Atenţie la unităţile de cazare neclasificate
Turiștii care merg să petreacă timpul liber pe Valea Prahovei sunt sfătuiți să fie precauți în ceea ce privește cazarea, astfel încât să nu ajungă pe mâna unor persoane care își desfășoară activitatea la negru.
Turismul la negru a înflorit, în ultimii ani, în staţiunile montane de pe Valea Prahovei. Turiştii sunt „racolaţi” direct din gări şi sunt convinşi de intermediari să se cazeze în diverse locuinţe, datorită preţurilor mici, sau a reducerilor substanţiale. Ca orice activitate ilegală, riscurile sunt pentru ambele părţi. De cele mai multe ori, turiştii descoperă că nu beneficiază de condiţii bune de cazare, iar calitatea serviciilor este slabă. Ba chiar și gazdele se pot trezi cu bunurile distruse şi cu pagube mari, deoarece nu de fiecare dată clienţii sunt de bună credinţă.
Specialiştii din turism le recomandă tuturor celor care ajung în staţiuni să se cazeze numai la unităţile clasificate, deoarece au garanţia calităţii. „Nu există nici un fel de garanție asupra stării septice a clădirii, ce curățenie se face acolo, când, cum, cum se spală rufele, ce se întâmplă în tot sistemul acesta care, în structurile oficiale, este, într-un fel, monitorizat. Acolo se fac vizite destul de dese de la ANSVSA, de la toate instituțiile destinate a face controale drastice acestor servicii”, a declarat consilierul Centrului de Informare şi Promovare Turistică Sinaia, Paul Popa.
Banii nu ajung la buget
Din cauza turismului practicat ilegal, au de suferit hotelierii şi, implicit, bugetul local, sau cel de stat. Se pierd sume importante de bani şi nu există nicio strategie bine pusă la punct în România pentru a împiedica acest fenomen. „Nu există niciun fel de formulă prin care vreun bănuț să ajungă în bugetul local sau bugetul statului. Toți banii intră în buzunarul cuiva. N-am nimic personal cu nimeni, dar în ceea ce înseamnă realizarea planurilor noastre locale, nu așa se face treaba”, a mai spus Paul Popa.Adelina ANEI