Actualitatea economică
4 milioane dolari pentru alimentarea cu apă
a patru localităţi din Prahova
Rominserv, antreprenorul general al Grupului Rompetrol, va realiza până în 2013 proiectul de alimentare cu apă potabilă a patru comune din judeţul Prahova, valoarea totală a lucrărilor fiind de aproximativ 4 milioane USD. Compania a fost desemnată câştigătoare în urma licitaţiei publice organizată de Consiliile Locale ale localităţilor Brebu, Aluniş, Vărbilău şi Slănic.
Lucrările vor viza implementarea unui sistem microzonal de alimentare cu apă potabilă a unor localităţi din judeţul Prahova, situate pe o lungime de 39.2 km (aproximativ 25.000 de locuitori – comunele Brebu, Aluniş, Vărbilău şi Slănic). Investiţia prevede şi montarea a patru rezervoare metalice de 100, 200 şi respectiv 500 metri cubi, precum şi a două grupuri de pompare.
Recepţie parţială a alimentării cu apă în Ariceştii Zeletin
Luni, a avut loc recepţia partială a obiectivului „Alimentare cu apă – Zona Ariceştii Zeletin”.
Lucrarea a fost executată de SC Xenia Ploieşti, ea fiind începută în luna martie 2010. Proiectul este realizat din fonduri în parteneriat cu Guvernul României, în baza Hotararii 577/1997, alimentare cu apa la sate. Valoarea lucrării este de 2,9 milioane lei, din care Consiliul Judeţean Prahova a acordat suma de 1,45 milioane lei, iar Consiliul Local 200 mii lei.
Reţeaua de aducţiune are o lungime de 29 km şi deserveşte 1.400 de locuitori, adiica 565 de familii.
Numărul salariaţilor din Prahova, în continuă scădere
Efectivul salariaţilor din judeţul Prahova, la sfârşitul lunii septembrie a.c., a fost de 170.291 persoane, cu 1.092 persoane mai puţin decât în luna august 2010.
Câştigul salarial mediu brut în luna septembrie a.c. a fost de 1.708 lei (RON)/salariat. Câştigul salarial mediu net a fost de 1.247 lei (RON)/salariat, mai mare cu 0,1% faţă de luna august a.c.
Comparativ cu luna septembrie a anului precedent, câştigul salarial mediu nominal net a scăzut cu 3,7%. Indicele câştigului salarial real faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent a înregistrat o scădere de 10,6%.
Nu vom mai avea
impozit forfetar
Guvernul a decis să renunţe la introducerea impozitului forfetar din cauza dificultăţilor care ar putea apărea în administrarea unui astfel de sistem şi analizează posibilitatea revenirii la impozitarea cu 3% a veniturilor microîntreprinderilor. Impozitul forfetar urma să fie introdus începând cu anul viitor ca măsură compensatorie la impozitul minim, care a fost eliminat de la 1 octombrie.
Rectificări de bugete
Guvernul a aprobat luni, prin ordonanţă de urgenţă, o serie de măsuri privind rectificarea bugetară. Astfel, bugetele a 16 instituţii publice vor fi reduse în urma rectificării bugetare, iar cea mai mare diminuare, de 334,5 milioane lei, va fi operată la Ministerul Finanţelor Publice, la capitolul “Acţiuni Generale”, se arăta în proiectul ordonanţei privind rectificarea bugetului de stat pe 2010. De asemenea, bugetul Ministerul Finanţelor Publice va fi redus cu suma 58,1 milioane lei. De pe urma rectificării bugetare vor avea de suferit şi Ministerul Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri şi Secretariatul General al Guvernului, ale căror bugete vor fi reduse cu 75,4 milioane lei, respectiv 42,6 milioane lei. Diminuări ale bugetelor alocate vor mai fi operate la Ministerul Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului, de 40 milioane lei, Ministerul Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale, de 27,4 milioane lei, Ministerul Afacerilor Externe, de 12,1 milioane lei şi Ministerul Public, de 12,1 milioane lei. De asemenea, potrivit proiectului de ordonanţă de rectificare bugetară, se vor aplica reduceri şi la Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului -10,3 milioane lei, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie -5,5 milioane lei, Autoritatea Naţională Sanitar-Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor -4,6 milioane lei, Curtea de Conturi -3,5 milioane lei,Consiliul Concurenţei -2,3 milioane lei, Serviciul de Telecomunicaţii Speciale -2,1 milioane lei, Academia Oamenilor de Ştiinţă din România -1,8 milioane lei, Institutul Cultural Român -1,5 milioane lei şi Ministerul Justiţiei -1,3 milioane lei.
Rubrică realizată în parteneriat cu cotidianul online www.prahovabusiness.ro