Imobiliare Valea Prahovei
Actualitate

Castrul roman, pe Drumul Fructelor

Castrul roman de la Drajna de Sus a fost inclus pe traseul Drumul Fructelor. Este vorba despre nişte vestigii istorice rămase nedescoperite de mai bine de două milenii, sub un deal din comuna Drajna şi care, începând cu 1 august vor fi aduse la lumină de către arheologii prahoveni, cu ajutorul fondurilor de la Consiliul Judeţean Prahova. Cele 4,8 hectare de teren, unde a fost construit castrul a intrat în proprietatea privată a comunei Drajna.
„Cu sprijinul primăriei Drajna, am trecut în proprietatea publică o suprafaţă de 4, 8 hectare de teren, castrul fiind construit pe 3, 6 hectare. Începând cu 1 august  se vor derula lucrările unui mare şantier arheologic, având în vedere scanările care le-am efectuat cu Institutul Naţional de Geologie, scanări în baza cărora s-au descoperit atât clădirile cazărmilor, a comandantului dar şi încălzire în tuburi ceramice a pardoselii” a declarat Mircea Cosma, preşedintele CJ Prahova.
Faptul că romanii au trecut prin zona de deal a Munteniei este de acum de necontestat
„Prima etapă  a fost un castru  din perioada 101-105, cu val de pământ şi barăci din lemn. O a doua etapă, la care o mare contribuţie a avut-o Legiunea 5 Macedonica, este perioada 105-106, 117, deci perioada lui Traian, când acest aliniament de apărare a fost necesar împotriva atacurilor barbare”a declarat Marinela Peneş, director adj. Muzeul de Istorie şi Arheologie Prahova.
Castrul a fost descoperit în anul 1887 de locuitorii satului în timpul lucrărilor agricole.
Primele cercetări au fost făcute de învăţătorul Dumitru Basilescu, ajutat de elevii săi şi de locuitorii satului. Între zidurile castrului s-au descoperit 33 de clădiri. M. B.

To Top

Powered by themekiller.com watchanimeonline.co