bani în buzunare. Şi oamenii au scandat, dorind să se facă auzit faptul că au de gând să rămână în grevă până când Guvernul va înţelege că fără cei care lucrează în domeniul finanţelor nu mai vine niciun ban către bugetul de stat. Slujbaşii statului, cum se autointitulează, au lăsat birourile goale şi nu au mai colectat niciun ban de la populaţie. „Nu se mai poate. Am ajuns la limita răbdării. Suntem chiar în pragul disperării. Vedem cum superiorii noştri nu vor să se uite şi către noi. Nu vor să ne vadă! Dar să nu se uite că noi suntem cei care strângem bani la buget”, a spus liderul de sindicat al Trezoreriei Câmpina, Daniela Anghelina.
”Hoţii!”, “Salarii decente!” şi… “Vrem respect!”. Au fost doar trei dintre lozincile pe care le-au strigat angajaţii din finanţe. Dacă nu se face ceva, au mai spus ei, pur şi simplu se va bloca economia. Și, oricum, oamenii se gândesc deja că ar fi mai bine să plece din ţară, într-un loc unde munca le-ar fi răsplătită pe măsură.

Și pe Valea Prahovei…
În toate oraşele de pe Valea Prahovei, la Administraţia Finaţelor Publice, a fost grevă joia trecută. Nemulţumiţi de anularea stimulentelor salariale care le-au primit până în urmă cu două luni, salariaţii au refuzat să lucreze cu publicul. Angajaţii nu au ieşit în stradă să protesteze, însă au încuiat uşile şi au refuzat să răspundă la solicitările primite.
Contribuabilii care au venit la Fisc sau la Trezorerie s-au trezit că au bătut drumul degeaba.
Oamenii au fost sfătuiţi să revină în alte zile sau mai bine, să dea un telefon înainte, pentru a nu se trezi că găsesc din nou, uşile închise. Cetăţenii s-au revoltat pentru că nu au ştiut că angajaţii de pe Valea Prahovei sunt în grevă, mai ales că la intarea în instituţii a rămas afişat programul normal cu publicul. „Nu am rezolvat nimic. Nepotul meu trebuia să plătească urgent o taxă, însă nu se lucrează. A venit două zile aici, însă degeaba. Ni s-a spus că nu se lucrează la nici o instituţie şi ne-au dat un număr de telefon ca să îi sunăm zilele următoare pentru a ne spune dacă are rost să mai batem drumul până aici sau nu. Băiatul a lipsit trei zile de la liceu din cauza asta. Nu este normal, mai ales că nu au anunţat din timp că intră în grevă”, a povestit Frusina Tirică.
Şi la Sinaia a fost aceeaşi situaţie. Toată ziua, uşa Administraţiei Finanţelor Publice a fost încuiată, iar cetăţenii nu au putut să-şi plătească taxele sau să-şi depună declaraţiile. „Nu se lucrează cu publicul şi nici nu vă putem spune când vom relua munca. Suntem în grevă ca şi ceilalţi colegi, pe o perioadă nedeterminată. Direcţia de Finanţe este toată în stradă, ca şi ceilalţi colegi din Prahova”, a declarat angajatul Administraţiei Finanţelor Publice din Sinaia, Ionuţ Tudorache. Sinăienii au plecat dezamăgiţi de la Fisc. Mulţi au venit să-şi plătească taxa de cazier pentru a-l depune la noul loc de muncă. Acum, vor apela la înţelegerea patronilor.
„Trebuia să-mi plătesc taxa pentru cazier şi mi s-a spus să vin astăzi, însă din păcate este grevă. Uşa este încuiată şi nu există nici un afiş. Voi reveni în altă zi, însă mi-au dat planurile peste cap. Probabil că voi avea probleme la serviciu din cauza asta, deoarece trebuia să duc mai multe acte pentru angajare”, a spus Andreea Oişneanu. Deocamdată, angajaţii fiscului nu ştiu pe ce perioadă se va întinde protestul. Ei spun că totul depinde de rezultatul negocierilor purtate între sindicalişti şi reprezentanţii Ministerului de Finanţe.
Instituții după instituții

Exemplul finanțiștilor a fost urmat, joi, de angajații din mai multe instituții de stat. Într-o clădire de birouri de pe strada Bogdan Petriceicu Hasdeu din Ploiești, își au sediul trei instituții: Agenția pentru Ocuparea Forței de Muncă Prahova, Agenția de Prestații Sociale și Casa de Pensii Prahova. Toate au aceeași problemă: mulți angajați au fost disponibilizați, iar cei care au rămas muncesc cât trei și asta pe bani de mizerie. “O persoană cu studii superioare, doi copii în întreținere și soțul în șomaj are 470 de lei. Se poate trăi cu banii ăștia? Nu avem bani nici să luăm bilete de autobuz să venim la serviciu”, a spus un angajat al casei de pensii, arătând lumii un fluturaș de salariu. “Lucrez la Agenția de Prestații Sociale, am studii superioare, 12 ani vechime, în doi ani de zile am trecut prin două restructurări, volumul de muncă s-a dublat și salariu este de 540 de lei. Sunt singură, am un copil în întreținere, iar rata la bancă este de peste 400 de lei”, a spus o altă protestatară. Așa cum era de așteptat, cei care veniseră să-și rezolve diverse probleme în clădire nu au privit cu ochi buni protestul. “Eu am venit să-mi pun viza la somaj. Când să revin, când? Mie, transportul, cine mi-l plătește? Dau 10 lei pe transport…”, s-a plâns un bărbat.
Oamenii nu s-au potolit nici la venirea reprezentanților de la minister. Au acceptat, însă, să intre în clădire, dar fără să reia lucrul.

Greu e peste tot
Șapte persoane, care deservesc 25 de localităţi şi în jur de 10.00 de şomeri. Aceasta este statistica seacă a ceea ce se întâmplă la Agenţia Locală de Ocupare a Forţei de Muncă (ALOFM) Câmpina. Lucru care i-a făcut pe oamenii care câştigă mai puţin de 500 de lei vechi pe lună să închidă birourile şi să iasă în stradă. Au spus că sunt rate, facturi şi multe alte lucruri de plătit, dintr-un salariu înjumătăţit. Aşa cum era de aşteptat, cei care nu ştiau că angajaţii ALOFM vor intra în grevă, nu au fost foarte mulţumiţi atunci când au văzut că au făcut un drum degeaba. Şi, cu toate acestea, au fost de partea bugetarilor, fiind de acord că salariile actuale sunt mult prea mici.
„Trebuie să-i credem şi pe ei, au salariile mult prea mici pentru munca pe care o desfăşoară”, spunea unul dintre cei care a mers la ALOFM… degeaba. „Când au venit la muncă, oamenii au simţit că trebuie să li se alăture colegilor de la Finanţe. Este adevărat că unii oameni sunt nemulţumiţi, şi îi înţelegem. Dar s-a ajuns la momentul în care chiar nu se mai poate”, a spus  şeful ALOFM Câmpina, Liliana Vasile. Şi la Casa de Pensii Câmpina oamenii au mers, joi, degeaba. Şi acolo oamenii au ieșit din sediu şi au refuzat să mai facă ceva pentru a ajuta statul român. Oricum, nu pe banii pe care îi primesc acum. „A ajuns cuţitul la os, pentru că s-au redus salariile, nu se mai acordă stimulente. Oamenii sunt nemulţumiţi, mai ales că avem foarte mult de muncă. Ne-am solidarizat cu ceilalţi. A fost ceva spontan”, a declarat directorul Casei de Pensii Câmpina, Sorin Coman.

Grevişti cam indeciși
Dacă cei mai mulți dintre funcționari au vrut să întrerupă cu totul lucrul până la rezolvarea problemelor lor, unii încă mai așteptau, săptămâna trecută, ca totul să se rezolve pe cale amiabilă. În această situație sunt angajații de la Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) Prahova și cei de la Casa de Asigurări de Sănătate (CAS) Prahova.
Chiar dacă au ieșit în fața sediilor din Ploiești, oamenii aveau convingerea că a doua zi se vor întoarce la lucru. “Nu cred că vom protesta și ziua următoare. Salariații au vrut să protesteze într-un mod absolut civilizat, să-și manifeste nemulțumirea față de ceea ce se întâmplă în momentul de față”, a declarat Doina Mihai, din cadrul ITM Prahova. “Tragem un semnal de alarmă către aleșii poporului. Continuăm serviciul peste o oră… ne retragem, dar așteptăm să vedem niște reacții de la București”, a spus Radu Constantinescu, angajat al ITM Prahova.
“Am 1.200 de lei în mână, după 40 de ani de muncă. Opresc căldura, nu mai cumpăr mâncare, nu mai cumpăr de îmbrăcat, ce să fac? Ni s-a spus că dacă nu ne convine, să plecăm din țară, a spus Radu Constantin, un alt angajat al ITM Prahova.
Și angajații Casei de Asigurări de Sănătate au ieșit în curte. Salariile sunt mici – între 400 și 1.300 de lei-, dar funcționarii nu au încetat lucrul toată ziua de joi, ci au protestat în reprize, de la 10.00 la 11.00 și apoi iar de la 14.00, până la sfârșitul programului.
“Celor care au venit la CAS le-am spus să stea o oră. Înțeleg de la colegii mei că este vorba despre un protest spontan, neorganizat de sindicat, că au de gând să stea o oră. Oamenii ne-au susținut, au fost de acord cu noi”, a declarat liderul de sindicat al CAS Prahova, Florin Matache.

Consultanţă în stradă
Protestul angajaților Camerei de Muncă din Câmpina a stat sub semnul dialogului. Deşi au ieşit din birouri, aceștia nu au refuzat să le dea oamenilor sfaturi în ceea ce priveşte demersurile pe care trebuie să le facă. Pur şi simplu angajaţii nu au putut să lase solicitanții să plece fără ca măcar să le dea un sfat. Deşi au refuzat să vorbească în faţa ziariștilor, cei de la  Camera de Muncă, au vrut să arate şi ei, alături de ceilalţi bugetari, că nu sunt de acord cu deciziile luate de Guvern şi că în aceste condiţii nu mai pot muncii. Şi nu vor să mai ţină nici evidenţa celor care, încă, mai muncesc. Adelina ANEI, Raluca EPARU, Relu NISTOR

To Top

Powered by themekiller.com watchanimeonline.co