Actualitate

Campion în lupta cu viaţa

Are 14 ani, este multiplu campion național la box și face parte din lotul național de juniori. Florin Năstase merge adesea la antrenamente nemâncat. Și nu pentru a se simți mai ușor, ci pentru că nu are pe ce pune gura dimineața. Copilul și sora sa mai mică au fost crescuți de la trei zile de către bunicii din partea mamei. Părinții lor s-au despărțit și fiecare a mers pe drumul lui… fără copiii, care să-i încurce. Florin locuiește cu bunicii și pentru că o duc foarte greu își promite că va deveni cineva și îi va ajuta să iasă din mizerie.

“Aștept ora 11.00, ca să merg la sală și să pot să mănânc la sală. Nu avem ce să punem pe masă. Seara mâncăm ce o să facă mamaie. Ea se duce cu ziua și muncește și pregătește ceva…, cartofi prăjiți, ciorbă… Au fost și seri când m-am culcat nemâncat, de multe ori… Vreau să ajung mare, să nu mai fiu sărac și să-mi ajut familia”, a declarat campionul național de box Florin Năstase.
Cei patru membri ai familiei Năstase trăiesc din ajutorul social de 300 de lei, la care se adaugă 84 de lei din alocațiile copiilor.
Bunicii muncesc la vecini și oriunde se poate câștiga un ban cinstit. Dar chiar și așa, mai mult de un fel de mâncare nimeni nu are seara în farfurie, pentru că nu sunt bani de mai mult. În plus, totul trebuia consumat în aceeași zi, pentru că, până de curând, familia nu avea frigider.
“De multe ori își dorește, dar îi spun că nu avem de unde. Când a fost, așa…, când și când, l-a mai îmbrăcat nea Titi de acolo, de la box. El ar fi vrut să fie și el în rând cu toți copiii de la școală, că vede cum sunt îmbrăcați, dar eu i-am spus că noi nu avem de unde, așa că trebuie să pună mâna să muncească, să fie om, să câștige bani, ca să poți să te îmbraci și să fii și tu în rândul lumii, că vezi că ești amărât și dormi într-un pat amărât”, a spus bunica lui Florin, Eugenia Năstase.
Când alți copii de vârsta lui se joacă pe stradă, Florin merge adesea cu bunicul să-l ajute la treburi.
“Merge bine școala, boxul la fel… Mulțumesc lui Dumnezeu că se ține de box și de școală. Nu umblă pe stradă ca alți copii, doar duminica se mai duce la fotbal. Mă ajută și la treabă. Astă iarnă, când au fost zăpezile alea mari, am făcut bani cu el. L-am luat cu mine să dăm zăpada la vecini și a mers, nu a zis nimic, că altfel nu avem ce mânca”, a povestit bunicul campionului, Bibi Năstase. Cât despre cei care i-au dat viață, tatăl său nici nu-l cunoaște, iar mama sa e măritată cu altcineva. Niciunul nu le trimite copiilor bani sau altceva.

Trage din greu la antrenamente
Dimineața, Florin are antrenament la box. La sală uită că nu a mâncat, că e sărac și merge peste tot cu aceeași îmbrăcăminte. Lovește cu amărăciune și dârzenie în sacul de box și este încurajat tot timpul de antrenorul Titi Tudor. “E un copil care poate să aducă boxului prahovean și românesc ceva performanțe. Practică boxul de cinci ani și aici sunt copiii care pleacă de jos. Sărăcia îi duce la performanțe, câinele sătul niciodată nu latră…, sărăcia i-a îndemnat pe mulți să lupte… Marii sportivi nu sunt de bani gata, eu tot de jos m-am ridicat”, a declarat Titi Tudor, cel care nu este doar un antrenor, ci și un om deosebit, care le dă elevilor săi cadouri de Paște și de Crăciun, dar se duce și la școală să vadă cum stau băieții la învățătură. Fire blândă, chiar dacă luptă în ring, Florin este plăcut de antrenori, dar și de colegi. “Florin este coleg cu mine de clasă și la box, aici, la antrenament. Este un coleg foarte bun și este cel mai bun prieten al meu. Îi apără pe colegi dacă au probleme, mai ales pe mine”, a spus unul dintre cei care îi sunt mai mereu alături tănârului campion. “E băiat bun, se antrenează foarte mult și mă mai ajută și pe mine, că sunt nou venit”, a declarat un alt coleg de sală. Sfârșitul antrenamentului aduce momentul plăcut al zilei, pentru Florin – clipa în care antrenorul Titi Tudor oferă tuturor copiilor o masă caldă.

Speranță și ajutor
Acum, băiatul este în vacanță, dar când va începe iar școala, va fi nevoit să-și facă temele tot pe scaunul acoperit cu ziar de bunica. Dar, cu speranța că va ajunge, cândva, ca Doroftei, Florin uită de grijile de peste zi. “Eu zic că merită să investești în copii amărâți, merită să le dai o șansă și poate mai târziu vor reuși. E bine ca și noi, acum, să încercăm să-i ajutăm pe cei care vin după noi”, a spus Leonard Doroftei. Îl puteți ajuta pe Florin aducându-i îmbrăcăminte, un frigider, mâncare sau rechizite. Pentru copiii talentați totul merită. Vă veți putea mândri, pe urmă, că ați pus umărul la formarea unui nou campion ca Doroftei. Oricine vrea să ajute o poate face contactându-ne la redacția Valea Prahovei din Ploiești, strada Maramureș, nr.12 camera 106.Raluca EPARU

To Top

Powered by themekiller.com watchanimeonline.co