Cultura

Calendar Ortodox

Marţi, 27 Iulie – Sfântul Mare Mucenic Pantelimon
Acesta a trăit în vremea împăraţilor păgâni Maximilian si Diocletian, care începuseră o mare persecuţie împotriva creştinilor. El  era de fel din Nicomidian născut dintr-un tată păgân  şi o mamă, pe nume Euvula, creştină. I s-a pus numele Pantoleon, care însemna     „ cu totul leu ”, dorinţa părinţilor fiind de a fii viteaz şi puternic cu un leu. Dar, la o vârstă fragedă, mama sa, cea care îl învăţa – se de mic credinţa cea adevărată , moare, iar el este dat la şcoală unde îl întâlneşte  pe Eufrosin, un medic renumit de la care depinde tainele medicinei. În Nicomidia era atunci un preot bătrân, Ermoale, care slujea pe ascuns de frica păgânilor şi care, întâlnindu-l pe tânărul Pantoleon îl reaminteşte învăţătura creştină primită de la mama sa. Tânărul cere botezul şi primeşte numele de Pantelimon care înseamnă „cu totul milostiv ”. Începe o perioadă de muncă asidua, căci mergea pe la bolnavi şi cu rugăciune şi cu tratamente pe mulţi ii vindeca.
Auzind împăratul Maximilian că Pantelimon vindeca mulţi bolnavi cu numele adevăratului Dumnezeu, a dat porunca să-l arunce temniţă. Apoi chemându-l la judecată şi nevoind să jertfească idolilor, Sfântul a fost bătut cumplit, ars pe trup cu făclii aprinse, strunjit cu gheare de fier şi aruncat în mare. Dar, scăpând nevătămat  de toate, mulţi credeau în Mântuitorul Hristos pentru semnele şi minunile pe care le făcea. Atunci împăratul l-a condamnat la moarte, prin tăierea capului, pe el, pe dascălul său, fericitul preot Ermoale şi pe toţi cei care crezuseră prin ei în adevăratul Dumnezeu.
Sfântul Pantelimon reprezintă pentru noi un ajutor puternic  în rugăciune dar şi un exemplu de dăruire, căci nu pregătea ziua şi noaptea să viziteze bolnavii, fără a le prinde ceva. Şi tot aici surprindem şi importanţa pe care o au părinţii, dar mai ales mamele în insuflarea tainelor lui Dumnezeu, pruncilor lor încă frageda copilăriei.
Preot Paroh, Grigore MELNIC
Biserica Sf. Parascheva, Câmpina

To Top

Powered by themekiller.com watchanimeonline.co