Turism

Castelele Peleş şi Pelişor vor fi închise

Turiştii care ajung în staţiunea Sinaia trebuie să ştie că unele dintre principalele obiective nu vor putea fi vizitate în perioada următoare.

Potrivit unui studiu, s-a constatat că în de la jumătatea lunii octombrie numărul de vizitatori este foarte mic şi aşa s-a ajuns la concluzia de a închidere a Castelului Pelişor, timp de două săptămâni începând din 15 octombrie, şi a Castelului Peleş în perioada 30 octombrie – 30 noiembrie, pentru lucrări de conservare preventivă. Timp de o lună şi jumătate, zeci de muncitori vor curăţa cele 160 de camere, 30 de băi, podurile, subsolul, coridoarele şi peste 60.000 de piese de artă.

Activitate susţinută
Piesele de artă decorativă vor fi curăţate, pereţii, tavanele, candelabrele vor fi şterse de praf, vor fi curăţate tâmplăria, covoarele şi parchetul, iar geamurile vor fi şterse.
Unele dintre aceste activităţi presupun un grad ridicat de risc şi o concentrare a unui număr mare de angajaţi în vederea asigurării securităţii persoanelor executante, din cauza configuraţiei spaţiilor.
De exemplu, în holul de onoare, cu o înălţime de 16 metri, tapiseriile sunt expuse la nivelul etajului I, astfel că operaţiunea de curăţare va fi una foarte dificilă.
De asemenea, un grad de dificultate prezintă şi curăţarea părţii superioare a lambriului din lemn, a plafonului glisant din sticlă, a corpurilor de iluminat de sub plafon, a geamurilor cu vitralii care au o înălţime de câte 2,5 m sau a plafoanelor decorate cu lemn sculptat ale încăperilor înalte de la parter. Înainte de redeschiderea pentru public se va efectua dezinsecţie şi deratizare, lucrările urmând a fi finalizate înainte de 1 decembrie.
Turiştii vor avea, însă, posibilitatea să viziteze expoziţia temporară  “Gustav Klimt şi Kunstlerkompagnie”, dar şi Castelul Cantacuzino, din staşiunea Buşteni. Adrian BURCEA

To Top

Powered by themekiller.com watchanimeonline.co