Actualitate

Cine doreşte evacuarea copiilor cu dizabilităţi de la grădiniţa specială?

grad-speciala-1În ediţia precedentă a publicaţiei noastre, aduceam la cunoştinţa cititorilor problemele deosebite cu care se confruntă Grădiniţa Specială din Câmpina, în care sunt educaţi 14 copii cu dizabilităţi. Primăria Câmpina, Consiliul Judeţean (CJ) Prahova, Direcţia de Protecţie a Copilului (DPC) şi Inspectoratul Şcolar Judeţean Prahova luaseră hotărârea de a muta această instituţie la Breaza.

Autorităţile doreau mutarea Grădiniţei Speciale în sediul Grădiniţei nr.7 din Breaza, în cadrul Centrului de Plasament. Acest lucru urma să se finalizeze până pe 4 ianuarie, dar termenul a fost prelungit până la sfârşitul lunii, pentru a nu se deregla primul semestru din anul şcolar.
În condiţiile în care, printre cei 14 copii există opt care locuiesc în Câmpina, iar restul în localităţi limitrofe, s-a ridicat problema unei navete dificile. Prin aceasta, părinţii ar fi afectaţi din punct de vedere financiar, iar copiii vor resimţi schimbarea din punct de vedere al disconfortului psihic şi fizic la care vor fi supuşi. În acelaşi timp, în programul acestor copii cu probleme psihice deosebite există ore de recuperare, alături de specialiştii din cadrul Centrului de Servicii Comunitare „Sf. Filofteia” (fost „Ada Marinescu”). Având în vedere modalităţile speciale prin care se lucrează cu aceşti copii cât şi legăturile afective create între ei şi cei care îi ajută să se integreze social, cu atât mai mult a creat discuţii serioase printre părinţi ideea de a fi mutaţi la Breaza.
„Ada Marinescu ne-ar fi dorit acolo”
Educatoarea Elena Rotariu se luptă alături de colegele sale şi de părinţii copiilor, să convingă autorităţile să rezolve această problemă. În accepţiunea educatoarei, tot ce se întâmplă pare a nu fi decât o falsă problemă, neputând uita faptul că în 2004 au mai fost evacuaţi o dată. La vremea respectivă, funcţionau în actualul sediu al Centrului de Servicii Comunitare, aflat sub patronajul CJ Prahova. Nu a explicat nimeni, la acel moment, de ce a trebuit să plece de acolo, în condiţiile în care, prin testament, Ada Marinescu a lăsat acel lăcaş pentru a fi folosit în scopul pentru care funcţionează şi astăzi: doar pentru copiii necăjiţi de soartă!
Nimeni dintre reprezentanţii autorităţilor nu a reuşit să spună mai mult decât: „nu ştim”. Dar ceea ce nu ştiu unii e posibil să ştie alţii. Şi gurile rele, au rostul lor.
„Mă tem de greci chiar
când fac daruri!”
În luna mai 2004, celor de la Grădiniţa Specială li se pusese în vedere să părăsească sediul „Ada Marinescu”, actual Centrul „Sf. Filofteia. Cu o lună înainte, au fost vizitaţi de către Adrian Năstase şi Mircea Geoană, veniţi cu daruri pentru copii. Care a fost scopul acelei vizite?  Aceleaşi guri rele spun că în acea clădire s-a dorit să funcţioneze un club de vânătoare. Să însemne ceva faptul că Adrian Năstase este mare amator de vânătoare? Doar ne întrebăm.
După evacuarea copiilor, din septembrie 2004 a funcţionat, timp de şase luni, Fundaţia „Sera”, patronată de Mihaela Geoană. Cum 2004 a fost an electoral prezidenţial, câştigat de actualul preşedinte Traian Băsescu, s-a spulberat posibilitatea ca din clădirea „Adei Marinescu” să se audă corul vânătorilor şi freamăt de hăitaşi. La trei luni de la alegerile prezidenţiale pierdute de Adrian Năstase, fundaţia Mihaelei Geoană a părăsit sediul din Câmpina. Rămâne în continuare o enigmă testamentul Adei Marinescu, despre care nimeni nu ştie cine îl deţine.
Copiii şi educatoarele din Grădiniţa Specială sunt alungaţi la Breaza, fără să deţină vreun contract de comodat sau orice altă formă legală, pentru ocuparea acelui spaţiu. Acum se doreşte mutarea lor la Breaza, locul urmând să le fie luat de 70 de copii de la Grădiniţa nr. 9, sediul acesteia fiind revendicat şi câştigat de către proprietarul de drept.
Date fiind toate aceste probleme generate tot de găselniţele autorităţilor, pe 6 ianuarie, la sediul Primăriei Câmpina s-a ţinut o şedinţă de lucru, pentru a se discuta situaţia acestor copii şi a educatoarelor.
Ne-am adunat aici, ca să nu
ne împrăştiem…
La şedinţă au participat primarul Horia Tiseanu, viceprimarul Ion Dragomir, directorul DPC Vasilica Florea, inspector-adj. din cadrul Inspectoratului Şcolar, Iustinian Nică şi alte oficialităţi, alături de educatoarele de la Grădiniţa Specială şi un grup de părinţi ai copiilor.
„Având în vedere că pentru Grădiniţa nr. 9 se plăteşte o chirie de vreo 70 milioane de lei vechi, fiind într-o clădire revendicată de proprietar, cadrele didactice din învăţământul preuniversitar s-au gândit să o mute în sediul Grădiniţei nr. 7. Aici, unde sunt foarte puţini copii, funcţionează şi o grupă pentru copii cu dizabilităţi, care ţine de Centrul Şcolar Special de la Breaza. Din câte am înţeles din discuţiile de astăzi, este vorba de 14 copii, dintre care 8 sunt din Câmpina. Prima idee a fost să mutăm această grupă specială la Breaza şi în spaţiul rămas disponibil la Grădiniţa nr.7, să aducem copiii de la Grădiniţa nr.9. Problemele care au apărut în această discuţie, au fost mult mai complexe decât ne aşteptam. În primul rând, se pune problema deplasării cu mijloacele de transport în comun, a acestora la Breaza, fiind printre ei, copii cu afecţiuni psihice grave. Pe de altă parte, există problema unui spaţiu insuficient la Grădiniţa nr. 7, neştiind în acest moment dacă poate primi activitatea a 70 de copii, câţi sunt la Grădiniţa nr.9.
Până în acest moment nu am găsit o soluţie de rezolvare a acestei probleme complexe, pentru că fiecare reprezentant de instituţie are un anumit punct de vedere şi trebuie să vedem cum facem astfel încât şi Consiliul Local să aibă câştig de cauză. Nu trebuie să pierdem din vedere chiria mare pe care o plătim pentru Grădiniţa nr. 9, în acelaşi timp trebuind să ţinem cont de părinţi şi de copiii cu probleme deosebite care au o situaţie nefericită, aş putea spune şi nu este cazul să le mai adăugăm şi noi nişte probleme, peste cele existente deja.
În acest sens, ne-am gândit totuşi la o soluţie intermediară şi anume: până pe 14 ianuarie vom face o analiză pe spaţiul de la Grădiniţa nr.7, să vedem dacă întra-adevăr poate primii copiii Grădiniţei nr.9 sau nu. Dacă poate să-i primească, mergem mai departe şi încercăm să găsim alt spaţiu pentru grupa copiilor cu probleme speciale, pentru a evita mutarea la Breaza, aceasta dorindu-se a fi ultima dintre soluţii. Dacă nu se vor putea primi copiii de la Grădiniţa nr. 9, deocamdată rămânem în situaţia actuală, urmând să ne gândim să mutăm această grădiniţă în altă clădire ce ar putea să găzduiască un număr mare de copii. Am pus chiar problema mutării grupei speciale, ca problemă de principiu, înapoi în Centrul „Sf. Filofteia”. Totuşi, nu cred că se va întâmpla acest lucru. Deocamdată, ideea a fost că toate spaţiile de la centrul de recuperare sunt necesare şi că nu se poate crea acolo, o cameră pentru aceşti copii. Eu cred totuşi, fiind doar o părere personală, că s-ar putea găsi această soluţie. Ar fi ideală pentru că, aceşti copii ar fi aproape chiar de centrul de recuperare şi ar merge la Grădiniţa Specială, după care, un anumit număr de ore pe zi, în anumite zile din săptămână, ar beneficia de recuperare cu ajutorul personalului de specialitate în acelaşi spaţiu. Rămâne de văzut dacă Direcţia pentru Protecţia Copilului poate accepta acest lucru”, a declarat Horia Tiseanu.
Cu excepţia primarului şi directoarei Vasilica Florea, din cadrul Direcţiei Generale de Asistenţă Socială pentru Protecţia Copilului, care a declarat că nu s-a luat nici o decizie, în rest nimeni dintre reprezentanţii celorlalte instituţii, nu s-a înghesuit să-şi asume responsabilitatea vreunei declaraţii.
Ne întrebăm dacă şi în 2004 a durat tot atât de mult şi au avut loc discuţii de principiu. Poate cu iz vânătoresc. Doar li se vâna spaţiul. Atunci, aceşti copii cu dizabilităţi au fost daţi afară din sediul în care funcţionau legal şi aruncaţi la mica înţelegere, fără acte,  într-un spaţiu impropriu necesităţilor lor, fiind  amenajat doar prin voinţa educatoarelor şi a oamenilor de bine care au contribuit prin sponsorizări.Lucian IANCU

To Top

Powered by themekiller.com watchanimeonline.co