Actualitate

Rușii vor un procent mai mare din proiectele OMV

rafinaria brazi

Rafinaria Brazi/ foto: arhiva Valea Prahovei

Grupul rus Gazprom vrea să obțină mai mult de 25% din acțiunile companiei OMV, însă aurotitățile norvegiene sunt împotrivă, în condițiile în care anul acesta în luna aprilie, Gazprom a obținut aproximativ 25% din activele OMV, anunță Agerpres.

În luna aprilie a acestui an, Gazprom a obținut 24,9% din activele OMV, iar acum rușii vor să mărească această participație minoritară. Alexander Medvedev a declarat că urmează să poarte o discuție cu ministrul norvegian pentru a se lămuri de ce nu i se permite Rusiei să obțină mai mult de 25% din acțiuni. Acesta speră totodată să nu fie vorba despre implicații politice la mijloc.

Ca urmare a scăderii prețului petrolului, OMV a transferat activele de producție mai scumpe din Marea Nordului spre zone cu costuri mai mici, așa cum este cazul Rusiei. Astfel, noul director general OMV, Rainer Seele, a decis să pună accent pe Rusia cu scopul de stabiliza și eventual majora producția de hidrocarburi a companiei.

Grupul austriac OMV este acționar majoritar al Petrom, deținând 51,01% din acțiuni. OMV Petrom este cea mai mare companie integrată de ţiţei şi gaze din sud-estul Europei, în România furnizând circa jumătate din producţia internă de gaze.

OMV Petrom procesează țiței în rafinăria Petrobrazi care își are sediul lângă Ploiești, având o capacitate de rafinare de 4,5 milioane de tone pe an. Rafinăria Petrobrazi a trecut printr-un proces de modernizare în perioada 2010 – 2014, pentru care s-au investit 600 de milioane de euro.

To Top

Powered by themekiller.com watchanimeonline.co