Ajutoarele de la UE se dau cu reclamaţii
Pe 3 noiembrie, la Câmpina, a început acordarea de ajutoare ce constau în alimente (făină, biscuiţi, lapte praf, paste făinoase, mălai, zahăr) din stocurile de intervenţie ale Uniunii Europene, însumând un total de 28 de kg de produse. Ulterior, au apărut și reclamațiile.
Beneficiarii ajutoarelor sunt persoane cu handicap grav şi accentuat, pensionari cu pensii sub 400 de lei pe lună, familii şi persoane singure având un venit minim garantat. Sărăcia şi necazurile oamenilor i-au făcut pe mulţi să se uite peste gardul vecinilor, constatând că unii dintre cei care au primit înştiinţări din partea Poliţiei Comunitare cu privire la acordarea acestor ajutoare nu ar avea dreptul să se bucure de pomana europeană.
Am primit la redacţia ziarului sesizări din partea unor cetăţeni, care ne-au prezentat câteva înştiinţări (oare cum au ajuns la ei?) cu nume de persoane a căror situaţie materială, după cum spun cei care au sesizat, nu justifică primirea alimentelor gratuite.
Reclamațiile fac referire la o pensionară de pe strada Griviței, despre care cei ce ne-au sesizat afirmă că beneficiază, cu soţul, de pensii şi ajutor social, închiriază camere la diverse persoane, reuşind performanţa ca în această vară să cumpere şi un autoturism de marcă pentru un membru al familiei. O altă sesizare există pentru mai multe persoane care locuiesc într-un bloc de pe strada Sg. Maj. Grigore Nicolae. E vorba de o familie de trei persoane: un copil minor, soţia şomeră şi beneficiară a ajutoarelor, dar cu un soţ inginer la o firmă de renume pe plan local; o altă familie, formată tot din trei persoane, copil minor, soţ cu firmă, soţia farmacistă. Lista continuă cu şoferi, zugravi, baby-sitter.
Gândindu-ne la sesizările oamenilor, e greu de crezut că poţi integra pe cineva cu venituri de inginer sau farmacist, să beneficieze de alimente gratuite. Depinde de conştiinţa fiecăruia dintre cei care se trezesc cu pomana statului pe masă, dacă o vor păstra sau nu.
Asta în vreme ce la Cantina de Ajutor Social din incinta Grupului Şcolar Construcţii de Maşini din Câmpina, locul de distribuire al ajutoarelor, sosesc și oameni care întrunesc condițiile de acordare a ajutorului, dar nu intră în posesia lui.
„Suntem foarte mulţi care nu ne regăsim pe liste! Am luat în fiecare an şi acum nu sunt pe listă și am ajutor social, 125 de lei! La fel şi părinţii mei, care au pensie de handicap gradul II cu 230 de lei, nu sunt pe liste. Am fost la Primărie şi cică nu depinde de ei! Ne-au omis de la Ploieşti! Păi, eu am să dau 10 lei pe drum, până la Ploieşti”, a spus Florina Chițu.
Chiar să nu depindă de Primărie?
Hotărârea de Guvern nr.600/2009 prevede la art.3 pct.1 litera (a): Categoriile de persoane cele mai defavorizate care vor beneficia de ajutoare alimentare în cadrul planului sunt: familiile şi persoanele singure care au stabilit, prin dispoziţie scrisă a primarului, dreptul la un venit minim garantat acordat în baza Legii nr. 416/2001, privind venitul minim garantat, cu modificările şi completările ulterioare. Legea 416/2001 prevede la art.2 pct.1,2,3,4,5: în sensul prezentei legi termenul familie desemnează soţul şi soţia sau soţul, soţia şi copiii lor necăsătoriţi, care locuiesc şi gospodăresc împreună; este asimilată termenului familie şi situaţia persoanei necăsătorite care locuieşte împreună cu copiii aflaţi în întreţinerea sa; în sensul alin. (1) se asimilează termenului familie bărbatul şi femeia necăsătoriţi, cu copiii lor şi ai fiecăruia dintre ei, care locuiesc şi gospodăresc împreună; prin termenul copil se înţelege copilul provenit din căsătoria soţilor, copilul unuia dintre soţi, copilul adoptat, precum şi copilul încredinţat unuia sau ambilor soţi ori dat în plasament familial sau pentru care s-a instituit tutela sau curatela potrivit legii; prin termenul persoană singură se înţelege persoana care a împlinit vârsta de 18 ani, locuieşte şi se gospodăreşte singură.
Oare câte dintre acele familii sau persoane singure se regăsesc pe listele celor cu venituri minime garantate, care să se încadreze cu adevărat în valorile prevăzute?
Purtătorul de cuvânt al Primăriei Câmpina, Mariana Pătraşca, a spus cu privire la semnalarea unor astfel de situaţii că nu au cum să se implice, listele pentru persoanele beneficiare de ajutor fiind trimise de la Consiliul Judeţean, punându-ne la dispoziţie în acelaşi timp, valorile pentru ceea ce înseamnă ajutor minim garantat: 125 lei pentru o singură persoană; 225 lei pentru familiile formate din 2 persoane; 313 lei pentru familiile formate din 3 persoane; 390 lei pentru familiile formate din 4 persoane; 462 lei pentru familiile formate din 5 persoane. Au fost respectate aceste criterii? Carmen NEGREU