Campanie antidrog în rândul elevilor
Consumul de substanţe etnobotanice şi substanţe halucinogene a luat amploare în ultima perioadă în România. Din acest motiv, reprezentanţii Consiliului Judeţean (CJ) Prahova şi cei ai unităţilor de învăţământ prahovene au demarat o campanie neconvenţională împotriva consumului de droguri.
Elevii Colegiului “Mihail Cantacuzino” din Sinaia au putut urmări în sala de spectacole a Casinoului din Sinaia piesa de teatru ”Îngropat în cer”, interpretată de actorii Companiei de Teatru ”Ancuţa” din Ploieşti.
Scopul campaniei este informarea tinerilor, despre riscurile la care se expun în momentul în care consumă droguri. Vizate în proiect sunt unităţile de învăţământ din Prahova, şcolile generale şi colegiile precum şi alte instituţii unde tinerii potenţiali consumatori de droguri îşi defăşoară activitatea. Elevii şi profesorii Colegiului Mihail Cantacuzino din Sinaia au apreciat piesa de teatru şi spun că drogurile sunt extrem de novice, afectând sănătatea şi viitorul tinerilor consumatori. “Mesajul transmis a fost împotriva etnobotanicelor şi consumului de droguri. El a fost transmis şi sper să fie recepţionat de toţi tinerii”, a spus Paul Coşereanu, unul dintre elevii participanţi. “Piesa de teatru a fost foarte interesantă, mai ales că este o acţiune care face parte dintr-o campanie împotriva consumului de droguri. Sunt convinsă că elevii au reţinut mesajul şi le mulţumim organizatorilor”, a declarat directorul adjunct al Colegiului “Mihail Cantacuzino” din Sinaia, Ioana Ursulescu.
Prin acest eveniment, elevii au fost implicaţi activ în elaborarea unei campanii de prevenire a consumului de droguri, asigurându-se astfel rolul participativ al acestora în elaborarea mesajelor antidrog şi în iniţierea unor activităţi de impact. ”Este un eveniment excelent, pentru că acum câţiva ani am avut nişte magazine unde se vindeau etnobotanice, am reuşit să le închidem, s-a redus consumul lor de atunci, mai sunt probleme câteodată prin cluburile şi discotecile din Sinaia, eu zic că fenomenul este din ce în ce mai restrâns, dar şi astfel de spectacole vin în sprijinul eradicării acestui fenomen”, a declarat primarul oraşului Sinaia, Vlad Oprea. “Este o iniţiativă care a început să prindă contur după o discuţie cu această echipă minunată de actori care a pornit un proiect destul de interesant, care vor să sensibilizeze tinerii care au măcar gândul de a consuma droguri. În calitatea mea am considerat că acest proiect trebuie promovat. România are nevoie de o generaţie nouă de tineri curaţi la suflet şi la minte”, a spus vicepreşedintele CJ Prahova, Mircea Roşca.
Campania neconvenţională împotriva consumului de plante etnobotanice şi substanţe halucinogene va continua şi în următoarea perioadă, tinerii prahoveni urmând să se implice în mai multe acţiuni iniţiate de Centrul de Prevenire şi Consiliere Anti-Drog Prahova şi Inspectoratul Şcolar Judeţean Prahova. Adrian BURCEA