Economic

Actualitatea economică

Prahova, motor al Economiei Româneşti
Camera de Comert şi Industrie Prahova a lansat azi, Studiul Economico-Social „Prahova – Motor al Economiei Româneşti”. Lucrarea reprezintă o radiografie a economiei judeţului Prahova, realizată pe baza datelor de bilanţ ale firmelor la nivelul principalelor grupe de activitate – industrie, agricultură, construcţii, servicii, comerţ şi turism. Sunt analizate, de asemenea, rezultatele economice la nivelul localităţilor Judeţului Prahova – municipii, oraşe, dar şi diferenţiat, pe mediul urban şi rural. Perioada analizată este cuprinsă între anii 2008-2010, când s-a manifestat şi criza economică mondială, peste care judeţul nostru a trecut destul de uşor, demonstrând că este o putere economică demnă de luat în considerare. ”Anul 2008 a fost, pentru Prahova, un vârf al activităţii economice, iar apoi, în majoritatea domeniilor se poate vorbi despre o scăderea a activităţii, mai ales în 2009. Sunt unele sectoare care au crescut foarte puţin, altele care s-au menţinut la acelaşi nivel în 2010, aşa cum s-a întâmplat în sectorul vini-vitocol, cel al turismului şi o parte din industria petrolieră. Scăderi dramatice se observă în sectorul contrucţiilor şi imobiliar”, a declarat preşedintele Camerei de Comerţ şi Industrie Prahova, Aurelian Gogulescu. ”Faptul că judeţul Prahova deţine o pondere de 4 % din PIB/ul României, ne plasează între judeţele fruntaşe ale României, ca şi forţă economică”,  a declarat prorectorul Universităţii Petrol-Gaze din Ploieşti, Lazăr Cornel.
Pentru a evidenţia mai pregnant domeniile reprezentative ale economiei judeţului Prahova, studiul prezintă în capitole distincte domeniul petrolier, institutele de cercetare-proiectare, domeniul vini-viticol, investiţiile străine şi turismul prahovean. Acest studiu, care este realizat în premieră în judeţul Prahova, reprezintă un material de lucru extrem de util tuturor celor implicaţi în problematica economico-socială a judeţului nostru, instituţii ale administraţiei publice locale şi centrale şi instituţii de învăţământ superior.

Piritex a intrat în insolvenţă!
Casa de Insolvenţă Transilvania, liderul pieţei de insolvenţă din România, a fost numită administrator judiciar în procedura de insolvenţă a importatorului şi distribuitorului de materiale pentru decoraţiuni interioare Piritex, controlat de miliardarul prahovean Petrică Uşurelu. ”Reorganizarea judiciară în procedura insolvenţei este o provocare atât pentru managementul companiei, cât şi pentru administratorul judiciar. Piritex este unul dintre principalii jucători pe segmentul materialelor pentru amenajări interioare, iar în perioada următoare vom analiza cele mai bune soluţii pentru a menţine avantajele pe care firma le are faţă de concurenţi şi pe care aceasta le oferă clienţilor”, a declarat Rudolf Vizental, Managing Partner CITR.
Compania Piritex este prezentă pe piaţa din România din 1994, şi este o afacere controlată de familia prahoveană Uşurelu, având capital integral românesc. Piritex distribuie mochetă, covoare, linoleum, parchet, adezivi şi accesorii, asigurând şi servicii de transport, montaj şi întreţinere a produselor comercializate.

La Ploieşti va funcţiona

un club al oamenilor
de afaceri italieni
Camera de Comerţ şi Industrie Prahova, în colaborare cu Banca Italo Romena SpA, în calitate de sponsor, şi cu Reconta Management Group, au organizat ieri, “Forumul de Afaceri Romania-Italia”.
La eveniment au participat reprezentanţi ai autorităţilor publice locale şi judeţene, organisme descentralizate de interes pentru mediul de afaceri, oficiali ai Ambasadei Italiei la Bucureşti, Institutului de Comerţ Exterior al Italiei şi Ministerului Economiei din România, precum şi circa 50 de companii cu capital italian şi intreprinzători români care doresc să dezvolte parteneriate de colaborare pe relaţia Italia.
Temele abordate au vizat perspectivele şi modalităţile de stimulare a relaţiilor de colaborare bilaterală româno-italiene, aspecte de interes pentru investitorii italieni în România – legislaţia fiscală şi monetară cu aspecte generale şi cazuri concrete, oportunităţi pentru dezvoltare industrială şi comercială, poveşti de succes ale prezenţei italiene în domeniul investiţional şi social.
De asemenea, firmele au putut profita de prezenţa organismelor deconcentrate pentru a-şi expune problemele cu care se confruntă în ceea ce priveşte: taxe şi aspecte fiscale, probleme vamale, dreptul muncii, protecţia mediului, protecţia consumatorului, aspecte privind investiţiile în domeniul agricol etc. Au fost subliniate sectoarele de impact în care pot fi dezvoltate noi proiecte bilaterale şi anume: energie convenţională şi regenerabilă, recuperarea deşeurilor, construcţii, agricultură şi turism.
Având în vedere interesul major de care s-a bucurat acest eveniment, dar şi faptul că, dintre investitorii străini în Prahova, Italia se află pe primul loc, cu un număr de 834 firme înregistrate, Preşedintele CCI Prahova, Aurelian Gogulescu a avansat propunerea înfiinţării unui “Club al Oamenilor de Afaceri Italieni” pe lângă Camera de Comerţ care să organizeze întâlniri periodice şi care să se constituie atât într-un instrument de sprijin al dezvoltării afacerilor investitorilor italieni, cât şi într-o “oază” de socializare, parteneriate şi cunoaştere reciprocă.

Rubrică realizată de cotidianul online www.prahovabusiness.ro

To Top

Powered by themekiller.com watchanimeonline.co