Cultura

Biblioteca Județeană va avea filială în Serbia

Românii din Banatul Sârbesc vor avea la dispoziție o serie largă de publicații în limba maternă.

Acest lucru va fi posibil grație Bibliotecii Judeţene Nicolae Iorga din Ploieşti, care va înfiinţa o filială pentru iubitorii de carte de pe Valea Timocului și Banatul Sârbesc. Aceasta va fi cea de-a treia filială din străinătate a instituției de cultură prahovene și va funcţiona în incinta Bibliotecii Budai Deleanu, din Satul Nou, locul  de naştere al poetului Ioan Flora.
“Biblioteca din Satul Nou, adică localitatea unde s-a născut Ioan Flora, prin primar și prin directorul Casei de Cultură, sunt de acord să aibă o sală în care să scrie că este o filială a bibliotecii noastre”, a declarat directorul Bibliotecii Județene “Nicolae Iorga” din Ploiești, Nicolae Boaru.

Născută din prietenie
Pentru prima dată, ideea deschiderii acestei filiale a fost lansată în cadrul unor acțiuni dedicate memoriei poetului Nichita Stănescu şi, la îndemnul lui preşedintelui Uniunii Scriitorilor din Serbia, Adam Puslovici, un mare prieten al culturii prahovene, s-au făcut demersurile necesare.
Pentru început, Biblioteca Nicolae Iorga urmează să trimită în Serbia 400 de volume. “De ce să nu avem și o școală cu predare în limba română integral și o bibliotecă sau o încăpere dintr-o bibliotecă, numai și numai cu cărți ale clasicilor literaturii române”, a mai spus Nicolae Boaru.
Filiala din Banatul Sârbesc va fi adresată exclusiv iubitorilor literaturii române și va fi funcțională în luna septembrie, cu câteva zile mai devreme de începerea școlii. Mariana BADEA

To Top

Powered by themekiller.com watchanimeonline.co