Turism

Aşa ne protejăm de caniculă!

În ultima perioadă, şi la munte s-au înregistrat temperature crescute. Deşi nu sunt la fel de ridicate ca în marile oraşe sau în zonele de deal şi câmpie, unde a fost cod portocaliu de caniculă şi disconfort termic, în staţiunile de pe Valea Prahovei a fost destul de cald, la orele prânzului inregistrându-se şi 30 de grade Celsius.

Cum vara e lungă, pentru iubitorii de drumeţii care doresc să parcurgă traseele de pe munte, salvatorii montani au câteva sfaturi.
“Le recomandăm turiştilor, care vin la munte în perioadă de caniculă, să-şi ia cu ei reserve de apă pe traseele montane, să facă pause dese, ca să nu se epuizeze, să nu se abată de la traseele marcate şi să respecte sfaturile primate de la salvamontişti”, a declarat Petruţ Ştefan, din cadrul Salvamont Buşteni.
În centrul staţiunilor sunt înregistrate cele mai ridicate temperaturi, pe trasee, prin pădure, fiind o plăcere să porneşti la plimbare, însă odată ajunşi pe platoul masivului Bucegi, la altitudini de peste 2000 de metri, pe turişti îi pândeşte un alt pericol: radiţiile solare. Medicii ţin să îi avertizeze.
“În această perioadă, pădurea este superbă, face un confort deosebit…, pe platou este în perioada de caniculă şi de senin total, puţin mai rău, pentru că radiaţiile sunt mai puternice şi dacă nu suntem protejaţi, apar arsurile, care sunt destul de grave, uneori”, a explicat dr. Dan Popescu.

Sfatul medicului
Turiştii trebuie să fie foarte atenţi atunci când îşi fac bagajele pentru a pleca pe potecile de munte care fac legătura între staţiuni şi platoul masivului Bucegi. Traseul trebuie ales cu grijă, în funcţie de pregătire şi echipament, iar pentru a preveni epuizarea sunt absolut necesare pauzele. “Trebuie să te aperi, trebuie să te dai cu crème de protecţie, să te hidratezi, să ai lămâie la tine, un borcănel de miere, să ai haine subţiri, lejere şi deschise la culoare şi să ai capul acoperit”, a explicat dr. Dan Popescu.
Muntele este şi vara o alternativă pentru petrecerea weekend-ului, putând profita din plin de multe zone răcoroase, în vreme ce traseele de la baza muntelui, prin pădure, sunt foarte uşor şi plăcut de parcurs. Adi BURCEA

To Top

Powered by themekiller.com watchanimeonline.co