Imobiliare Valea Prahovei
Actualitate

Casa de vis este eco

Inginerul prahovean Liviu Olteanu nu a aşteptat ca statul să subvenţioneze producerea de energie neconvenţională şi a făcut singur o casă nu numai independentă energetic, dar care îşi propune să şi genereze energie electrică pentru a o vinde în sistemul naţional.

Locuinţa sa se află în comuna Plopu şi este singura de acest gen din România. Casa este făcută din start într-un mod deosebit, astfel încât să permită punerea împreună a şapte sisteme diferite, care fac din ea una de vis: are două tipuri de panouri, unele care asigură locuinţa, adică apă caldă şi piscine, iar al doilea tip generează curent electric. „Echivalentul de putere pe care îl generează panourile de încălzire este ca pentru o centrală murală de apartament, iar în panourile fotovoltaice avem 3 kw putere instalată, deocamdată, dar, în momentul în care se vor monta toate, se va ajunge la 6 kw şi se va produce atât, casa va avea exces de energie şi nu va mai consuma nimic din sistemul actual”, a spus Liviu Olteanu, proprietarul casei ecologice.

Confort şi economie
În ceea ce priveşte climatul interior, casa are trei caracteristici principale: încălzirea se face prin pardoseală şi din start asta înseamnă confort şi reducerea consumului de energie, iar pentru partea de răcire şi ventilaţie există un sistem de tubulatură care are aerul tratat atât din punct de vedere al impurităţilor, cât şi din punct de vedere a căldurii sau frigului. Prin alte grile, iese aerul viciat, care trece printr-un recuperator de căldură şi, astfel, prin ventilaţie nu se pierde mai mult de 10% din energia termică.” Înainte să pornesc încălzirea în casă, în noiembrie anul trecut, am pornit doar ventilaţia. Seara, la ora 20,00, afară erau mai puţin de 10 grade Celsius, a mers toată noapte ventilaţia şi dimineaţă scăzuse temperatura doar un grad, de la 23 de grade la 22, dar afară erau 4 grade. Asta spune tot despre recuperarea de căldură”, spune inginerul Olteanu. Conceptul general al casei a fost unul unitar. Tehnologiile nu sunt noi, dar sunt înglobate într-un mod coerent toate şapte. O astfel de casă, spune proprietarul, costă cu doar 20% mai mult decât una obişnuită, dar având în vedere cât economiseşte, se poate spune despre ea că e un adevărat paradis.Raluca EPARU

To Top

Powered by themekiller.com watchanimeonline.co