Bursa estivală a locurilor de muncă
La cererea șomerilor și, în general, a persoanelor aflate în căutarea unui loc de muncă, Agenția pentru Ocuparea Forței de Muncă (AJOFM) Prahova a organizat, vinerea trecută, o bursă estivală în orașele Ploiești, Câmpina și Vălenii de Munte. La finalul acțiunii s-a tras linie și s-a constatat că doar 12 persoane au fost angajate pe loc, 354 fiind, însă, selectate în vederea angajării.
Deși municipiul Ploieşti a fost principalul oraș în care a avut loc această manifestare, oamenii nu s-au înghesuit, ca în alte dăți, la mesele angajatorilor, pentru că domeniile de activitate nu au fost tocmai atractive pentru ei. “Din păcate avem oferte mai ales pentru confecționeri și lucrători în contrucții și oamenii nu prea vor astfel de meserii, pentru că nu sunt plătite foarte bine, în cele mai multe cazuri se cere experiență și sunt și foarte solicitante. Nici pentru studii superioare nu sunt oferte multe, având mai ales slujbe pentru ingineri mecanici”, a declarat purtătorul de cuvânt al AJOFM Prahova, Sorina Florescu.
Unii angajatori preferă muncitorii necalificați, care acceptă salarii mai mici, dar cei mai mulți au solicitat acum experiență și pregătire în domeniu. “Noi lucrăm marochinărie pentru export și, pentru că pielea este scumpă, nu ne permitem să lucrăm cu necalificați. De fapt, acum avem nevoie de un responsabil de echipă și e clar că trebuie să fie calificat”, a declarat un angajator.
Mulți dintre șomerii prezenți la bursă au spus că își caută un loc de muncă de luni, sau chiar ani de zile. Pentru unii este un impediment vârsta, alții au, pur și simplu, ghinion. Aproape toți ar pleca să lucreze peste hotare, daca ar avea ocazia. “Eu aș vrea zidar și am găsit ceva. Acum mai trebuie să mă și primească. Stau de patru luni și tot caut. Nimic, pe nicăieri, pentru că toată lumea dă afară, nu angajează”, a declarat Ion Fieraru, din Ploiești. Un alt solicitant a declarat că ar pleca în străinătate să-și găsească un loc de muncă, dar preferă domeniul agricol și cel puțin deocamdată nimeni nu a mai solicitat căpșunari.
O treime dintre firmele anunțate
La Câmpina, acțiunea a avut loc la Casa Municipală de Cultură „Geo Bogza”. Faptul că a fost o ediţie specială a bursei s-a văzut încă de la primele ore ale dimineţii, când cei fără un loc de muncă se adunaseră, deja, și așteptau să stea de vorbă cu angajatorii. Numai că, din cele 30 de firme care au fost contactate, doar 19 au confirmat prezenţa. „Aceasta este o bursă suplimentară. Noi am anunţat-o din timp, dar numărul şomerilor nu este atât de mare ca în aprilie. Am vrut să venim în sprijinul şomerilor şi, mai mult de atât, am reuşit să aducem 19 angajatori. Este un lucru bun pentru noi, ca agenţie, pentru că foarte greu ne-a fost să avem aceşti angajatori prezenţi, toată lumea având greutăţi economice în firme şi majoritatea abia îşi păstrează numărul de salariaţi”, a spus directorul ALOFM, Liliana Vasile.
Pentru ca şomerii să-şi găsească un loc de muncă, este necesară organizarea unei burse suplimentare. Cei interesaţi au putut să aleagă din 310 de posturi de angajare. „Noi angajăm muncitori necalificaţi şi confecţioneri. Oferim 200 de locuri de muncă. Persoanele care vin la noi trebuie să aibă abilităţi minime pentru cusut, la maşina de cusut electrică. Trebuie să dea şi o probă de lucru, atunci când vin la noi. Doamnele vor fi instruite, va fi un scurt interviu şi răspunsul se va da pe loc. Persoana va fi informată dacă şi cu ce dată va începe lucrul. Menţionez că analizele medicale vor fi făcute pe cheltuiala firmei”, a spus unul dintre angajatori. Cu sau fără experienţă, persoanele care sunt în căutarea unui serviciu au avut posibilitatea să stea de vorbă cu reprezentanţi ai firmelor din diferite domenii de activitate şi, unii dintre ei, vor începe munca în scurt timp.Raluca EPARU, Diana ROMAN