Actualitate

CJ Prahova vrea sa amane plata unui credit din 2007 ca sa aiba bani de investitii

Confruntat cu o situație îngrijorătoare, respectiv imposibilitatea de a încheia parteneriate de investiții cu primăriile din județ, Consiliul Județean Prahova a găsit soluția amânării plății unui credit contractat de la BCR în anul 2007.

Ca urmare a majorării salariilor la nivelul primăriilor, în anul 2017, singura șansă a primăriilor de a putea face investiții în domeniul infrastructurii a rămas încheierea unor parteneriate cu Consiliul Județean Prahova. Din păcate, nici acesta nu dispune de venituri disponibile pentru încheierea de parteneriate, motiv pentru care, din disperarea de a găsi o soluție, se gândește să amâne plata unui credit accesat în 2007.

Dacă acest lucru nu se întâmplă, multe dintre primăriile din județ nu vor mai putea realiza investiții pentru că bugetul de care dispun localitățile prahovene este epuizat prin plata salariilor și a utilităților.

Suma de la capitolul funcționare al Consiliului Județean rămasă nedistribuită este de aproximativ 100.000 de lei, insuficientă însă pentru încheierea parteneriatelor cu localitățile, care ar presupune circa 12 milioane de lei.

Potrivit președintelui CJ Prahova, Bogdan Toader, Consiliul Județean a discutat despre amânarea creditului cu BCR, pentru care se plătește lunar suma de 400.000 de euro. “Dacă reușim să-l amânăm pentru șapte luni ar însemna că am avea un disponibil de 12 milioane de lei cu aproximație”, a arătat el.

Din păcate însă, o astfel de soluție ar presupune o serie de costuri, cum ar fi, de exemplu, un comision în valoare de aproximativ 73.000 de euro, la care se adaugă dobânda.

În plus, există și zvonuri potrivit cărora rectificarea de la bugetul de stat, programată la jumătatea anului nu ar conduce la o finanțare substanțială. Asta după ce, la începutul anului, Prahova a mai pierdut 51 de milioane de lei.

În prezent, zeci de primării din județul nostru dispun doar de un buget de supraviețuire, în condițiile în care aproape 80 – 90% dintre fondurile colectate din taxe și impozite merg direct pentru plata salariilor și pentru plata utilităților. Prin urmare, nu mai rămân bani pentru investiții.

To Top

Powered by themekiller.com watchanimeonline.co