Actualitate

Breaza, sursă nelimitată de inspiraţie

În perioada 11-22 iulie, la Breaza s-a desfăşurat a VI-a ediţie a taberei internaţionale de creaţie „Dan Platon”.

Ca de obicei, gazdă a fost Centrul de Cultură „Ion Manolescu”, directorul acestuia, Alexandru Cazan, organizând festivitatea de închidere a taberei în eleganta clădire a Primăriei Breaza sau rotonda culturală, cum a denumit-o acesta. Organizatorul de facto al taberei a fost Casa de Cultură „I. L. Caragiale” din Ploieşti, condusă de scurt timp de către directorul Daniela Constantin. La vernisajul taberei au fost prezenţi directorul Muzeului de Artă din Ploieşti, Florin Sicoe, preşedintele Uniunii Artiştilor Plastici (UAP) Ploieşti, Valter Paraschivescu, Virgil Şt. Niţulescu, reprezentantul Ministerului Culturii, şi alte personalităţi.
Ca şi în alţi ani, la manifestare au participat atât pictori din ţară, cât şi din Republica Moldova. Astfel, unsprezece artişti din Galaţi, Bistriţa-Năsăud, Alba, Buzău, Prahova – Ploieşti şi Câmpina – şi din Chişinău, împreună cu cinci elevi de la Liceul de Artă „Carmen Silva” din Ploieşti, şi-au pus măiestria în valoare. Subiectul lucrărilor a fost Breaza, cu frumuseţea naturii sale, a geografiei deosebite şi a caselor vechi, bătrâneşti, ce stârnesc mereu interesul oricărui artistic plastic şi nu numai. Vernisajul de închidere al taberei a fost o explozie de culori calde, pastelate, regăsite în peisajul local. Printre pictorii prezenţi s-a numărat şi Lidia Nicolae, recunoscută în lumea artiştilor plastici atât la nivel naţional cât şi internaţional. „Este a doua oară când particip şi vin cu plăcere, datorită atmosferei calde şi a oamenilor deosebiţi. Noi, pictorii, întotdeauna încercăm să evadăm în peisaj, fie că e cotidian sau orice altceva. Personal, am pictat familii, flori, portretul unei colege, o casă ţărănească, dărâmată pe ici, pe colo dar care era superbă. Şi multe schiţe. Fiecare a lucrat destul de mult şi cu plăcere. Vreme bună, a plouat numai noaptea şi am putut lucra liniştiţi”, a spus Lidia Nicolae, vizibil încântată.

Oaspeţi încântaţi
La fel, Alexandru Ermurache, artist plastic din Chişinău, spune că s-a orientat spre peisajele ce reflectă în mod direct oraşul Breaza, evidenţiind că „în baza acestor lucrări, pot mai departe să dezvolt o serie de tablouri axate pe simboluri şi pe emoţiile pe care le-am trăit privind casele şi locurile din preajma Brezei”.
Artistului Traian Mârza, totodată preşedinte al filialei UAP Alba, i-a făcut plăcere să picteze interioare de grădini, flori, studiu de peisaj. „E prima dată când particip la această tabără, fiind într-o companie selectă şi cu o bună organizare realizată de către UAP Ploieşti. Îi felicit!”,a spus Mârza.
Valter Paraschivescu, pictor consacrat, a participat la vernisaj în calitate de preşedinte al UAP Ploieşti, apreciind la cote înalte modul de desfăşurare al taberei şi efortul artistic al pictorilor: „N-am cum să nu fiu încântat mai ales de faptul că această tabără are continuitate, devenind deja o tradiţie care durează de şase ani”.
Vizibil emoţionat, noul director al Casei de Cultură „I. L. Caragiale” Ploieşti, Daniela Constantin, a declarat: „E prima dată când organizez o astfel de tabără şi cred că a decurs fără probleme. Am rămas încântată de activitatea desfăşurată de cei unsprezece artişti şi elevii de la liceul „Carmen Silva” din Ploieşti, care au căpătat, cu siguranţă, o experienţă în plus, în arta plastică”.
Lucrările pictorilor realizate în această tabără vor îmbogăţi patrimoniul Casei de Cultură a Municipiului Ploieşti, aşa cum se obişnuieşte. Carmen NEGREU

To Top

Powered by themekiller.com watchanimeonline.co