Turism

Borcane cu murături pentru turişti

MuraturiPe Valea Prahovei, pregătirile pentru sezonul rece au intrat pe ultima sută de metri. Ca şi în anii trecuţi, în această perioadă, hotelierii şi cabanierii au dat dispoziţie bucătarilor să umple cămara cu murături. Acum, în bucătării, se lucrează la foc continuu: sute de kilograme de castraveţi, gogoşari, gogonele, struguri şi pepeni sunt puse la borcane în oţet, pentru ca, în iarnă, să fie servite turiştilor alături de alte preparate gustoase. Fiecare are propria reţetă, pe care o foloseşte în fiecare toamnă. „Ca în fiecare an, pregătim borcane asortate, care conţin gogonele, gogoşari umpluţi cu struguri, conopidă, castraveţi, salată specială din conopidă amestecată cu morcovi şi gogoşari, frunze de măr şi ţelină”, a spus Răzvan Grigore, bucătar şef cabană. A fost pregătită până şi zacusca, o adevărată delicatesă pentru turiştii care îşi petrec sărbătorile la munte. Pentru cei mai buni bucătari, murăturile nu puteau fi aşezate în borcane la întâmplare. Maeştrii în arta culinară au ales să aşeze gogoşarii, castraveţii, gogonelele, varza, ardeii capia, strugurii şi pepenii într-un mod special, astfel încât cei care le calcă pragul în perioada iernii să rămână impresionaţi şi de aspectul borcanelor cu bunătăţi. „În fiecare an, ne menţinem tradiţia şi amenajăm cămara special pentru turiştii care vor să fie serviţi cu diverse preparate. Am aranjat murăturile după reţetele noastre tradiţionale. Ca ingredient special, pot să vă spun că punem foarte mult suflet. Avem pepene murat, gutuie, vinete umplute şi multe alte bunătăţi. Îi aşteptăm pe turişti să vină şi să le vadă, să le guste şi apoi să ne spună părerea lor”, a precizat cabanierul Costi Luca. Maeştrii bucătari spun că nu doar gustul contează. Pentru ei, extrem de important este şi aspectul.  De exemplu, gogoşarii sunt  umpluţi cu struguri, iar ardeii capia cu varză roşie. „Este meseria noastră şi o facem cu mare plăcere. An de an, punem sute de kilograme  de murături şi abia facem faţă. Clienţii vin special pentru ele şi chiar ne roagă să le dăm şi acasă. În lunile februarie şi martie, deja cămara se goleşte”, a mai spus Răzvan Grigore. Turiştii s-au obişnuit să fie aşteptaţi cu aceste bunătăţi, iar în sezonul rece comandă, alături de un ceai cald, o mâncare tradiţională şi murăturile speciale din cămară. Unii au pus la borcane şi dulceţuri, care mai de care mai gustoase. „Noi, pentru turişti, am pregătit de toate, adică murăturile de toamnă, zacusca de bureţi leurotus, zacusca de vinete şi ghebe, dulceţuri de afine, vişine, zmeură, coacăze. Pot spune că avem 15 sortimente de dulceaţă special pregătită pentru cei care ne calcă pragul în sezonul rece”, a povestit Viorica Rus, bucătar şef restaurant. Cabanierii şi hotelierii se pot lăuda cu cele mai bune murături şi dulceţuri, care sunt aranjate în diferite forme, în borcanele frumos aşezate în rafturi. Iarna, aceştia îşi aşteaptă turiştii cu tot felul de surprize, printre care ţuica fiartă şi preparatele tradiţionale.Adelina ANEI

Targul National Imobiliar
Imobiliare Valea Prahovei
To Top

Powered by themekiller.com watchanimeonline.co