Câmpina are asfalt cu sclipici!
Despre B-dul Culturii din municipiul Câmpina, se poate spune cu uşurinţă că „la soare te poţi uita, dar la el, ba”, după ce autorităţile au turnat asfalt cu sclipici.
Prinsă într-un program amplu de modernizare a străzilor câmpinene, lucrarea în cauză a devenit pe parcurs, una de suflet, pentru viceprimarul Ion Dragomir. „Am spus că vrem să modernizăm B-dul Culturii, care face parte dintr-un program de modernizare şi vrem să-l redăm câmpinenilor, fiind o zonă de promenadă. Şi o vom face! Lucrarea se efectuează de către o firmă care a câştigat licitaţia, la o sumă de aproximativ 700.000 de lei cu TVA inclus. Nu sunt incluse în această lucrare achiziţia de stâlpi, canapele, fântâna arteziană, coşuri de gunoi şi tot ceea ce dorim să mai punem în continuare pe acest bulevard. Pentru a da un aspect cât mai plăcut, am introdus în asfaltul care s-a aplicat pe trotuare şi vom introduce şi în asfaltul care se aplică pe carosabil, un produs numit carbură de siliciu. Carbura de siliciu (SiC) este cunoscută şi sub denumirea de carborundum sau moissanite, nume dat de cercetătorul francez dr. Henri Moissan, primul care a descoperit-o în 1905, fiind un material compozit format din 50% carbon şi 50% siliciu. În stare naturală, SiC se găseşte doar în cantităţi mici, în locuri geologice deosebite, cum sunt minele diamantifere, craterele vulcanice kimberlitice şi, chiar în câteva tipuri de meteoriţi. Astfel, toată cantitatea de carbură de siliciu vândută în lume este de natură sintetică. Acest material este, în acelaşi timp, un material ceramic şi un semiconductor, având proprietăţi extraordinare. Este aproape la fel de dur ca diamantul, inert din punct de vedere chimic, rezistent la temperaturi ridicate (1000°C), la oxidare şi medii ostile. Recent, cristalele de SiC au început să fie folosite şi în domeniul bijuteriilor sub numele de moissanite, din cauza proprietăţilor sale optice, apropiate de cele ale diamantului. Dar principala aplicaţie a SiC, datorată acestor calităţi, este în domeniul electronicii. Noi considerăm că dincolo de aspectul plăcut dat bulevardului, produsul conferă materialului aplicat pe trotuare şi carosabil o rezistenţă mult mai mare, tocmai din cauza calităţilor sale deosebite în ce priveşte duritatea. În privinţa finalizării acestei lucrări, încerc să termin, cu totul, până la sfârşitul lunii septembrie”, a spus viceprimarul Câmpinei.
O idee ulterioară…
Datele ştiinţifice furnizate de Ion Dragomir îi vor edifica cu siguranţă pe unii cârcotaşi, care aşteaptă topirea scânteierilor din asfalt, în zilele de caniculă. În acelaşi timp, viceprimarul a ţinut să precizeze că ideea de a aplica acest produs a venit după licitaţia lucrării. În acest sens, a apelat la societatea Elsid Titu, care a sponsorizat lucrarea de pe bulevard cu 21,5 tone de carbură de siliciu, valorând 25.000 de euro, evitându-se astfel, o suplimentare a cheltuielilor. Ceea ce a rămas din această cantitate va fi aplicată pe alte străzi.
În ceea ce priveşte societatea care a sponsorizat această lucrare, nu mai este un secret pentru nimeni că principalii ei acţionari sunt oamenii de afaceri Mihai Anastasescu şi Mihai Tufan, care au ajutat, cumva, la realizarea unei premiere la Câmpina, ţinând cont că acest gen de asfalt este unic în ţară. Carmen NEGREU