Imobiliare Valea Prahovei
Actualitate

Atestare documentară – Breaza împlineşte 510 ani

breaza-1Mare aniversare la Breaza. Se împlinesc 510 ani de la prima atestare documentară a oraşului, iar administraţia locală va sărbători acest lucru pe parcursul întregului an.

Autorităţile locale şi-au făcut un plan bine pus la punct şi şi-au propus să-l respecte pas cu pas, nelipsind nici o surpriză pentru partea feminină a oraşului. “Este un eveniment foarte important şi vrem să fim foarte atenţi cu aceşti 510 ani. Pe parcursul anului vom aveam mai multe acţiuni şi la fiecare va fi amintit şi vom ţine cont de sărbătorirea cu fast a aniversării atestării documentare. Vom începe din data de 6 iulie, când avem un eveniment destul de mare, respectiv un cros al doamnelor la care premiile vor fi inscripţionate şi cu aceşti 510 ani, şi două spectacole, dintre care unul pentru copii şi tineri şi unul pentru adulţi. Primul spectacol va fi unul de iluzionism, durează undeva la o oră şi jumătate, iar cel de-al doilea va fi unul de muzică populară şi vor fi prezenţi artişti de renume din ţară. În jurul datei de 15 august va fi un festival internaţional de dans popular unde vor participa ansambluri din Turcia, Bulgaria, Serbia, Italia, Cehia, din câte ţin eu minte…, deci va fi un eveniment care se va întinde pe parcursul a patru zile – începem pe 14 şi terminăm pe 18 şi aici vor fi cuplate şi defilări şi ateliere de lucru în anumite puncte ale oraşului, deci va fi ceva foarte frumos”, a declarat primarul oraşului Breaza, Răzvan Bălăşescu.
În localitatea prahoveană activează două ansambluri de dans popular care au participat la evenimente internaţionale şi urmează ca anul acesta să fie cunocută şi Breaza ca organizator al acestui festival.

Zbor…
“Mai departe, în luna septembrie, avem sărbătorirea a 100 de ani de la moartea lui Aurel Vlaicu, facem împreună cu comuna Băneşti, dar activităţile vor fi separate. Ne vom lega de acest eveniment, vor fi survolări cu avioane şi la Băneşti şi la Breaza, vor fi expuse machete de avioane, cum ar fi Vlaicu I şi Vlaicu II, dar şi altele…, urmate de spectacole interesante”, a explicat edilul Răzvan Bălăşescu.

Alte spectacole
Tot pentru acest an, autorităţile îşi propun completarea monografiei existente şi derularea unor programe culturale. “Zilele de Sfânta Paraschiva, Zilele Brezei… va fi un eveniment care se va desfăşura pe parcursul câtorva zile. Vor fi defilări, vor fi spectacole, vor fi invitaţi de marcă ai culturii româneşti, ai muzicii româneşti. Încercăm, de asemenea, ori la sfârşitul lui august, ori la începutul lui septembrie, să facem un spectacol de fanfară la care vor fi invitate mai multe famfare din ţară şi sperăm să aducem şi ceva din străinătate… Noi avem o tradiţie la Breaza a spectacolelor de famfară pe timpul verii şi a toamnei. Iar înspre iarnă, la sfârşitul lui noiembrie – începutul lui decembrie, vor fi festivităţi legate tot de sărbătorirea a 510 ani de atestare documentară a Brezei, cuplate cu Ziua Naţională şi alte sărbători religioase sau de importanţă naţională. Sunt sigur că vom aveam foarte mulţi spectatori din partea locuitorilor Brezei şi încercăm să dăm o tentă cât mai festivă acestor manifestări, ca oamenii să aibă parte şi de distracţie”, a declarat Răzvan Bălăşescu.
Oraşul Breaza a fost atestat documentar în luna octombrie a anului 1503. Elena TOMA

To Top

Powered by themekiller.com watchanimeonline.co