Economic

Actualitatea economică

În ce condiţii se pot da
6 vouchere în Programul «Rabla»

Ministrul Mediului şi Pădurilor, László Borbély, a declarat că a lucrat la o Ordonanţă de Urgenţă prin care cei care vor cumpăra maşini electrice prin Programul Rabla vor primi şase vouchere a câte 3.800 lei fiecare. “Avem o Ordonanţă de Urgenţă pe ţeavă care acordă unele facilităţi în cazul în care cineva va avea posibilitatea să cumpere maşini electrice. Şi este puţin mai complicat, pentru că trebuie să ai o infrastructură, trebuie să ai locuri să încarci bateriile şi e vorba, am înţeles, de o capacitate de 160 km ca să circuli cu asemenea maşini. Dar, conform analizei făcute de colegii de la Dacia, mai mult de 70-80% din maşini nu circulă mai mult de 150 km pe zi. Deci într-o zi poate circula cu bateria o dată încărcată”, a declarat László Borbély.
Pentru 100 de km, ar însemna un consum de 18KW, adică sub doi euro. Acesta estimează că această OUG va fi aprobată în două săptămâni. “Se analizează posibilitatea ca, în cazul în care aceste autorităţi care achiziţionează cu prioritate autovehicule hidrid şi electrice, o cotă de 25% din valoarea tichetului să fie suportat de Fondul de Mediu pentru autovehicule electrice şi de până la 25% pentru cele hibride, dar încă nu s-a stabilit cât anume. Este o diferenţă între preţul unui autovehicul normal, deci nu electric, şi cel electric de circa 5.000 euro, fiind mai scump cel electric. Potrivit calculelor făcute, această facilitate trebuie să acopere diferenţa de preţ”, a mai spun ministrul. O altă problemă, în opinia lui Borbély, este cea a bateriei, care costă 7-8.000 euro. Această baterie poate fi şi închiriată.

Preţul aurului, în creştere

Metalele preţioase au atras un interes investiţional şi speculativ major în primele trei luni ale anului, care s-a accentuat în ultima săptămână. În 4 din cele 5 şedinţe de tranzacţionare ale săptămânii trecute, aurul a atins recorduri istorice, susţinute de o serie de evoluţii pe mai multe planuri, de la deprecierea Dolarului American, la situaţiile din Siria şi Yemen. Astfel, Dolarul s-a aflat pe o panta descendentă, fiind lovit din mai multe direcţii: sectorul serviciilor – dominant în economia americană – se află într-o formă mai slabă decât era aşteptat (conform indicelui realizat ISM, Institute for Supply Management) şi, în plus, declaraţiile unor oficiali ai Fed – printre care şi preşedintele consiliului, Ben Bernanke – au temperat aşteptările pentru o închidere înainte de luna iunie a robinetului cu lichidităţi, deoarece o ofertă de Dolari în creştere reprezintă un motiv de scădere a cotaţiei acestuia.

BCE a crescut dobânda cheie

Banca Centrală Europeană a crescut dobânda cheie, iar de acum, dobânzile de pe piaţa interbancară europeană pot merge doar în sus. Euribor la 7 zile şi cel la 12 luni au depăşit pragul de 1%, respectiv 2%. „Dobânzile sunt mici în acest moment”, spunea Jean Claude Trichet, preşedintele BCE, imediat după ce a fost decisă creşterea dobânzii cheie cu 0,25 pp la 1,25%, unui jurnalist care îl întrebase ce se întâmplă cu cei care au credite la bănci în noile condiţii. Oficialul a mai spus că inflaţia pe care încearcă să o tempereze afectează mai mulţi oameni şi mai puternic decât nişte dobânzi mai mari.

O companie nouă pe piaţă ar putea ieftini carburanţii!

Carburanţii se vor ieftini cu siguranţă după ce pe piaţa românească va intra un nou jucător puternic, precum compania azeră SOCAR, spune Hamza Karimov, şeful reprezentanţei din România. SOCAR este interesată şi de preluarea Oltchim, întrucât şi-a planificat extinderea în Europa a activităţii de petrochimie. Compania şi-au propus deschiderea a 300 de benzinării în România în următorii trei ani, moment în care va deveni unul dintre principalii jucători de pe această piaţă. Momentan, Petrom este liderul, cu 550 de staţii, urmat de Rompetrol – cu 450, şi de Lukoil, cu 302 benzinării.

Rubrică realizată de cotidianul www.prahovabusiness.ro

Targul National Imobiliar (TNI)
To Top

Powered by themekiller.com watchanimeonline.co